Mest läst just nu

PC för Alla Extreme

Test: 12 vassa tangentbord

Meny

Artikelkommentarer

Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Så bra är Windows RT

Tredje gången gillt.

2012-11-09 18:13

1) Metro, var upptaget av Metro

2) Fadern, var upptaget av Strindberg.

3) Modern, verkar vara ledigt...

*???*??

Tredje gången gillt.

2012-11-09 21:57

???

Special Snowflake

Tredje gången gillt.

2012-11-10 08:54

Ja man kan ju undra hur du tänkte nu? Illa som vanligt?

rm -rf /

Tredje gången gillt.

2012-11-11 18:12

Jag tycker skämtet var roligt, men det förutsätter förstås att man har lite bildning,

lg

Tredje gången gillt.

2012-11-11 18:46

Ja man måste vara en ordentligt bildad svensk för att tycka det skämtet skulle vara roligt.

rm -rf /

Tredje gången gillt.

2012-11-13 05:33

Ja, man måste ha klarat grundskolan.

falde

aero

2012-11-10 04:34

I Windows 7 gillar jag att jag genom att dra musen över firefox ikonen kan se flikar och till och med klicka direkt. Eller stänga flikar direkt för den delen.

Att kunna se dokument i snabböversikt och välja, eller avsluta.

Få upp spelkontroller för spotify, med mera.

Osv osv.


Är detta även borta nu?

Det kan man inte beskriva som att gränssnittet är genomskinligt, för även om det inte skulle vara genomskinligt, så skulle det kunna dyka upp förhandsvisningar som helt döljer skärmbilden som finns bakom.

Detta är väldigt praktiska funktioner som kanske hade ett lite onödigt estetiskt tilltalande gränssnitt när skärmbilden bakom blev utsuddad, men funktionerna i sig går ju att få fram med enklare gränssnitt, det var inte utseendet som var det viktigaste.

Jon Holstein

aero

2012-11-10 15:37

Det du beskriver fungerar fortfarande, bara de grafiska/genomskinliga specialeffekterna är borta. Jag sitter med Windows 8 på min primära dator här, bortser vi från att startmenyn ersatts av "Modern" märker jag inte av någon skillnad vid användning.

Mvh,
Jacob Hugosson

Jacob Hugosson

aero

2012-11-11 07:43

Väldigt bra om det är kvar.
Det är visserligen lite reurskrävande, men ack så praktiskt så som jag använder datorn.


Modern känns som en grej som fungerar som inloggningsruta eller som skärmsläckare eller startskärm i en arbetsdator, men inte som en bra ersättare till start-knappen.
Men jag förstår varför det finns (gemensamt gränssnitt för bättre gränsöverskridande platforms applikationer)...
Men ärligt, så måste det ju finnas nått sätt som MS hade kunnat integrera det med skrivbordet istället, så att man kunde lägga upp nödvändiga tiles på skrivbordet, så som man gör med annat på skrivbordet.
Och på nått vis starta Modern applikationer i nån sorts "hanterare" som inte syns, istället för att tvinga folk till Modern.
När man sätter sig ned och arbetar, så arbetar man ju bäst om man är metodisk och sitter med det man använder framför sig, och bara det och inte en massa annat.

Men som pekskärmsgränssnitt fungerar det ju bra, i alla fall den erfarenhet jag har från korta tester på demo-enheter.
Men det är helt klart ett gränssnitt som är anpassat för att man ska kasta ett öga på saker, så som man gör på en mobil eller stundtals på en tablet, istället för att gå in i alla program och kolla separat så får man en överblick.
Men när man väl sitter där och ska göra dom saker man är fokuserad på, så finns det inget att vinna på det gränssnittet, inte ens på en tablet.


Jag vet och förstår att det här är ett första steg i att göra ARM-processorer till bara en annan hårdvarukomponent som påverkar prestandan och att MS med Win 8 försöker pressa utvecklare till att utveckla för det gränsöverskridande gränssnittet (Modern).
Och på det här sättet blir det mer in-your-face på utvecklarna, så att dom fattar att Modern är viktigt.
Men risken är att det kostar mer än det smakar, i form av tappade användare och förvirring som gör att omställningen blir lika stor som till andra operativsystem... eller som rent skrämmer bort folk från att använda sin nya dator, för att ännu snabbare göra övergången till andra typer av produkter, som då troligtvis inte kommer från MS (android eller iOS, för om datorn är krångligare, då kanske den där iPad'en som bara var en nöjesmaskin blir ens primära verktygsdator trots sina begränsningar)


Jag hoppas att det ska gå bra för MS
Jag kommer nog köpa en W8 tablet om jag hittar någon med vettig digitizer och prestanda för ett pris som inte är galet. (inte en RT för mig, men vet andra som det hade funkat för).


