Det är dyrt att köpa datorprogram. Medan en bra pc numera kostar under 5 000 kronor får du räkna med att mångdubbelt mer för de program du behöver.

Som du ser i vår inköpslista till höger slutar notan för tio vanliga märkesprogram på 15 000 kronor, och då har vi ändå räknat på de billiga konsumentversionerna av program som Microsoft Office, Adobe Photoshop och Premiere. Väljer du proffsversionerna får du lägga på ytterligare 10 000 kronor!

Men bra program behöver inte kosta skjortan. Alla kända märkesprogram har nämligen konkurrenter som inte kostar en krona. Väljer du exempelvis Openoffice i stället för Microsoft Office har du sparat 1 300 kronor. Struntar du i att köpa Premiere Elements och redigerar dina semesterfilmer i Movie Maker sparar du ytterligare än tusenlapp.

Färre finesser

Du som väljer att inte betala för dina program får givetvis göra vissa uppoffringar. Det finns till exempel som regel ingen telefonsupport som kan hjälpa dig om något krånglar, och du får ofta nöja dig med en engelsk version av programmet. I vissa fall är gratisprogrammen lite krångligare att använda, och har färre finesser.

Men för de allra flesta av oss fungerar de utmärkt. Och jämfört med att betala över 15 000 kronor för betalprogrammen är alternativen förstås extra lockande.


OPERATIVSYSTEM

Ett operativsystem är det program du måste ha på datorn för att den ska fungera. Nästan alla användare kör Windows från Microsoft, men det finns ett gratisalternativ som heter Linux.
Linux har varit krångligt att använda, och framför allt lockat proffsen, men för några år sedan lanserades Ubuntu, som är en Linux-variant för vanliga konsumenter.

Utseendemässigt är det ingen jätteskillnad mellan Windows och Ubuntu, och du jobbar på samma sätt. Den stora skillnaden är i stället att du som Ubuntu-användare inte kan köra vanliga Windows-program. Du kan alltså inte använda program som Microsoft Office och Adobe Photoshop, utan måste använda speciella Linux-program. Utbudet Linux-program är ganska begränsat, även om det givetvis finns webbläsare, mediespelare, kontorspaket och liknande.
Ett annat problem är att många hårdvarutillverkare inte tar fram drivrutiner för Linux. Köper du tillbehör som skrivare, webbkamera eller tv-kort kan du med andra ord få problem.

På plussidan märks dock att Ubuntu är säkrare än Windows. Antalet Linux-virus är nämligen mycket färre än antalet Windows-virus.

Windows Vista Home Premium
Tillverkare/läs mer: Microsoft
Pris: 1 995 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Enormt programutbud. Många finesser.

Ubuntu 8
Tillverkare/läs mer: Ubuntu
Pris: 0 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Säkert på grund av färre virus.


KONTORSPAKET

Om du vill använda datorn för vanliga kontorssysslor behöver du ett kontorspaket. Det här en samling program för exempelvis ordbehandling, kalkylering och presentationer.
Microsoft Office är det i särklass vanligaste programmet. Tidigare kostade det åtskilliga tusenlappar, men numera finns en hemmaversion för ”bara” 1 300 kronor. Men även det är en onödig kostnad. Utmanaren Openoffice kostar nämligen inte en krona och ändå får du fler funktioner. Openoffice innehåller nämligen ett avancerat databasprogram. Vill du ha ett sådant i Microsofts paket måste du köpa Professional-versionen för över 5 000 kronor!

När det gäller användning och funktioner är Microsoft Office och Openoffice oerhört lika. Openoffice kan till och med öppna och spara filer i Microsofts format.

I den senaste versionen av Microsoft Office har Microsoft gjort en ordentlig förändring av utseendet. Menyerna har försvunnit och ersatts av knappar. Openoffice är däremot mer likt gamla Microsoft Office. Vilket som är bäst är mycket en smaksak.

Microsoft Office Home
Tillverkare/läs mer: Microsoft
Pris: 1 320 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Nytt mer användarvänligt gränssnitt.

Openoffice 2

Tillverkare/läs mer: Openoffice
Pris: 0 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Microsoft-kompatibelt. Innehåller ett databasprogram.LAYOUT

Ditt kontorspaket räcker för enkel formgivning. Vill du däremot göra något mer avancerat behöver du ett riktigt layoutprogram. Proffsprogram som Indesign kostar uppåt 10 000 kronor medan Microsoft säljer programmet Publisher för 2 000 kronor. Gratisalternativet heter Ragtime Solo. Det har flera år på nacken, och tillverkaren lägger inte längre ut den på sin sajt. Den finns dock på fortfarande att hämta från olika programbibliotek.

Skillnaden mellan programmen handlar framför allt om användarvänligheten. Ragtime Solo är lite knöligt att använda och känns ålderdomligt. Microsoft Publisher har däremot samma uppbyggnad som programmen i Microsofts Office-paket.


Microsoft Publisher

Tillverkare/läs mer: Microsoft
Pris: 1 995 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Lättanvänt. Svenskspråkigt.

