Datorn igång på ett kick

Det finns mer förutom startordningen på hårddiskarna som du kan ställa in i startmomentet. Det sker nämligen också en hel del annat intressant som du kan skräddarsy efter behag.

Under alternativet Boot Settings Configuration kan du bland annat välja att göra datorns startprocess snabbare med läget Quick Boot.
Då skippar bios ett gäng kontroller när datorn startar, och går direkt på att ladda operativsystemet. Sedan kan du stänga av den logotyp som bios slänger upp på skärmen när datorn startar. Den gör egentligen ingenting, och kan i vissa fall vara i vägen för annan information på skärmen.

Här har många bios-versioner också möjlighet att stänga av en viss felhantering. När något inte står rätt till är standardreaktionen vanligen att datorstarten avbryts.

Om du behöver komma åt datorn ändå, till exempel för att rädda filer från en hårddisk innan du tar tag i de stora problemen, så kan du här stänga av den felhanteringen eller ändra villkoren för den under alternativet Halt On.

(I vårt fall hittar vi även funktionen Case Open Warning här, men mer om den under avdelningen för larm på sidan 62 ...)


Justera. Du kan få datorn att starta snabbare genom att välja läget Quick Boot.


Starta datorn på flera sätt

Du kan också ställa in hur du startar själva datorn. Förr i tiden var det mycket begränsat: Slå på strömmen och datorn startar.

Det där är förändrat. Med nya funktioner som standby-läge, start med tangenbordskommandon och wake-on-lan har alternativen
blivit många fler, och på ett bättre moderkort har du kontroll över hur de fungerar. De flesta moderkort har i dag stöd för apm, advanced power management, och många har också stöd helt eller delvis för acpi, en mer avancerad efter-följare.

Du hittar menyn för APM Configuration i Awardbios under fliken Power. Här finns inställningar för vad datorn ska göra om strömmen bryts kortvarigt. Antingen stängs datorn av, eller så kan den vara inställd på att starta om strömmen snabbt återkommer när den är i viloläge.

Pci- och pci express-kort kan också ibland skicka startkommando till moderkortet, och även externa tillbehör. Och i vissa fall, till exempel i vårt bios, finns alternativet att ställa in en viss dag och tid då datorn startar automatiskt.


APM Configuration. Välj exakt hur datorn ska starta.


Stäng av onödiga prylar

Moderna moderkort är inte bara hållare för processor och minne. De är fullproppade med extrafunktioner. Grafikkort, ljudkort, nätverkskort, flera olika typer av diskhanteringsteknik och kontroller för externa portar. Inställningar för dessa hittar du under fliken Advanced och menyvalet Onboard Device Configuration. Här kan det vara en bra ide att gå igenom det som finns tillgängligt och se vilka funktioner du verkligen använder.

Ett bra exempel är ljudkortet. Har du ett separat ljudkort på pci eller externt på usb, behöver du inte det inbyggda på moderkortet och kan stänga av det helt.

På så sätt riskerar du inte att något program i datorn väljer fel enhet för uppspelning vilket i vissa fall kan leda till konflikter.

På samma sätt kan du här stänga av parallellportar, serieportar, usb, firewire, nätverkskort med mera som du inte använder. Men var försiktig, är det något du inte är 100 procent säker på att du kan inaktivera gör du klokast i att låta det vara.


Prioritera. Du kan till exempel stänga av det inbyggda
nätverkskortet eller ljudkortet.


Fixa ett svårknäckt lösenord

För dig som vill minimera risken för att obehöriga tar sig in i datorn går det på de allra flesta datorer i dag att sätta lösenord för både systemstart och för att komma åt bios-inställningarna. Har du lösenord eller till och med fingeravtrycksläsare till

Windows går det ju fortfarande att plugga in en annan disk, ändra bootsekvensen och ta över datorn på det sättet.

Men med lösenordsskydd i bios är din dator skyddad även mot denna typ av oönskat intrång. Vill någon komma förbi det så får de öppna datorn och pilla loss bios-chipset. Du hittar lösenordsinställningarna under Boot och Security.

