PC för Alla har bevakat datorer och it i 10 år. 1997 kom första numret ut. Men att titta bakåt ligger inte för oss. Vi har hela tiden siktet inställt på horisonten.

Nu har vi plockat fram redaktionens spåkula, och bett den visa oss vad PC för Alla skriver om år 2017, alltså när vi firar nästa jubileum. Här är våra profetior.

Tycker du att vi har helt fel? Berätta vad du tror!

Hårddiskar och lagring
Minne är inte något problem om tio år. Åtminstone inte den typ av problem vi i dag kan tycka att vi har när vi inte får plats med filmer och foton på den lokala hårddisken. ”Peta- och exabyte” följer efter gigabyte och terabyte. Och du lär få plats med allt du någonsin skulle vilja lagra på motsvarande portabla minnen små som dagens sd-kort.

Men eftersom all din teknik ständigt är uppkopplad mot internet kommer du i stället att lagra det mesta i nät­verket, så att du kommer åt det var du än befinner dig. Lokal lagring lär endast vara aktuell för personlig konfidentiell information.

Hårddisken som vi känner den är för övrigt död om tio år. Även cd- och dvd-skivan.

Digitala kameror
Föga förvånande lever den separata kompakta digitalkameran ett ­tynande liv. I stället sitter kameran inbyggd i din mobiltelefon – precis som i dagens mobiler. Kvaliteten har blivit så pass mycket bättre att det inte finns någon anledning att köpa en separat produkt för det här, såvida du inte jobbar professionellt med plåtning eller är mycket intresserad.
Systemkameror för proffs lär nämligen finnas kvar eftersom optiken rent fysiskt kräver utrymme som du inte vill kånka runt på i din mobiltelefon.

Mus och tangentbord
Röststyrning är vardagsmat. ”Slå på nyheterna i vardagsrummet och sänk belysningen till 50 procent” lär kommandot vara när barnen lagt sig. Men du kan även styra din dator och ditt hem via enklare fjärr­kontroller – och för att skriva brev även ett tangentbord. På samma sätt som mobiltelefonerna redan i dag kan hjälpa dig med stavningen för att snabba upp inmatningen kommer ditt hemmasystem att hjälpa dig rejält på traven med såväl stavning som meningsbyggnad.

Musen som kontrolldon lär dock vara historia utom i vissa professionella sammanhang. Pekskärmar, röst­kommandon och styrplattor är lösningen för framtiden.

Skrivaren
Bläckstråleskrivaren dör ganska snart. Likaså de flesta andra traditionella skrivartekniker. I stället gör en ny typ av papper och skrivare entré! Redan i dag finns prototyper på skrivare som kan skriva ut hundratals gånger på samma papper. Papperet töms på bokstäver (information) inför varje ny utskrift.

Ett alternativ till utskrifter på papper är möjligheten att projicera texter eller bilder ur exempelvis mobiltelefonen direkt på ett bord eller en vägg. Läsplattor, ett slags portabla skärmar som visar en sida i taget, kommer även att slå brett och i viss mån ersätta böcker och tidningar.

Du kommer även att kunna köpa en 3d-skrivare om du vill kunna skriva ut objekt i stället för platta ritningar. Här kan du alltså låta den speciella skrivaren bygga upp din modell från datorn via mycket små partiklar som byggs på höjden, bredden – och djupet.

Plattformar och hårdvara
Mac är borta som fenomen. Men Apple är starkare än någonsin – och har goda chanser att vara etta på datormarknaden! Konkurrensen mot Microsoft har hårdnat under åren och slaget om hemmen är nära nog över. Windows som klientprogram är på väg att dö ut och i stället ligger all intelligens på en central server i hemmen, där filhantering, kommunikation, lagring och styrning görs.

Här har nya företag med konsumentbaserade Unixsystem tagit så pass stora marknadsandelar att en ny världsetta ser dagens ljus.

Microsoft dominerar på bärbara enheter för lek och underhållning – men har i övrigt endast företagsorienterade produkter.

