När ett bra konsolspel kommer i en pc-version ett halvår senare finns alltid anledning till oro. Alltför ofta fuskar utvecklarna med konverteringen och pc-spelet blir bara en blek och klumpig kopia av sina konsolkusiner.

Tack och lov är så inte fallet när det gäller Devil May Cry 4. Här har Capcom tvärtom lyckats så bra att det känns som om spelet är utvecklat för pc redan från början. Dessutom bjuds pc-ägarna på lite nytt godis som är unikt för den här utgåvan.

Helt har man dock inte lyckats frigöra sig från konsolarvet, då det är en absolut nödvändighet att ha en spelkontroll kopplad till datorn för att kunna spela Devil May Cry 4. Visst går det i teorin att spela med tangentbordet, men det är så knepigt och frustrerande att det i praktiken är omöjligt.

Spela som Nero och Dante
Till skillnad från de tidigare spelen i serien är det inte Dante som är huvudpersonen, utan den till utseendet förvirrande lika nykomlingen Nero. Men Dante har inte försvunnit helt och efter halva spelet får du spela även som honom.

Den stora skillnaden mellan Nero och Dante är hur de slåss. Nero har inte alls lika många vapen och specialrörelser eller rörelsekombinationer som Dante, men har å andra sidan sin ”demoniska arm” med vilken du kan grabba tag i fiender långt bort, dra dem intill dig och spöa skiten ur dem.

Låter det våldsamt? Det är det! Det här är inget för känsliga och demonernas blod sprutar stadigt spelet igenom. Hade det varit människor hade det här spelet garanterat haft en 18-årsgräns, men att döda demoner anses tydligen lite mindre skrämmande och spelet har därför en 16-årsgräns.

Förutom att vara våldsamt är spelet även extremt actionfyllt. Tempot är högt i stort sett hela tiden, demonerna attackerar dig oavbrutet och det gäller verkligen att du är på helspänn för att inte stupa i stridens hetta.

Glädjande nog är detta, det fjärde spelet i serien, inte lika svårt som det förra. Visst innehåller det en hel del tuffa fajter, framför allt mot de olika bossarna, men de är långt ifrån oförlåtande. Dessutom kan du själv styra svårighetsgraden, bland annat genom att låta spelet automatiskt utföra vissa rörelsekombinationer.

Stort och vackert
Storyn i Devil May Cry 4 är inte särskilt imponerande, men den är ju inte heller huvudsaken. Men mellansekvenserna är läckra, precis som grafiken under själva spelandet. Devil May Cry 4 var snyggt på konsolerna, men är ännu vassare på pc, med storslagna miljöer och välanimerade karaktärer.

Ska vi hitta något att klaga på, så är det att spelet ibland är lite väl ”upprepande”. Såväl miljöer som bossar återkommer under ditt spelande som både Nero och Dante. Dessutom drar de olika pussel- och plattformsmomenten som finns insprängda i spelet ned tempot.

Huvudsakligen är det dock en härlig actionfest och Devil May Cry 4 är definitivt värt ett köp.

Plus: Fantastiskt intensiv action, ruskigt snygga miljöer, varierade fajter mot bossarna.
Minus: Bitvis lite enformigt, trista pussel- och plattformsmoment.
Betyg:  (8 av 10)

Läs mer: Alla artiklar om datorspel och tv-spel.
Läs mer: Alla PC för Allas tester.

Fakta

Kategori: Action.
Utvecklare: Capcom.
Utgivare/kontakt: Pan Vision, 08-597 962 50, www.panvision.se
Systemkrav: Windows XP/Vista, Pentium IV 2,8 GHz, 512 MB ram, 3d-kort med 256 MB ram, dvd-läsare.
3d-stöd: Ja, 3d-kort krävs.
Flerspelarläge: Nej.
Språk: Engelska.
Åldersrekommendation: 16 år.
Cirkapris: 350 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.
Läs mer: www.capcom.com
OBS! Innehåller våld!