Här kan du ställa in ett lösenord för att antingen starta datorn eller för att komma åt Bios-menyn, samt ett master-lösenord så att du får möjlighet att kunna ändra det redan angivna lösenordet.


Lösenord. Hindra obehöriga från att pilla med datorn med en inställning i Security.


Överklockning för den vågade

Vill du maximeradin dators prestanda och har bra koll på sådant som kylning och strömförsörjning i datorn, finns det ofta goda möjligheter att konfigurera överklockning inifrån de olika bios-menyerna.

I avdelningen Advanced har vårt bios valet Jumper Free Configuration, där du på olika sätt kan ställa in datorn på en högre växel.

Ställer du till exempel in AI Tuning i manuellt läge går det att helt fritt välja högre klockfrekvens på processor, och pci express-buss, samt vilken spänning de olika delarna ska matas med.

Men här gäller det som sagt att veta exakt vad du håller på med, annars kan mycket gå snett.

Experimentera därför gärna med en dator du kan avvara, men om du inte redan är påläst pc-byggare så är det klokast att lämna din viktigaste dator precis som den är.


Överklocka. För bättre datorprestanda.


Minska fläktens surrande

Nästa steg är kylningen av datorn. I ett bra system kan du ställa in så att chassifläktarna kyler lagom, men inte så mycket att de väsnas.Temperaturgivare ger bios information om hur varmt systemet är, och med rätt program kan du även ställa fläktnivåer utefter kylningsbehovet.

I Awardbios finns sådana kontroller under fliken Power och valet Hardware Monitor. Här kan vi ställa fläktkontroll för processorfläkten och chassifläktarna separat, och har valen Performance, Optimal och Silent, beroende på om det är kylning, tystnad eller något mittemellan vi är ute efter. I vissa bios-system kan du detaljstyra varvtalet på varje fläkt, men här får du nöja dig med halvautomatik.


Fläktstyrning. Justera för tillräcklig kylning.


Tillverkarnas specialare

Vi är inte klara än. Det finns fler saker att pilla med. Moderkortstillverkarna har en förkärlek för att stoppa in en hel del både nyttiga och onyttiga funktioner, och de kan givetvis också konfigureras. Vårt moderkort har en egen meny för dem, och där finns tre funktioner. Dels två av lite nyttigare slag:

OC Profile är en funktion som gör att vi kan spara två olika inställningsprofiler för överklockning av systemet som man sedan snabbt kan byta mellan. EZ Flash 2 är ett smart och enkelt verktyg för att uppdatera Bios-programmet.

Dessutom har Asus av någon anledning tyckt att en pc givetvis är en perfekt väckarklocka, och byggt in Music Alarm, en funktion som drar igång en cd-skiva vid ett fördefinierat klockslag. Kanske inte den mest seriösa tillämpningen i världshistorien, men allt behöver kanske inte vara på blodigaste allvar heller.


Specialare. Asus har byggt in en väckarklocka i bios som drar igång en musik-cd.


Varningsklocka mot inbrott

Det kan finnas flera olika funktioner på moderkortet som slår larm om något inte står rätt till med datorns hårdvara. Det kan ske med en textvarning under själva startprocessen, eller via en ljudsignal.

I vissa system har man samlat dessa under en och samma menyflik i bios, och i andra är de mer utspridda.

Vi hittar två sådana möjligheter i vårt bios. Den första heter Case Open Warning och finns under Boot Settings

Configuration. Med den påslagen (och med moderkortet korrekt monterat och inkopplat i dator-lådan) så säger datorn ifrån om man försöker starta den med öppen datorlåda.

Den andra är CPU Fan Speed Warning under Power/Hardware Monitor.

Där kan du sätta ett varvtal, och får då snabbt en varning om fläkten av någon anledning skulle börja tappa farten.


Larm. Aktiveras när någon försöker starta datorn med öppen låda.


