Om jag hade skrivit den här recensionen den 30 januari 2007 hade jag inlett den med ett våldsamt glädjetjut. Nu är det september 2009 och två års samvaro med Windows 7:s något fulare tvilling, Windows Vista, gör att den euforiska känslan av en underbar ny produkt tyvärr inte infinner sig.

Och det är synd. För Windows 7 förtjänar både glädjetjut och galen Steve Ballmer-dans.

Nu kanske du tycker undertecknad verkar en smula gnällig, men faktum är att Windows 7 i allt väsentligt är en förfinad variant av föregångaren Windows Vista. Okej, det har dykt upp en del små nyheter, men den här operativsystemslanseringen handlar om återupprätta Windows något skamfilade rykte.

Och det gör Microsoft med bravur. Men det innebär också att du som i dag sitter med Windows Vista inte kommer att uppleva någon revolution när du byter system. Faktum är att du efter någon veckas användare förmodligen inte ens kommer att minnas att du har bytt.

Få men genomtänkta nyheter

Att Windows 7 bygger vidare på Vista står klart när vi går igenom nyheterna i systemet. Den här gången har både utvecklare och pr-folket i Redmond smart nog undvikit att slå på stora trumman för tjogvis med nya tekniker. I stället handlar det mesta om förfining och optimering.

Windows 7 startar snabbare än Windows Vista (om än marginellt i våra mätningar), den prestandaslukande fönsterhanteraren har förbättrats, hårddisken ska inte behöva jobba lika hårt och hanteringen av tjänster har förfinats för att inte belasta datorn i onödan. Det är några av förbättringarna.

Bara det faktum att Windows 7 har samma systemkrav som Windows Vista som släpptes för snart tre år sedan vittnar om hur hårt Microsoft har jobbat med att optimera den senaste utgåvan. Det här är efterlängtade förbättringar som fixar till sådant som Windows Vista fått mycket kritik för och givetvis sådant som gör din och min dag framför datorn enklare – och roligare. Men det är inte sådant som får din värld att snurra ett varv extra.

Smygkikat på Apple?

Några intressanta – och mycket lyckade – nyheter i gränssnittet har Microsoft-gänget ändå lyckats peta in. De här nyheterna hittar du i Aktivitetsfältet. För första gången sedan lanseringen av Windows 95 gör man en riktig förändring av hur Aktivitetsfältet fungerar. Här känns det som att Microsoft smygkikat lite på Apples Docka med stora och tydliga programikonerna som ligger i botten av skärmen.

Vidare samlas nu samtliga programfönster under en gemensam ikon och genom att föra muspekaren över ikonen visar Windows tumnagelbilder av de olika programfönstren. Du kan enkelt lägga till (pinna) eller dra ifrån nya program i Aktivitetsfältet.

En annan funktion, som också den är knuten till programmen i Aktivitetsfältet och den uppdaterade Start-menyn är så kallade Jump lists. Genom att högerklicka på en programikon i Aktivetsfältet får du fram en meny med en rad snabbval kopplade till det aktuella programmet. I Windows Media Player kan du till exempel starta programmet direkt från Jump list-menyn, eller navigera bland din favoritmusik eller dina favoritfilmer. Högerklickar du på Windows Live Messenger-ikonen kan du snabbt ändra din onlinestatus eller ta dig till din Hotmail-inbox.

Skaka fram Skrivbordet
Andra nyheter är möjligheten att snabbt ta fram Skrivbordet genom att helt enkelt skaka ett valfritt programfönster under en sekund, eller att anpassa dina programfönster till hel eller halv skärm genom att dra fönstret till Skrivbordets ytterkanter.

Det nya Aktivitetsfältet är tveklöst ett riktigt lyft. Det tar en stund att vänja sig vid det men efter bara några veckor har åtminstone undertecknad helt kapitulerat för hur smidigt det går att navigera mellan alla programfönster och funktioner i systemet. Och för alla Windows 95-fanatiker finns faktiskt en möjlighet att ställa in Aktivitetfältet så att det i mångt och mycket liknar de tidigare Windows-versionerna.

En av de mest kritiserade funktionerna i Windows Vista är den så kallade uac (user account control), säkerhetsfunktionen som håller koll på vad som får och inte får installeras och ändras i din dator. I Windows Vista dyker uac upp dagligen med frågor som du klickar bort.

I Windows 7 har Microsoft finslipat funktionen så att den numera dyker upp mer sällan – och faktiskt inte låser din dator i flera sekunder när fönstret ska öppnas. Finjusteringen av uac är ytterligare ett av många exempel på hur Microsoft kikat på befintlig funktioner och jobbat med användaranpassning i stället för nyteknikutveckling.

Det bästa på länge
Vi kommer givetvis att återkomma till både små och stora nyheter i Windows 7 i kommande artiklar. Men i den här recensionen nöjer vi oss med att konstatera att Windows 7 är det bästa Microsoft gjort sedan Windows XP.

