Sedan beta-lanseringen av Windows 7 har testarnas åsiker nästan bara varit positiva, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Windows Vista aldrig blev någon stor hit. Men allt inte är guld och gröna skogar med Windows 7. Trendsajten Lifehacker har poängterat sju riktigt usla saker med Windows 7 – som vi fullständigt håller med om.


Aktivitetsfältet. Bra, men inte fulländat.

1. Du kan inte använda aktivitetsfältet till vad du vill 
Det är få användare som inte är eld och lågor över det nya aktivitetsfältet men det är en klar miss att Microsoft inte låter användaren använda det till allt, som till exempel papperskorgen och usb-diskar.

2. Ej uppgraderingsbar från XP 
Du kan uppdatera Windows Vista till Windows 7 utan att alla program, filer och mappar försvinner. Men detta är inte möjligt med Windows XP. Visserligen är det inte någon dum idé att göra en ren installation av datorn emellanåt, men med tanke på att Windows XP fortfarande är det mest populära operativsystemet tycker vi att det är en klar miss.

3. Meckiga inställningar
Att mata ut inkopplade enheter som usb-diskar och kortläsare kräver fortfarande en enorm mängd klickande om man inte känner till genvägen, som inte alls är uppenbar för alla användare. Varför måste funktionen för ”Säker borttagning av maskinvara” vara förinställd på det absolut klumpigaste läget?

4. Värdelösa gadgets
Windows gadgets, alltså de små program som introducerades i Vistas sidopanel, är visserligen enklare att hantera i Windows 7, men programmen i sig är fortfarande rätt meningslösa. Inget i närheten av Apples OS X motsvarighet. Förhoppningsvis kommer programmen att bli bättre när Windows 7 är lanserat på allvar.


Windows Media Player. Rörigt värre...

5. Otymplig mediaspelare 
Windows Mediaspelare blir bara större och mer ohanterlig. Redan på Windows XP började användarna fly undan Mediaspelaren och med Windows 7 har situationen inte blivit bättre. Gränssnittet är plottrigt, det är svårt att hitta rätt bland alla menyer och den saknar viktiga codecs. Vi tycker att Microsoft borde skrota Mediaspelaren och börja om på nytt. Det här duger inte.

6. Ostabilt viloläge
Många användare har rapporterat att problem uppstår när Windows Vista vaknar upp efter viloläge. Ibland vaknar datorn till liv på nolltid, ibland vaknar den inte upp alls och ibland vaknar den upp men beter sig som en sömnig zombie.

7. Kontrollpanelen är en röra 
Att Microsoft med alla sina smarta förbättringar i gränssnittet i Windows 7 så totalt missat att rensa upp i kontrollpanelen är ett mysterium. Att hitta rätt bland alla val är inte lätt och det förenklade läget gör saken bara värre.