Fantastiskt eller förfärligt? Genier eller bluffmakare? Just nu går debattens vågor höga kring den så kallade 1000-kronorsdatorn.

Ja, som PC för Alla har kunnat berätta säljer det svenska företaget Medison en bärbar dator för bara tusen kronor. Det här är rena vrakpriset. Hittills har de billigaste bärbara datorerna kostat över 4 000 kronor.

Vid första anblicken verkar det handla om en klassisk bluffhistoria. Ett okänt företag registrerar en sajt med en Hotmail-adress och säljer prylar till nästan orimliga priser. Företaget har inte lyckats leverera en enda vara, de vägrar berätta var produkten tillverkas – och de är omöjliga att kontakta. De har felaktiga bilder på sin egen sajt, och de ljuger om avtalet med sitt supportföretag.

Den här typen av blufföretag har vi sett flera exempel på de senaste åren. Företagen Teknikboom och Blew lyckades på liknande sätt lura en rad konsumenter.

Samtidigt är det inte helt enkelt att avfärda Medison som en bluff. Till skillnad från tidigare bluffmakare har grundarna trätt fram öppet på presskonferenser. Teknikboom och Blew tog betalt via postgiroinbetalningar, men Medisons lösning är betalkort och en extern betalningsförmedlare. Det här gör att det svårare att lura kunden.

Och även om tusen kronor för en bärbar kan verka orimligt ska vi komma ihåg att uppstickare faktiskt kan pressa priset på ett annat sätt än stora jättarna.

Personligen tror jag inte att Medison är ett blufföretag. Jag tror att det är ett gäng galningar med vildvuxna planer och ett stort hybris. Grundarens tal om en statsministerkarriär vittnar om det.

Visst finns det entusiaster som har lyckats, men jag tror att Medison-projektet kommer sluta med ett brakfiasko.

Och oavsett om Medison är bluffmakare, galningar eller missförstådda genier är rådet till den enskilde konsumenten glasklart: Vänta och se!

De närmaste veckorna kommer sanningen om Medison att avslöjas. Är det ett seriöst företag med en briljant affärsidé kommer 1 000-kronors datorn att finnas kvar – även om du inte slår till i dag!

Martin Appel

konsumentredaktör PC för Alla

PS. Vi på PC för Alla har givetvis köpt en dator. Följ rapporteringen här på pcforalla.se så kan vi berätta hur köpet går. Än så länge har inga pengar dragit från vårt konto. De har bara reserverats.