Sommar och semester behöver inte betyda att du är bortkopplad från internet. Vi är fler och fler som vänjer oss vid att alltid ha tillgång till nätet, och det här är något vi vill ha även när vi är lediga.

– De mobila bredbandsabonnemangen har ökat med 136 procent sedan förra året, säger David Larsson på analysföretaget IT Research. I slutet av året räknar vi med att det kommer att finnas en miljon abonnemang.

Mobilt bredband är en teknik som gör det möjligt att använda mobiltelefonnätet för att surfa på internet. Du kopplar en liten dosa till datorns usb-kontakt och får sedan snabbt internet nästan oavsett var du befinner dig. För det här betalar du knappt 200 kronor per månad, alltså ungefär lika mycket som för ditt fasta bredband hemma.

Mobilt bredband lockar framför allt den som har en bärbar dator. Om du tar med dig den till sommarstugan eller båten kan du plötsligt läsa väderleksrapporter, kolla tidtabeller, titta på webb-tv och göra allt annat som du är van vid hemifrån.

– Det finns ett behov av att vara mobil, och priserna på bärbara datorer har rasat. Det här är två förklaringar till att så många skaffat mobilt bredband, konstaterar David Larsson på IT Research.

De ökade hastigheterna är ytterligare en orsak: För två år sedan var maxhastigheten 0,38 megabit per sekund, förra året hade den ökat till 3,6 och i år är den dubbelt så hög: 7,2 megabit per sekund.

Men det är viktigt att komma ihåg att mobilt bredband inte är riktigt lika fantastiskt som reklamen får det att låta, och det finns många saker att tänka på för att du inte ska bli lurad.