Och jag gillar att dom förstått det här med att dela kod, så att även mobiler i teorin kan köra riktiga program, även om det krävs extra kod för dom olika gränssnittet och att mobiler kanske saknar lite nödvändigt lagringsutrymme för att kunna installera fullvärdiga program. Men tanken är väldigt god, att man kan kan slippa bruten kompatibilitet, eller förstörd formatering för att man öppnar det där OneNote "projektet", eller vorddokumentet, eller presentationen eller exceldokumentet, på grund av att mobilen inte stödde alla funktioner men man var tvungen att ändra någon liten siffra, nått ord, eller nån bild.Jag är bara övertygad om att på en tablet som är dockad, eller bärbar eller på en skrivbordsdator så hade det varit smartare med Modern integration i skrivbordet... och Modern bara som nån sorts pauskärm/startskärm när man inte aktivt gör saker på datorn. Och att appar utvecklade för Modern öppnades på ett sätt att man inte såg det vare sig när man öppnar dom eller stänger dom, utan bara eventuellt på att gränssnittet i själva programmet för att det kanske är i linje med Metro och pekskärmsvänligt.

Jon Holstein

aero

2012-11-11 14:39

"Väldigt bra om det är kvar.
Det är visserligen lite reurskrävande, men ack så praktiskt så som jag använder datorn."

Funktionerna i sig är nog inte speciellt krävande med tanke på hur mycket snabbare det går i windows 8 trotts att allt fungerar precis som i Win7 på desktopen. I vista var det väldigt krävande sedan blev det bättre i Win7 men i Win8 har man bytt ut hela aero mot något betydligt mer prestandaeffektivt som i princip både ser ut och fungerar likadant fast mycket snabbare och mer resurssnålt. Riktigt bra funktioner och jag är glad att de är kvar ;-)

True story

aero

2012-11-12 07:24

Lite resurser kräver det väl ändå, det ska skapas miniatyrer som sedan har funktioner, antingen så enkelt som att stänga.
Men i spotify och liknande finns ju även spelknappar.

Sen bryr jag mig iofs mindre om man kan se live-video i miniatyrerna även om det kan vara till viss hjälp om man vill hitta till rätt flik när man ska stoppa en video.
Det kanske också finns kvar?
Men det måste ju ändå anses som resurskrävande.

Jon Holstein

aero

2012-11-12 08:43

Då kan jag väl konkretisera och hela grejen är att det drar mindre resurser än tidigare. Det är ju onödigt att varje fönster ska ha en transparent ram och annat glitter som inte ens alla tycker ser snyggt ut. Det andra du pratar om är saker som faktiskt fyller en riktig funktion. Återigen finns det kvar.

Mvh,
Jacob Hugosson

Jacob Hugosson

Hur går det använda åäö/ÅÄÖ i Windows RT

2012-11-12 13:23

För så länge du inte har tillgång till mer än engelska alfabetet finns väl ingen nytta för nån som har verksamhet i Sverige? För på det här fotot finns inga tangenter för åäö/ÅÄÖ.
http://www.nordichardware.se/images/labswedish/artiklar/Surfplattor/Asus_Vivotab_RT/fullimages/VivotabRT_Complete1.JPG
Eller gick det under testet ställa in svenskt tangentbord i Windows RT?

jannejanne

Comments powered by Disqus

- PC för Alla:

metadata fil

Så döljer du filens fingeravtryck


- PC för Alla:

Testa själv: Vad är det för typsnitt?


- M3:

Sex elcyklar som hjälper dig i uppförsbackarna


- M3:

Jabras träningslurar mäter pulsen - i ditt öra


- M3:

far cry 4

Far Cry 4 når nygamla höjder


Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips


Prenumerera på nyheter

Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Andreas Thors | Ansvarig utgivare: Fredrik Agrén | Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group