Campingliv, musikfestivaler eller långa dagar på stranden. Oavsett hur du tillbringade sommaren är det troligt att du någon gång insåg att mobilens batteri var slut och behovet av en uppladdning plötsligt var akut. Men där – i skogen, på stranden eller i tältet – saknas det nödvändiga eluttaget. Och vem orkade släpa med sig ett bensinaggregat?

Ett alternativ, om du hade tänkt i förväg, hade varit att utnyttja vår starkast lysande kraftkälla; solen.

Förutom den uppenbara miljömässiga överlägsenheten jämfört med ett bränsledrivet aggregat så är solcellsladdarna extremt mycket mer portabla. Är solcellspanelen av en större (och därmed mer effektiv) modell så går den att fälla eller rulla ihop för enkel undanstuvning.

Laddning av teknikutrustning genom solceller har använts länge av framför allt båtfolket, men precis som inom många andra områden har både priser och omfång på utrustningen sjunkit. Numera kan en enkel modell i Ipod-storlek inhandlas för bara några hundra lappar.

Bäst med direkt sol
Två av våra testade modeller (Silva och Ekokraft) är mer tänkta för frilufts- och båtfolk och det kan kanske vara lite orättvist att jämföra dessa med de andra två modellerna (Teknikmagasinet och Freeloader) som är framtagna mer för användning vid typen festivalvistelse och backpacking. De har helt enkelt lite olika inriktningar.

De två förstnämnda koncentrerar sig på teknikprylar med cigarettändaruttagskontakt som tillbehör och har också högst kapacitet när det gäller watt-tal.

De sistnämnda, å andra sidan, satsar på möjligheten att kunna ladda upp ett inbyggt lithiumbatteri via sol eller genom en usb-kabel, så att användaren sedan ska kunna ladda sina prylar när det väl behövs (ute på vift). De satsar också på att med hjälp av en herrans massa medföljande adaptrar, erbjuda kompabilitet med en stor mängd telefoner, kameror, gps:er med mera.

Men hur är det nu med effektiviteten? Är de här laddarna att förlita sig på när man är strömlös? Jo tack, förvånansvärt bra faktiskt. Nu testades alla produkter under några av sommarens mest soliga dagar och lite moln på himlen förändrar effektiviteten drastiskt (se separat faktaruta). Det är viktigt att ha i åtanke när du tolkar testresultaten.

En laddare för varje typ

Ingen av de testade produkterna får underkänt. De är alla bra eller hyfsade köp beroende på dina behov. Som tidigare nämnts har produkterna lite olika inriktning och du bör fundera på i vilka sammanhang du behöver ladda, till exempel, mobilen. Något förenklat vill PC för Alla rekommendera Freeloader till den energiskt backpackande globetrottern och Ekokraft till den mer bekväme båtresenären eller camparen.

Har du inga större krav på laddningstid eller effektivitet så duger kanske Teknikmagasinets enklare modell, som dessutom har inbyggd ficklampa och myggavvisare (vars effektivitet vi dock inte testat). Också Silva klarar sig bra, men där är det priset som avskräcker något.

Detaljer om laddarna

Fakta

Solcellsladdning är självklart högst väderberoende, kanske mer så än vad man skulle kunna tro. Alla uppgifter om laddningstider ska alltså läsas med hänsyn till att väderleken kan inverka i rätt hög grad. Här ser du hur effekten påverkas av väder och omgivning.

  • Solpanelen direkt riktad mot solen: Ger 100 procents laddningseffekt.
  • Solpanelen direkt riktad mot solen, med reflektioner från snö eller vatten: Ger 125 procents laddningseffekt.
  • Växlande molnighet (nog för det blir skuggor): Ger 50 procents laddningseffekt.
  • Molnigt: Ger 10 procents laddningseffekt.

Att panelen är riktad rakt mot solen ger också en avsevärd förbättring. Du får alltså vrida panelen efter solens vandring på himlen för bästa effekt.