Magellan är en av de gps-tillverkare som slutar med att uppdatera bilnavigation över Europa. Svenska företaget Gear är Magellans distributör i Sverige och de bekräftar att Magellan har slutat marknadsföra bilnavigation i Europa.

– Vid årsskiftet sålde Magellan konsumentproduktionen till företaget Mytac och det var ett lönsamhetsbeslut att sluta med bilnavigationen i Europa, säger Gears vd, Björn Ågårdh.

Rolf Ivarsson har en Magellan Crossover och har varit väldigt nöjd med den - fram tills han fick veta att den inte kommer att kunna uppdateras.

- Jag fick veta det som av en olyckshändelse på deras forum. Det var en massa löften i reklamen när jag köpte den och allt det är ju bara lika med noll nu, säger han.

Björn Ågårdh försäkrar att kunderna kommer att kunna få support via Gear även i fortsättningen.

– Vi lämnar inte kunderna i sticket, utan support och garantiansvar står kvar. Vi beklagar det här jättemycket.

Gear slutar nu att sälja gps:er av märket Magellan men har ett lager kvar som de räknar med kommer att räcka för att täcka den tiden som kunderna har garanti.

– Enligt statistiken skickas 2-3 procent av de sålda produkterna in för byte eller reparation, så vi kommer att kunna möta det behovet.

Rolf Ivarsson är besviken och tycker att alla kunder som köpt en Magellan ska kunna få pengarna tillbaka.

– De har ju bara struntat i Europa, de tappar ju marknaden och sitt namn här, det är väldigt synd.

Hur går ni ut med informationen till kunderna?

– Vi går ut med information till våra återförsäljare landet över, vi har ingen direktkontakt med kunderna, säger Björn Ågårdh.

Men enligt Rolf Ivarsson är det flera återförsäljare som fortfarande säljer Magellan utan att berätta att de inte kommer att kunna uppdatera kartorna.

– Om ett tag är det ju bara att slänga den här gps:en och köpa en ny, säger han.

Även Sony har slutat sälja gps:er i Sverige. Men via deras hemsida kan man fortfarande få tag på kartuppdateringar.

- I september kommer vi ut med en ny kartuppdatering. Men vi slutade att sälja gps:er för att vi inte såg någon lönsamhet i det, säger Torbjörn Sjöving, produktchef på Sony.

Gps-tillverkaren Navman har även slutat med uppdateringar på vissa av deras gps:er, bland annat modellen iCN6xx.

Enligt Björn Ågårdh har tyska Navigon gjort tvärtom och slutat med kartuppdateringar i USA. Han tror att neddragningarna beror på att gps:erna har minskat drastiskt i pris de senaste åren.

– För tre år sedan kostade bilnavigatorerna runt 13 000 kronor, idag kan du få en för 795 kronor inklusive moms, det är en rätt stor skillnad, säger han.