Så uppdaterar du bios

Bios är ett program precis som alla andra, och kan ibland vara bra att uppgradera till en nyare version.

Numera har alla moderna pc-moderkort sitt bios på skrivbart minne, så att du kan uppdatera det via Windows, Dos eller direkt i bios-setupen, med en så kallad flashning.

Börja i menyn
Gå in i din bios-meny och notera de inställningar du har. Det är inte säkert att en flashning behåller de ändringar du gjort, så de kan du då behöva göra om när du uppdaterat.

Identifiera ditt moderkort och versionsnumret på det bios du har. Eventuellt har du redan verktyg för det i datorn från moderkortstillverkaren. Om inte kan du göra det med gratisprogrammet CPU-Z (www.cpuid.com/cpuz.php). Här får du information om allt möjligt i datorn, inklusive vilket moderkort och vilket bios du har.

Med den informationen går du sedan till moderkortstillverkarens sajt, där den senaste bios-versionen för ditt kort nästan alltid finns för nedladdning.

I vissa fall, som för större datortillverkare och framför allt bärbara datorer, kan uppdateringen finnas på datortillverkarens webbplats.

Fixa i Windows ...
För det mesta kommer uppdateringen i form av ett litet program som går att köra direkt i Windows. Spara programmet på hårddisken, starta det och följ instruktionerna där. Då går en flashning mer eller mindre automatiskt och datorn startar om eller stänger av sig efteråt.


Winflash. Uppdatera bios direkt i Windows.

... eller flasha
Finns inte den möjligheten kan du göra en flashning direkt från Bios. Antingen i som en funktion i menyn eller med ett snabbkommando i uppstarten. Den här funktionen heter lite olika beroende på tillverkaren av moderkort och Bios. AWflash, EZ Flash, Qbios och Qflash är några av de vanligare. Det du behöver då är den nedladdade Bios-uppdateringen på en cd/dvd som verktyget kan läsa in. Ibland funkar det också bra med usb-pinne.

(Har du en riktigt, riktigt gammal dator kan du tvingas skapa en bootbar diskett med ditt nya Bios samt ett separat uppdateringsprogram på som du också laddar ned. Men det är en mycket bökig metod och svårt att göra i Windows XP och Vista).


Flash utility. Uppdaterar bios med en så kallad flashning direkt från bios.

Fakta

Apm – advanced power management. En uppsättning funktioner som låter dig kontrollera och konfigurera sådana funktioner som viloläge, avstängning och sömnläge.

Bios – basic input output system. Datorns grundläggande inbyggda program som gör att diskar, portar och så vidare fungerar som de ska.

Cpu – central processing unit. Datorns processor.

Raid – redundant array of independent disks, ett system som finns i många moderkort, som gör att du kan konfigurera två eller flera diskar i datorn att bete sig på olika sätt. Ställer du in två hårddiskar som Raid 0 så uppfattar datorn dem som en stor disk, ställer du in samma diskar som Raid 1, så ser datorn bara den ena, men kopierar automatiskt all data från den ena till den andra för ökad säkerhet.

Sedan finns det flera andra varianter för tre och flera diskar.

Ide – En lite äldre typ av gränssnitt mellan hårddiskar, cd/dvd och moderkortet. Ide är egentligen bara en typ av kontakt, gränssnittet heter egentligen ata eller p-ata.

Sata – serial ata, den nya standarden för anslutningar av hårddiskar och andra diskenheter till moderkortet som har ersatt ide eller ata på nyare moderkort.

Master och slave en inställning för ide-enheter som hårddiskar och dvd-läsare. Du kan ansluta flera diskar till samma kabel, och i vissa fall måste datorn då veta vilken som är den första (master) och den andra (slave) enheten. Med sata finns inte det dilemmat, och inställningen blir därför mer och mer sällsynt.

Smart – betyder self-monitoring analysis and reporting technology. Smart är en skyddsfunktion i många nya hårddiskar som gör det möjligt att övervaka deras hälsa och rapportera om något hårdvarufel är på väg att uppstå.