Acer Aspire One

Acers minidator Aspire One påminner mycket om Asus Eee. Båda har en 8,9-tumsskärm och båda använder ett nedkrympt tangentbord. Aspire One finns i två versioner: en med Linux och en med XP.
+ Billig. Smidig. Bra skärm.
– För litet tangentbord. Lite plastig.
Cirkapris: 3 000 kronor med Linux, 3 900 kronor med Windows XP.
Svensk lansering: Finns redan i SverigeAsus Eee 900

Asus Eee är den enkilosdator som alla andra jämförs med, och den modell som är mest populär i Sverige heter Asus Eee 900. Det är en Linux-maskin med en 8,9-tumsskärm och nedkrympta tangenter.
+ Billig. Liten. Smidig.
– För litet tangentbord. Lite plastig.
Cirkapris: 3 000 kronor
Svensk lansering: Finns redan

Elonex Webbook
Webbook, från brittiska Elonex, skiljer sig något från Asus Eee och Aspire One. Medan de kör en 8,9 tum stor skärm har Webbook en skärm på 10,2 tum. Det betyder också att den är något tyngre: Cirka 1,3 kilo.
Webbook finns både med Windows XP och Linux. Svenska återförsäljaren The Phonehouse har hittills valt att enbart ta hit XP-varianten.
+ Stor skärm.
– Tung och klumpig. Onödigt små tangenter
Cirkapris: 3 300 kronor
Svensk lansering: Augusti/september

Fujitsu Siemens Amilo Mini
Till skillnad från konkurrenterna har Fujitsu Siemens helt skippat Linux. De säljer bara en XP-version av sin minidator Amilo Mini. Det här är förklaringen till att den är någon tusenlapp dyrare än konkurrenterna.
Fujitsu Siemens har valt att utrusta datorn med de ingångar som vi är vana vid från vanliga bärbara datorer. Den har exempelvis både en skärmkontakt, en minneskortläsare och en port för Expresskort. Det enda som saknas är en intern cd/dvd-läsare.
Tangenterna är små, men ganska sköna att skriva med.
+ Sköna tangenter. Snygg form. Många kontakter
– Litet tangentbord. Högt pris.
Cirkapris: 4 000 kronor
Svensk lansering: Oktober

HP 2133
HP 2133 är den enda av de datorer som visas på mässan som har ett nästan fullstort tangentbord. Det här gör att datorn är den enda som känns som en riktig dator. HP har även valt att lyxa till den genom att använda ett metallaktigt skal. Det gör att den inte alls känns som en plastig leksak utan som en riktig dator.
Å andra sidan gör det här att datorn blir några hekto tyngre (totalt 1,3 kilo) och priset ligger även ett par tusenlappar högre. Det är med andra ord inte så jättemycket som skiljer den från en vanlig lättviktsdator.
+ Fullstort tangentbord. Snygg.
– Tung. Dyr.
Pris: 6 600 kronor
Svensk lansering: Finns i vissa nätbutiker.

LG X110
LG:s 1-kilosdator X110 befinner sig i gränslandet till de vanliga bärbara datorerna. Den har en skärm på 10 tum, en riktig hårddisk på upp till 120 gigabyte och den kör Windows XP. Trots detta är den lätt och väger bara lite drygt 1 kilo.
Det speciella med LG X110 är att den har mobilt bredband inbyggt. Du behöver med andra ord ingen 3g-dosa, utan trycker in sim-kortet direkt i datorn.
+ Rejält tangentbord, rejäl skärm, inbyggt 3g-modem.
- Lite tung.
Pris: 4 000 kronor (5 000 kronor med inbyggt 3g-modem)
Svensk lansering: Oktober (versionen med 3g-modem kommer i november)

MSI Wind U100
MSI är mest kända för sina datorkomponenter, men företaget har även tagit fram en bärbar 1 kilos-dator. Den hedatorn med Windows XP.
+ Bra tangentbord. Lätt
- Lite plastig.
Cirkapris: 400 euro
Lansering: Uppgift saknas

Via Openbook
Via Openbook är ingen dator vi kommer att kunna se i butikerna. Det är nämligen en prototyp som visar hur en enkilosdator skulle kunna se ut. Processortillverkaren Via hoppas nämligen att mindre företag i exempelvis Kina ska titta på Openbook och bygga egna, liknande varianter. Om den här satsningen blir framgångsrik kommer vi under nästa år kunna se en rad lågprismodeller som är ganska lika varandra. Man kommer även kunna bygga datorer som har en helt annan design, även om de ser likadana ut inuti.
+ Smidig. Bra skärm.
– För litet tangentbord. Plastig.
Pris: Oklart
Svensk lansering: Oklart.

5 andra lättviktare
Asus släpper i slutet av året Eee 1000. Det är en "storasyster" till de tidigare Eee-varianterna. Skärmen blir 10 tum stor och tangentbordet nästan lika stort som på en vanlig bärbar dator.

Dell har aviserat att de tänker lansera en enkilosdator. Den heter Dell E och får ungefär samma storlek som Asus Eee. Lansering och pris är ännu inte klart.

Även Lenovo har en enkilosdator på gång. Den heter Ideapad S10, men även här svensk lansering fortfarande oklar.

Läs mer: