Eva behöver ha tag i en specialist. Eftersom hon inte har några kontakter börjar hon leta. Frågan är – var gör hon det?

För några år sedan hade telefonkatalogen varit en naturlig startpunkt, men i dag går folk i stället ofta ut på internet. Oavsett om de söker efter ett småföretag, en idrottsförening, eller kanske en klubb för speciella intressen är sökmotorn Google den naturliga platsen att börja leta. Och även den som söker efter ett speciellt företag går ofta in på nätet för att hitta uppgifter om adress, telefonnummer, öppettider eller annan praktisk information.

Att som förening eller småföretagare finnas på internet är med andra ord lika viktigt som att ha telefon. Och vägen ut på nätet behöver varken vara dyr eller krånglig. Det finns sajter som erbjuder både mejl och hemsidesplats utan kostnad. Den här ­budgetlösningen är bättre än inget, men du får finna dig i en konstig webbadress och du får acceptera andra företags annonser på din sajt.

Om du inte vill att det ska stå Google eller Spray i din officiella webbadress, och om du vill slippa reklam på din hemsida, finns det förstås även betallösningar. För några hundralappar om året får du en ”riktig” hemsida.

Enkelt för alla
För att skapa en egen hemsida behöver din inte kunna programmera html eller vara någon webbdesigner. Det finns färdiga mallar som du kan använda, och det enda du behöver göra är att gå igenom en guide på webben.

Du behöver inte heller ha någon serverdator stående på kontoret. Din sajt ligger inhyrd på det som brukar kallas för ett webb­hotell, och de ansvarar för säkerhetskopior och underhåll av datorerna.

Att investera några hundralappar om året på att låta någon annan göra jobbet – eller att satsa några timmar på att fixa det själv – är ett bra sätt att göra det möjligt för före­taget att få nya kunder.

Steg för steg: Så fixar du din hemsida hos Google

1. REGISTRERA DIG. Vi använder Google-tjänsten Sites (sites.google.com). Om du redan har ett användarnamn hos Google, till exempel en Gmail-adress, klickar du på Logga in under Google-konto. I annat fall väljer du Anmäl dig för Webbplatser och skapar ett nytt konto.


2. SKAPA SAJTEN. Du kommer nu till en sida där du klickar på Create site. Ge den ett namn (Site name), en beskrivning (Site description) och bestäm att den ska vara öppen för alla (Share with Everyone). Välj utseende (Site theme). Bekräfta med Create site.


3. ÄNDRA FORMEN. Den sajt som skapas är enkelt uppbyggd. Vill du ändra den klickar du på Colors and fontsThemes (för att byta färg och typsnitt) eller (för att byta bakgrund). Under Change site layout kan du ta bort rubriken och på andra sätt ändra utseendet.


4. ÄNDRA MENYINNEHÅLL. Under sidomenyn (Sidebar) finns olika färdiga komponenter. Du kan ta bort en sådan (Delete) eller redigera den (Edit). För att lägga till nya klickar du på Add a sidebar item. Här kan du exempelvis lägga in en textruta med dina kontaktuppgifter.


5. SKRIV TEXT. När det är dags att skriva texten klickar du på Edit. Du skriver exakt det du själv vill, precis som i en ordbehandlare. Med verktygsfältet ovanför väljer du att ändra typsnitt, storlek, fet stil, justering, radavstånd och liknande. När du är nöjd, tryck på Save.


6. LÄGG TILL BILDER. Lägg till en bild genom att klicka på Insert, Image. Välj Bläddra, leta upp rätt bild och välj Add Image. Välj hur den ska vara justerad (Align) och hur stor den ska vara (Size). Klickar du på Wrap On kommer texten att flöda runt bilden. Avsluta med Save.

8 sajter som hjälper dig med hemsidan

 • Blogger. Ett komplement till en hemsida kan vara en blogg.
 • Hos svenskspråkiga Blogger skapar du den utan kostnad. www.blogger.com
 • Coffeecup. Om du vill göra din egen hemsida från grunden är Coffeecup HTML Editor Free ett enkelt gratisprogram. www.coffeecup.com/free-editor
 • Internetworld. Tidningen har testat webbhotell (företag som erbjuder hemsidesutrymme mot betalning). www.idg.se/ 2.1085/1.151606
 • Istockphoto. Vill du ha bilder på din hemsida kan du köpa dem här för någon tia per bild. Kvaliteten är bra och utbudet stort. www.istockphoto.com
 • Morguefile. Ett liknande bild­arkiv, men här hittar du bilder som är helt gratis att använda på din hemsida. www.morguefile.com
 • Nic.se. Kolla om den domänadress du vill ha är ledig. (Gäller svenska hemsidor.) www.nic.se
 • Spray. Hos svenskspråkiga Spray får en gratis hemsidor – men du måste själv skapa själva html-filen. Företagets betaltjänst ger dig dock en egen domän och en annonsfri hemsida för cirka 30 kronor i ­månaden. Då slipper du tänka på html-koder eftersom du kan använda ett sidbyggningsverktyg online. www.spray.se
 • Yahoo Geocities. Yahoo har en populär tjänst för att skapa en gratis hemsida. Den påminner om Google Sites. geocities.yahoo.com


Läs mer: Alla PC för Allas skolor och tips

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Google Sites.
Tid: 30 minuter.

Det här behöver du:

 • Dator med internetuppkoppling.
 • Google-konto (se steg 1 på nästa sida hur du skaffar konto om du inte redan har ett).

Det här lär du dig::

 • Att enkelt och gratis göra din egen hemsida för ditt företag eller förening.