För cirka ett år sedan gjorde masken Conficker sig känd på internet. Genom att utnyttja sårbarheter i Windows lyckades Conficker smitta miljontals datorer världen över på rekordtid.

Säkerhetsforskare vid organisationen Shadowserver Foundation meddelade i torsdags att det i dagsläget finns cirka sju miljoner datorer på internet som fortfarande är smittade av Conficker.

Organisationen har lyckats följa Confickers framfart på internet genom att ha knäckt den algoritm som masken använder för att ta emot instruktioner från upphovsmannen.

Enligt organisationen Conficker Working Group som består av flera säkerhetsföretag är masken vanligast i länder som Kina och Brasilien. Ett av skälen till att dessa länder drabbats hårt är enligt Conficker Working Group att många datorer kör piratkopierade versioner av Windows som inte kan uppdateras med de senaste säkerhetsuppdateringarna.

Trots den stora spridningen av Conficker har masken sällan använts för att utföra några större attacker på internet. Masken har en mekanism som gör det möjligt för upphovsmannen att skicka instruktioner till masken att utföra nätattacker genom så kallade botnät.

- Det enda skälet jag kan tänka mig är att upphovsmannen är rädd. Den här masken har skapat så mycket problem för så många företag och personer att om upphovsmannen grips kan han se fram emot en lång tid bakom galler, säger Eric Sites, teknikchef på säkerhetsföretaget Sunbelt Software.

IDG News