Codemaster har skämt bort oss med bra bilspel som Colin McRae Dirt, därför var förväntningarna på deras nya spel Race Driver Grid, där grusvägarna är utbytta mot asfalterade vägar, höga. Till vår stora glädje konstaterar vi att alla de högt ställda förväntningarna infrias – med råge.

Till skillnad mot de flesta andra racingspel, som fokuserar på en viss typ av racing, siktar Race Driver Grid högt och erbjuder en hel godispåse av olika racingtyper i samma paket. Du får tillfälle att köra allt från street racing och backtävlingar till formula-race och touring car-tävlingar. Det är ett vågat grepp med en stor risk för att kvalitetsskillnaden mellan de olika racingtyperna ska vara för stor, men i Race Driver Grid håller det hela vägen och kvaliteten är jämn och hög.

Jobba dig upp
Något som dock är precis som i de flesta andra racingspel är hur du i karriärläget börjar från botten och sedan jobbar dig upp. När spelet startar har du inte ens en egen bil, utan hyr ut dina körförmågor till redan etablerade stall. När du sedan har kört ett tag och vunnit ett antal lopp har du tjänat ihop tillräckligt med pengar för att köpa din egen, tämligen skruttiga, bil.

Fler segrar ger mer pengar, vilket gör att du efter hand kan köpa finare bilar, ställa upp i mer avancerade lopp, tjäna ännu mer pengar, köpa ännu kraftfullare bilar och så vidare.

För att tjäna extra pengar kan du skaffa dig sponsorer. Och ju fler segrar du vinner desto fetare sponsoravtal kan du teckna. En kul detalj här är att du själv placerar ut dina sponsorers dekaler på dina bilar.

Möjligheterna att pimpa din bil är i övrigt minimala, vilket är spelets enda egentliga svaghet. Men det finns gott om faktorer som uppväger detta minustecken.

Härlig fartkänsla
Race Driver Grid tillhör kategorin arkadracing. Realismen får med andra ord stå tillbaka för action och fartkänsla, och det är just fartkänslan som är spelets största fördel. Det går undan på ett sätt som får en att krampaktigt hålla i ratten framför skärmen och det smäller hårt och ofta, både när du kör in i andra bilar eller i räcket runt banan.

När det smäller kickar ett av de andra stora plustecknen i Race Driver Grid in – skademodellen. Dina bilar skadas på ett ruskigt realistiskt sätt, både när det gäller rent visuella skador som bucklad plåt och när det gäller praktiska konsekvenser som försämrad körförmåga. Kör du alltför hårt blir din bil okörbar och du måste ge upp loppet. Det finns dock ett slags automatisk snabbsparfunktion i spelet som gör att du ett begränsat antal gånger kan snabbspola tillbaka och återuppta loppet från strax innan kraschen. Lite fuskigt kanske, men välbehövligt.

För Race Driver Grid är svårt och att bara ge järnet hela tiden leder oundvikligen till krascher. Vill du nå framgång måste du i stället memorera banorna och köra loppen smart.

Det allra viktigaste för att lyckas med körandet (och få den rätta körkänslan) är dock att du har en ratt kopplad till din pc. Med den inkopplad och Race Driver Grid installerat får du årets hittills bästa racingupplevelse på din dator!

Plus: Stort, varierat och innehållsrikt. Snyggt och fartfyllt.
Minus: Minimala möjligheter att pimpa bilarna.
Betyg:  (9 av 10)

Läs mer: Alla artiklar om datorspel och tv-spel.
Läs mer: Alla PC för Allas tester.

Fakta

Kategori: Bilspel.
Utvecklare/utgivare: Codemasters.
Kontakt: Atari Nordic. 08-564 737 00, www.atari.com
Systemkrav: Windows XP/Vista, Pentium IV 3 GHz,1 GB ram, 3d-kort med 256 MB ram, dvd-läsare.
3d-stöd: Ja, 3d-kort krävs.
Flerspelarläge: Ja.
Språk: Engelska.
Åldersrekommendation: 12 år.
Cirkapris: 350 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.
Läs mer: www.racedrivergrid.com