NICK BORGEN: WORLD WIDE WEB
Det börjar med ett modemljud. Sedan sjunger Nick Borgen en hyllningssång till internet – med datordrottningen Helen Wellton som doa. ”Här lever jag lycklig. Här finns ingen stress. Här är min nya webbadress”. Nej. World Wide Web från 1997 var faktiskt inte så pinsam som det låter. Den var värre.


FORBES: BEATLES
Ajajaj! 1977 blev Sverige till allmänt åtlöje. Gruppen Forbes sjöng en låt till Beatles ära på Wembley i London. Och Europa gjorde inte oväntat tummen ned. Det blev en sistaplats.


GIT PERSSON: DU FÖRFÖR MIG
Har Jan Guillou någonsin varit med i Melodifestivalen? Jajamänsan! 1986 spelade han vampyr i videon till Git Perssons "Du förför mig". Att se en relativt ung skjutjärnsjournalist är väl den största behållningen med den här låten.


JAN-ERIC KARLZON: FLYKTINGEN
Svensk flyktingpolitik är ett viktigt ämne. Men frågan är, hör det hemma i Melodifestivalen? Jan-Eric Karlzon tyckte det - och sjöng om människor som ”flydde från döden och skräcken”. Tycker du att det låter som svenskt 70-tal har du fel. Det här var faktiskt ett festivalbidrag 1987.


KENTA: UTAN ATT FRÅGA
Glitter och glamour? Glöm det! När Kenneth "Kenta" Gustafsson sjunger om alkoholismens vånda lyser paljetterna med sin frånvaro, och det bjuds inte på speciellt många danssteg.


ANN-LOUISE HANSON & MOLLE: SLUTA
Snacka om omaka par! Schlagerdrottningmodern Ann-Louise Hanson gör en duett med Molle från dokusåpan Baren. Året är 2002 och frågan är hur lång preskriptionstiden är för ett sådant här bidrag.


EVA DAHLGREN: JAG GER MIG INTE
”Snälla Eva Dahlgren, kan du inte le?” vädjade producenten. ”Jag vill inte” svarade Eva Dahlgren. Nej, Sveriges mest seriösa sångerska var inte ens spexig när hon var med i Melodifestivalen. ”Jag ger mig inte”, sjöng hon 1980, året efter hennes melodifestivaldebut med "Om jag skriver en sång".


CHRISTER BJÖRKMAN: VÄLKOMMEN HEM
När man lyssnar på Christer Björkmans falsksång i Välkommen hem från 1999 är det lätt att känna tacksamhet att han har klivit ned från scenen och i stället blivit arrangör.
Det enda förlåtande med det här bidraget är väl att det handlar om kärleken mellan två män...


HAAKAN PEDERSEN & ELISABETH BERG:
NATTENS DROTTNING

La Voix (med Malena Ernman) är inte den första operasången i Melodifestivalen. 1989 hoade Elisabet Berg i det höga registret i Nattens Drottning. Att det inte räckte till någon topplacering behöver väl inte tilläggas.


TANIA: ÅH SJUTTIOTAL
Oj, vad högt Tania kan sjunga. Oj, vilken märklig tonartshöjning hon gör. Och ojojojoj vilket fint lockigt hår hon har. Åh Sjuttiotal från 1980 är verkligen den optimala nostalgitrippen.