Ragtime Solo

Tillverkare/läs mer: Ragtime
Pris: 0 kronor
Språk: Engelska
Största fördelarna: Fungerar även på äldre datorer.


Pdf-skapande

Pdf är en magisk teknik för dig som vill skapa digitala dokument. Broschyrer, tidningar och böcker ser ut precis som originalet, oavsett vilken dator det visas på och trots att den saknar rätt program och typsnitt. Det enda som krävs är gratisprogrammet Adobe Reader. För att skapa och modifiera pdf-filer räcker dock inte Adobe Reader utan du måste köpa Acrobat 9 för över 4 000 kronor.

Gratisalternativet heter PDF995 och det är oerhört enkelt. Du får helt enkelt en ny skrivardrivrutin. För att skapa en pdf-fil öppnar du alltså valfritt program och väljer att ”skriva ut” det med PDF995 i stället för din vanliga skrivare.

Skillnaden mellan det riktiga programmet Acrobat och PDF995 är försumbar när det gäller att skapa pdf-filer. Ska du däremot jobba med din befintliga pdf-fil är Acrobat 9 överlägset.

Acrobat 9
Tillverkare/läs: mer Adobe
Pris: 4 120 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Många finesser och funktioner. Svenskspråkigt.

Pdf95
Tillverkare/läs mer: Pdf995
Pris: 0 kronor
Språk: Engelska
Största fördelarna: Lättanvänt.


KOMPRIMERING

Du som skickar eller tar emot bilder över internet har nytta av ett komprimeringsprogram. Det packar ihop stora filer så att de tar mindre plats och blir enklare att hantera.

Det mest kända programmet heter Winzip. Det kostar cirka 500 kronor och gör ett galant jobb. Gratisutmanaren Zipgenius fungerar dock lika bra. Den enda tydliga skillnaden är att Winzip har ett mer genomtänkt och snyggare utseende. Men bara Zipgenius finns på svenska – om du laddar hem ett separat språkpaket från hemsidan.

Winzip
Tillverkare/läs mer: Winzip
Pris: 495 kronor
Språk: Engelska
Största fördelarna: Lättanvänt och snyggt.

Zipgenius
Tillverkare/läs mer: Zipgenius
Pris: 0 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Svenskspråkigt.CD-BRÄNNING

Det cd-bränningsprogram som ingår i Windows XP klarar inte av dvd-skivor. Du måste med andra ord skaffa dig ett separat program för att kunna bränna dvd.

Nero är det mest kända betalprogrammet medan Deepburner är ett gratisalternativ. När det gäller bränningen sköter de bägge programmen jobbet lika bra. Behöver du bara ett vanligt brännarprogram finns det ingen anledning att betala. Men Nero klarar av mycket mer. Programmet kan bränna blu-ray-skivor, redigera videofilmer i många format och därefter bränna dem. Det finns också ett inbyggt mediebibliotek och du kan använda det för att styra medieuppsplening från Xbox eller Playstation 3. I Deepburner finns inga sådana funktioner.

Nero 8
Tillverkare/läs mer: Nero
Pris: 595 kronor
Språk: Engelska
Största fördelarna: Klarar dvd och blu-ray. Mängder med finesser.

Deepburner Free 1.8

Tillverkare/läs mer: www.deepburner.com
Pris: 0 kronor
Språk: Engelska/svenska
Största fördelarna: Klarar dvd-skivor.


SÄKERHETSPAKET

En brandvägg, skydd mot virus och ett antispionprogram. Det här är tre ”måsten” om du har din dator kopplad till internet.
Alla stora säkerhetsföretag har kompletta paket som innehåller skydd mot samtliga faror. Köper du exempelvis Norton Internet Security är din dator skyddad mot virus under ett års tid, och programmet funkar på tre olika datorer.
Om du inte har lust att betala kan du skapa ditt eget säkerhetspaket av de kostnadsfria programmen AVG (antivirus), Zonealarm (brandvägg) och Ad-Aware (skydd mot spionprogram).

Båda lösningarna fungerar utmärkt, men poängen med att köpa paketet är främst enkelheten. Du behöver bara hålla reda på en installation och en uppdatering.

Norton Internet Security

Namn: Norton Internet Security
Tillverkare/läs mer: Symantec
Pris: 745 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Enkelt och smidigt. Svenskspråkigt.

AVG + Zonealarm + Ad-aware

Tillverkare/läs mer: free.grisoft.com, www.zonealarm.com, www.lavasoft.com
Pris: 0 kronor
Språk: Engelska
Största fördelarna: Ger tillräckligt bra säkerhet.


BILDBEHANDLING

Med ett bildbehandlingsprogram kan du förbättra kvaliteten på dina digitalbilder. Du kan exempelvis ta bort röda ögon, beskära bilden eller ändra ljus, färger och skärpa. Du har även en möjlighet att manipulera bilder genom att ta bort oönskade detaljer eller lägga in saker som inte finns i din bild.
Det här fungerar oavsett om du väljer betalprogrammet Photoshop Elements eller gratisutmanaren Paintnet. Photoshop Elements innehåller dock många fler finesser. Du har exempelvis en bra funktion för att sortera och kategorisera dina digitalbilder. Du kan även publicera dem på webben, mejla dem eller bränna dem på cd. Allt det här saknas i Paintnet. För att kunna göra samma saker måste du kombinera Paintnet (för redigeringen) och Picasa (för sorteringen). Läs mer om Picasa nedan.