Mejl och kommunikation
E-post finns kvar, men snabel-a kan du nog glömma. Du har ett id-nummer via vilket hela världen kan nå dig. Poängen är att du inte behöver memorera numren, datorn letar enkelt upp dem du vill nå via någon form av katalogsystem – och kopplar upp dig på det sätt du önskar kommunicera: telefoni, text­meddelanden eller om du vill skicka bild- och filmmaterial.

Spam lär du inte slippa ifrån, även om filtren blivit många gånger mer sofistikerade. Så räkna med att det även om tio år slinker igenom ett och annat förslag om penisförstoringar, mediciner, porr och doktorshattar.

Vad telefoni beträffar får du räkna med att kamma dig extra när du ringer svärmor, då videotelefonin slår igenom på allvar om tio år.

Webben och internet
Vad sägs om att surfa med 100 gigabit per sekund? Blunda och tänk dig tio år framåt, så är det en trolig ­verklighet, baserat på de senaste årens utveckling.

Mångfalden på nätet kommer att resultera i specialnischade sajter och communities för varje specifikt intresse
eller ämne. ­Gillar du att virka är chansen god att du till och
med är medlem i en webbgemenskap med likasinnade.

Är du datorentusiast besöker du regelbundet en gemenskap
för det intresset. Poängen är att du oändligt mycket lättare
kan hitta dina jämlikar på nätet genom matchning av intressen, behov, vanor och annat du avslöjar om dig själv.

Och dina matchningar lär kunna ge dig oöver­träffade tips på vad du ska köpa och hur du ska lösa dina problem.
Tv, filmer, musik, kommunikation, radio, bank­affärer – allt det du gör på nätet i dag lär du fortsätta göra via internet.
Och naturligtvis ringer du via internet år 2017!

Kylskåpet
Att tänka sig ett kylskåp som någonting tekniskt avancerat känns främmande – men faktum är att till år 2017 kan du räkna med att de rfid-taggar som ersätter streckkoderna kan skvallra via ditt kylskåp om vad du har i kylen, vilka livsmedel som passerat bäst före-datum – och till och med hjälpa dig med recept till middagen baserat på vad du kan veva ihop för stunden.

Kylskåpet kommer att vara en av många saker inkopplade i ett hemmanätverk. Så du kan själv välja från vilken skärm du vill kommunicera med det. Räkna dock med att få spam baserat på vilken typ av livsmedel du brukar köpa…

Batterier och strömförsörjning
Den energikris som redan i dag är under uppseglande kommer att ha resulterat i produkter som är betydligt mindre strömförbrukande än dagens. Batteritider på flera veckor är vardagsmat för morgondagens bärbara. Dessutom kommer andra typer av energikällor för tekniska prylar att dyka upp. Bränsleceller och solceller är några. Och trådlös energi (laddnings­zoner) lär också finnas tillgängliga för att kunna ladda våra produkter ”på stan”.

Betalningar
Trodde du att du skulle slippa sedlar och mynt om tio år? Glöm det! Kontanter finns kvar, precis som i dag. Det är ju inte alla som vill avslöja sin identitet när de betalar för varor och tjänster!

Men kreditkorten lär försvinna, då alternativ som mobiltelefonen fyller den funktionen. Du godkänner alltså dina köp helt trådlöst och beloppet dras på ditt konto, eller läggs upp för avbetalning – precis som för dagens bankkort.
För att verifiera dina köp behöver du inte minnas några fyrsiffriga koder. I stället är det fingeravtrycket som gäller. Här kan du även föra över pengar mellan din mobil­telefon och någon annans, när du exempelvis vill låna ut pengar eller betala barnens månadspeng.

Om tio år lär du även ha flera banker i stället för som i dag flera olika konton hos en och samma bank, eftersom pengar kan föras över så pass enkelt. (Glöm tre bankdagar!) En bank för sparpengar, en annan för matkontot, en tredje för dotterns studiekapitalfond. Och räkna med att din bank inte nödvändigtvis är en svensk sådan…

Har vi fel?