Läs testet: Här är bästa systemkameran för 5000 kronor

Låt oss börja med att säga en viktig sak: Alla de fem kameror vi har testat är bra. Flera av dem är rent av mycket bra. Ta en funderare på vad du är ute efter hos en kamera och hur du vill använda den. Med hjälp av vårt test kan du sedan se vilken av de här kamerorna som förmodligen passar dig bäst.

Det första vi gjorde var att försöka bedöma hur enkelt det är att lära sig använda kamerorna. Vi satte oss ned och gick igenom en checklista med saker du ofta vill göra med en kamera och jämförde hur enkelt eller svårt det var.

Snabbare och med objektiv
Det finns två mycket vanliga skäl att uppgradera från en kompaktkamera till en systemkamera. Dels vill du kunna använda olika objektiv, och dels vill du få en snabbare kamera som hinner med när du fotograferar sådant som rör sig snabbt.

Därför har vi i faktatabellen tagit med paketpriser med mer än ett objektiv. Alla kamerorna säljs också i paket med ett extra teleobjektiv.

Dessutom får du en ordentlig lista med några av de vanligaste sakerna du kan köpa till när du haft en systemkamera ett par år. Tanken är att du ska kunna jämföra hur dyra de olika systemen är när du köper till lite extra saker.

Fånga barn i autofokus
På begäran har vi testat hur snabba kamerorna känns och hur bra de är på att fokusera när motivet rör sig snabbt, som när du tar sportbilder. Men sport i all ära, bland det svåraste för en kamera är faktiskt små barn. De rör sig snabbt, och hamnar dessutom ofta ganska nära kameran. Ska du alltså fotografera någons små änglar är bra autofokus ett måste.

När vi testade hur kamerorna klarade dåligt ljus jämför vi dem på iso 1600. Det finns två skäl till det. Dels är det den högsta känsligheten som alla deltagare klarar, dels för att de som ändå har högre känslighet än så nog helst bör hålla sig på iso 1600. Ingen av de tre kameror som klarar 3 200 iso ger speciellt trevliga bilder med den inställningen. Det här är för övrigt det testmoment där skillnaden mot vår referenskamera blir som allra störst.

Läs testet: Här är bästa systemkameran för 5000 kronor