När ett recensionsexemplar tidigare i dag dök upp hos vår systertidning Computer Swedens redaktion blev vi minst sagt positivt förvånade. Vid en närmare kontroll upptäcker vi dock att det är exakt samma maskin som Medison visade upp på en presskonferens i somras.

Vi jämförde datorn med foton tagna på presskonferensen. Bilderna visar karaktäristiska repor på locket – samma
repor återfinns på vår "nya" testdator.


Exemplaret som har skickats in till Computer Swedens redaktion har två stora repor på locket.


Exakt identiska repor syns på den här bilden, tagen på presskonferensen i augusti.

Nu med Ubuntu

Den enda nyheten som vi upptäcker är att det operativsystem som maskinen ursprungligen demonstrerades med – Fedora – nu bytts mot det likväl Linuxbaserade systemet Ubuntu.
Specifikationerna i övrigt är dock desamma som på Medisons hemsida.

Med tanke på det påstådda priset är det ingen överraskning att det knappast är ett kraftmonster. Skärmen på 14 tum är ingen höjdare men gör sitt jobb. Arbetsminnet på 256 MB delas med det integrerade grafikkortet och kan vidare bara bytas mot maximalt 1 gigabyte, av den äldre DDR-typen bör
påpekas.

Processorn är en Intel Celeron M (370) på 1,5 GHz. Den lanserades för snart tre år sedan. Tangentbordet saknar vidare våra nationalhelgon å, ä samt ö.

Ett känt exemplar
Turerna kring Medisons 1000-kronorslaptop rullar uppenbarligen vidare. De påstådda leveranserna har gång på gång skjutits upp. Nu påstår företaget till Computer Sweden att de första leveranserna ska kunna ske kring årsskiftet.

Än så länge har dock företaget inte lyckats uppvisa fler exemplar än detta troligtvis unika exemplar och uppger heller inte var produktionen kommer att ske.


Numera kör Medison-datorn Ubuntu som operativsystem.


När datorn visades upp på presskonferensen hade etiketten med tillverkningsnumret skrapats bort slarvigt.


På den "nya" datorn sitter inte heller någon etikett, men nu har resterna plockats bort noggrant.