Utvecklarna har slipat på de funktioner som introducerades i Windows Vista, Redmond-gänget har lyssnat och lärt av vad användarna har efterfrågat och framför allt har man inte låtit pr- och marknadsavdelningen härja fritt med löften och funktioner hit och prestanda dit. Windows 7 är stabilt – och har varit det genom betaversioner i snart ett år. Det är snabbt och Microsoft har med framgång jobbat hårt på att göra små förbättringar av användarupplevelsen i stället för att lägga till ny oprövad teknik.

Två saker på minuskontot

Om vi ska klaga på något så känns det lite märkligt att Microsoft har slängt ut många i dag kritiska program som e-post, bildbehandling och dvd-bränning från systemet i stället för att jobba med att ytterligare förbättra de program som fanns i Windows Vista. Kritiken blir dock något uddlös då Microsoft lagt ihop programmen i en gratis programsvit på nätet som du hämtar på fem minuter.

En annan detalj som absolut kunde ha gjorts bättre är Homegroups, Microsofts senaste försök att göra det lätt att koppla ihop datorer i hemmet. Även om funktionen som sådan är utmärkt är det synd – eller faktiskt riktigt dåligt – att man inte sett till att det inte fungerar ihop med tidigare versioner av Windows eller Mac OSX. Hela poängen med en sådan här tjänst är att det ska bli lätt att koppla ihop burkarna i ditt hem. Som den är byggd i dag gör den inte sitt jobb över huvud taget. Synd.

Kritiken mot Windows 7 får ändå ses som en petitess. Microsoft har gjort ett fantastiskt jobb med Windows 7 och det råder ingen tvekan om att du ska skaffa det så snart plånboken tillåter.

Kör du Windows Vista i dag, och tycker att det fungerar, behöver du inte känna att du måste hänga på låset den 22 oktober för ditt nya Windows, men ruvar du fortfarande på Windows XP är det absolut dags att så snart som bara möjligt ta klivet nio år framåt i tiden.
_____________________________________________________

Här är alla versionerna av Windows 7

Windows 7 Starter
Cirkapris: Endast inbyggt i netbook-datorer, köps inte i box.*
Systemkrav: 1 GHz 32- eller 64-bit processor, 1 GB minne (2 GB 64-bit), 16 GB hårddiskutrymme (20 GB 64 bit), Directx 9-kompatibelt grafikkort med wddm 1.0 eller högre.
Omdöme: Starter-utgåvan av Windows 7 är tänkt för exempelvis minidatorer, så kallade netbook-datorer. Starter finns bara i 32-bitarsvariant och saknar Aero-gränssnittet. Den kommer inte att kunna köpas över disk i butik och är inget du kommer att köpa om det inte följer med en netbook.
Betyg: Ej testat/betygsatt.

Windows 7 Home Premium
Cirkapris: Uppgradering: 1 100 kronor. Fullversion: 2 000 kronor.*
Systemkrav: 1 GHz 32- eller 64-bit processor, 1 GB minne (2 GB 64-bit), 16 GB hårddiskutrymme (20 GB 64 bit), Directx 9-kompatibelt grafikkort med wddm 1.0 eller högre.
Omdöme: Den mest prisvärda Windows 7-versionen. Innehåller de funktioner du behöver och prislappen känns betydligt mer tilltalande än Professional- och Ultimate-versionerna. Ett givet köp!
Betyg: (9 av 10)

Windows 7 Professional
Cirkapris: Uppgradering: 2 000 kronor. Fullversion: 3 100 kronor. *
Systemkrav: 1 GHz 32- eller 64-bit processor, 1 GB minne (2 GB 64-bit), 16 GB hårddiskutrymme (20 GB 64 bit), Directx 9-kompatibelt grafikkort med wddm 1.0 eller högre.
Omdöme: Bygger vidare på Home Premium och du som vill kunna fjärrstyra din dator, använda efs-kryptering och andra avancerade nätverksfunktioner bör kika på den här versionen. Det skiljer dock bara 100 kronor upp till Ultimate-versionen varför Professional känns som en något onödig produkt.
Betyg:  (7 av 10)

Windows 7 Ultimate
Cirkapris: Uppgradering: 2 100 kronor. Fullversion: 3 200 kronor. *
Systemkrav: Samma som Home Premium (se ovan).
Omdöme: Alla Windows 7-funktioner är aktiverade i Ultimate-versionen. För många är det dock funktioner du aldrig behöver. Den saftiga prislappen gör att du definitivt ska satsa på Home Premium i stället. Skulle du någon gång behöva de unika Ultimate-funktionerna går det enkelt att uppgradera.
Betyg: (8 av 10)

* Observera att de slutliga priserna inte är helt klara. Vi har försökt skaka fram någorlunda korrekta priser, men dessa kan komma att ändras innan Windows 7 landar i butikerna.

Fakta

Plus:
+ Stabilt och snabbt som Windows XP.
+ Användarvänligt som Windows Vista.
+ Suveräna små förbättringar av Aktivitetsfältet och i Start-menyn.

Minus:
- Funktionen Homegroups kunde gjorts så mycket bättre än den är i dag.
- För Windows Vista-användare erbjuds inte så mycket nytt (om än förbättrat).
- Onödigt med många versioner. Ge alla funktioner till alla i stället!