Photoshop Elements 6
Tillverkare/läs mer: Adobe
Pris 895 kronor
Språk Svenska
Största fördelarna Svenskspråkigt. Bra bildorganisering.

Paintnet
Tillverkare/läs mer: Dotpdn
Pris: 0 kronor
Språk: Engelska
Största fördelarna: Enkelt och smidigt.


VIDEOREDIGERING

Både digitalkameror och mobiltelefoner fungerar utmärkt för att filma video, men innan du tvingar dina vänner att titta kan det vara en bra idé att redigera filmen. Genom att klippa bort det som är tråkigt och komplettera med musik, text och effekter blir resultatet betydligt mer lockande
.
I Windows ingår videoredigeringsprogrammet Movie Maker. Det klarar galant av alla grundläggande funktioner. Vill du ha fler funktioner kan du betala cirka tusen kronor för Premiere Elements. En av de stora skillnaderna är att Adobes betalprogram har ett bra bibliotek för att hålla reda på alla dina filmer. Du har även färdiga teman för att göra din videoredigering enklare liksom ett inbyggt ljudprogram. Dessutom kan du bränna blu-ray-skivor.

Premiere Elements 4
Tillverkare/läs mer: Adobe
Pris: 995 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Svenskspråkigt. Bra bildorganisering. Klarar blu-ray.

Movie Maker
Tillverkare/läs mer: Microsoft
Pris: 0 kronor
Språk: Svenska
Största fördelarna: Pedagogiskt och enkelt.


LJUDBEHANDLING

Avancerad ljudbehandling är mest för proffsen, men ibland behöver även vi vanliga dödliga jobba med ljud. Alla som spelar in musik på datorn vet hur smidigt det är att kunna klippa och tona i låtarna, och ibland kan man även vilja redigera i sina mp3-filer.

För de här syftena är gratisprogrammet Audacity perfekt. Programmet är lätt att använda och det innehåller de basala klippverktyg som du behöver. Du kan ta bort, flytta, kopiera delar av ljudet, och du kan tona in och ut. Det går även att lägga på olika ljudeffekter.

Om du inte tycker att det här är tillräckligt måste du ta fram plånboken för att köpa ett betalprogram som Adobe Soundbooth. Det innehåller en rad avancerade funktioner, och vänder sig bland annat till alla som jobbar med ljud i film.

Adobe Soundbooth

Tillverkare/läs mer: Adobe, www.adobe.se
Pris: 2 490 kronor
Språk: Engelska
Största fördelarna: Fullt med funktioner.


Audacity

Tillverkare/läs mer: Audacity
Pris: 0 kronor
Språk: Engelska/svenska
Största fördelarna: Enkelt och avskalat.

Fotnot. Väljer du Ubuntu krävs speciella program. I alla våra exempel har vi dock valt att skriva om Windows-programmen.

Fakta

Kontorsprogram
602 PC Suite och Easyoffice Free är två kompletta kontorspaket.
Adobe Reader låter dig titta på digitala dokument i pdf-formatet.

Bildbehandling
The Gimp är det gratisprogram som har flest finesser, men det är lite krångligt att använda. Svenskspråkiga Xnview är tvärtom väldigt enkelt att använda, men har få funktioner.
För att hålla ordning på dina bilder är Picasa eller Photo Gallery två bra alternativ. För att skapa panoramabilder fungerar Autostitch fantastiskt bra.

Mediespelare
Vissa sorters program går knappt att köpa eftersom det är så självklart att de ska vara gratis. Mediespelare är en sådan kategori. Microsofts mediespelare Windows Media Player ingår utan kostnad i Windows. Den klarar av klarar av både ljud och bild, och du kan använda den för att bränna cd-skivor eller kopiera musik från en ljud-cd till datorn.

Konkurrenter till Windows Media Player är bland annat Itunes som har en bra funktion för att lyssna på poddradio och Realplayer som är perfekt för att lyssna på nätradio, titta på tv och spela in filmer från sajter som Youtube. Har du problem med att titta på rörlig film finns Miro. Den här videospelaren klarar av i princip alla format.

Tycker du alla dessa mediespelare är för stora och långsamma finns lilla smidiga Winamp där allt lullull är avskalat.

Kommunikation
I likhet med mediespelare är chattprogram en kategori som nästan alltid är gratis. De två stora är Windows Live Messenger och Skype. Båda programmen låter dig kommunicera med dina vänner med hjälp av textchatt, röst- och videosamtal. Skype låter dig även ringa billiga telefonsamtal från datorn till vanliga telefoner.

Internet
Gillar du inte Internet Explorer finns det tre andra populära webbläsare som är gratis: Firefox, Opera och Safari.
Och tycker du inte om e-postprogrammet Outlook Express kan du använda gratisprogrammen Thunderbird. Ska du ladda upp filer på din ftp-server kan du använda FTP Surfer ett bra gratisprogram.