Fråga: Hej, jag kör sedan ett par månader tillbaka eget som konsult och är mycket ute och far. Med mig har jag min bärbara dator och jag har ännu inte riktigt haft tid att ordnat med någon bra lösning för hur jag ska säkerhetskopiera mitt jobb på datorn. Jag har gjort så att jag lagt över några grejer som fakturor på ett usb-minne som jag har hemma, men det är ju inte en lösning som fungerar i längden. Vad föreslår ni för lösning, det ska helst inte vara för krångligt.
Peter

Svar: Hej Peter, det finns många smarta lösningar på ditt problem. Vi bollade frågan vidare till vår testredaktör Mattias Inghe och han svarar så här:

”Lösningen beror lite på hur mycket du ska backa upp. Handlar det om kontorsdokument så skulle jag rekommendera en onlinebackup-lösning. Då finns det en säker kopia på alla viktiga filer så länge man kan hitta en internetuppkoppling. Skulle datorn haverera ute i fält så går det att nå filerna från valfri annan dator. Låna en pc på plats och kör din Powerpoint även om din bärbara har blivit överkörd.

Det finns ett helt gäng, men själv använder jag Storegate.se, med en daglig backup av allt på skrivbordet (där jag har mina arbetsdokument), och sedan sparar jag manuellt ner filer som jag jobbar på där också.

Det man inte kan göra med en online-lösnig är att återställa en helt kraschad hårddisk på plats, för det bör man ha en mer traditionell systembackup till en usb-hårddisk eller nätverksplats på kontoret. Det här har de flesta stora säkerhetsprogram utmärkta program för (flera av dem har också onlinebackup). Har du ett antivirusskydd som du är nöjd med så rekommenderar jag att du tittar efter ett backupprogram från samma leverantör, så blir det enklare med supporten.

En funktion som det kan vara bra att backupen stödjer är generationshantering. Det innebär att inte bara den senaste backupen sparas, utan två, tre eller flera tidigare. Då kan du gå tillbaka längre i tid om du råkat säkerhetskopiera fler med felaktigheter.”

Har du något it-relaterat problem i ditt företag som du skulle behöva hjälp med så får du gärna mejla oss på business@idg.se

Tar du regelbundna säkerhetskopior på firmans viktiga dokument?
Just nu
50% 50%