>> Test: 5 program för säkerhetskopiering testas

När nästan allt du lagrar är digitala filer på allt större hårddiskar, är det viktigare än någonsin att se till att alla dina värdefulla data är säkert sparade och inte går förlorade på grund av något litet tekniskt missöde. Därför är ett bra backupprogram ett ovärderligt verktyg för dig som datoranvändare.

Utbudet av program är stort, och metoderna för att göra säkerhetskopior är många och varierande. Enklaste sättet är givetvis att göra det manuellt, att kopiera en katalog med det viktigaste till en extern hårddisk eller en dvd-skiva. Men det är en väldig massa onödigt jobb och tar dessutom upp betydligt mer plats än vad en säkerhetskopia behöver ta. Dessutom är det inte alltid så lätt att hålla reda på sina säkerhetskopior eller ens komma ihåg att göra dem.

Låt programmet göra jobbet
Det är här ett backup-program kommer in i bilden. Det gör på ditt uppdrag noggrant och strukturerat en säkerhetskopia av förvalda filer, mappar eller dokumenttyper. Det sker vid schemalagda tillfällen, helt efter din vilja. Du bestämmer.

Allt du behöver göra är att installera, ställa in säkerhetskopieringen och se till att platsen du ska spara informationen till, till exempel en dvd-skiva eller en extern hårddisk, finns tillgänglig.

Mer avancerade backup-program kan också spara data till många olika ställen, som ftp-servrar, nätverksdiskar eller automatiskt uppdelat på flera cd-skivor, och så vidare.

Programmen kan också ofta komprimera filerna så att de tar mindre plats att lagra. Kryptering och lösenordsskydd, så att inga obehöriga kan komma åt att snoka i ditt arkiv, finns naturligtvis också.

Ibland finns också möjlighet att spara annat än bara filer, till exempel en hel hårddisk med filsystem och allt, eller datorns samtliga systeminställningar, så att de kan återställas om operativsystemet skulle haverera.

Spara i flera generationer
Här är några begrepp som är bra att känna till när du tittar på det här med säkerhets-kopiering och backup. Ett exempel är generationshantering, eller versionshantering som det ibland kallas. Det innebär att varje gång du gör en backup skriver den inte över den gamla säkerhetskopian, utan den nya sparas parallellt. Det betyder att du behöver lite mer lagringsutrymme, men fördelarna är stora. Du kan gå tillbaka i tiden och hitta filer från inte bara den senaste säkerhetskopieringen, utan i flera led bakåt.

Ett annat viktigt begrepp är något som heter inkrementell backup. Då sparas bara de senast gjorda ändringarna. Har du flera generationer kopior behöver inte varje generation innehålla alla de säkerhetskopierade filerna. Det räcker med om de filer som ändrats eller kommit till sedan den senaste kopian sparas. En inkrementell backup jämför med det som redan finns sparat, och kopierar sedan bara filer om de är nya eller har uppdaterats sedan senast. Det gör att själva kopieringen går snabbare och att mindre data behöver lagras.

Ytterligare en variant på det här är differentiell backup. Den jämför hela tiden med den första säkerhetskopian som gjordes, och inte med den senaste. Det gör att backupjobbet blir alltmer skrymmande med tiden. Men det kan vara bra i vissa fall, om du till exempel har en dator som du vill återställa som den såg ut vid en viss tidpunkt.

Från gratis till hyfsat billigt
Utbudet av olika backup-program är stort, det finns både enkla gratisversioner och avancerade kommersiella verktyg. Hemanvändarversionerna för dessa är dock inte dyra, utan brukar kosta några hundralappar.

Men är det någon vits med att hosta upp pengar över huvud taget? Vinner man något i tillförlitlighet och prestanda? Är de lättare att använda och får du funktioner du behöver? Vi testade två av marknadens mest populära kommersiella program för säkerhetskopiering, och jämförde dem med två väl ansedda gratisprogram. Vi tittade också på den backup-funktion som ingår i Windows Vista. Frågan var – är den bra nog för att inte ge sig ut och leta alternativ?

>> Test: 5 program för säkerhetskopiering testas