Det är lika bra att erkänna på en gång: Jag hade fel.
När det började ryktas om att Apple skulle släppa en läsplatta för e-böcker var jag övertygad om att de skulle välja en helt låst lösning.

Apple brukar som bekant låsa in sina användare bakom en digital Berlinmur, och jag trodde de skulle göra samma sak med e-böckerna. Min gissning var att de skulle sälja e-böcker i ett helt eget format och och jag befarade att deras läsplatta inte skulle fungera med e-böcker köpta från exempelvis svenska Elib.

Men det verkar som sagt som om jag hade fel.

När Apple lanserade sin hett efterlängtade surfplatta/e-boksläsare Ipad visade det sig att den använder det öppna e-boksformatet Epub. Om vi får tro förhandsinformationen betyder det att att jag kan gå in i andra butiker och köpa e-böcker till Ipad.

Det här är inte lika självklart som det låter. Kindle, som är den mest omtalade e-boksläsaren, är låst till tillverkaren Amazons nätbutik. Att använda böcker i standardformatet Epub är omöjligt, och det betyder att Kindle-användarna i princip bara har en butik att välja på. DDR-ledaren Erich Honnecker skulle varit nöjd!

För oss konsumenter är det här en usel lösning. Fri konkurrens är det bästa sättet att få prispress och produktutveckling. Amazon klarar inte av att ge kunder allt de vill ha lika lite som DDR-staten gjorde det.

Vi svenskar hittar exempelvis inga böcker på vårt modersmål i Amazons e-boksbutik. Med en öppen lösning kan vi däremot välja svenska butiker. Det här är den stora och geniala idén bakom en fri marknad.

Det här har Kindles konkurrenter som Sony Reader och Iriver Story förstått, eftersom de använder det öppna epub-formatet. Och nu har även Apple har insett att detta är framgångslösningen.

Däremot verkar det som om Apple skapar ett eget kopieringssskydd för böcker som de säljer i sin egen nätbutik (läs mer här). Jag hoppas verkligen att Apple tänker om eller att det är en missuppfattning. Nyckeln till framgång tror jag som sagt inte ligger i digitala murar.

Men den stora frågan är förstås om Ipad kommer att sopa banan med de e-boksläsare som vi har i dag?
Det är inte alls självklart!

Ipad är en universalprodukt för att surfa, titta på video, lyssna på musik, läsa mejl och allt annat vi brukar göra med datorn. De hårt nischade e-boksläsaren är däremot bättre för den som bara vill läsa böcker.

Den stora skillnaden märks på skärmen. Medan Ipad har en vanlig skärm använder dagens e-boksläsare något som kallas för elektroniskt bläck. Det ger en skärpa som ingen vanlig skärm kommer i närheten av och inte ens en långläsare blir trött i ögonen.

Det elektroniska bläcket har också en batteritid som gör Duracell-kaninen grön av avund. Medan Ipad klarar tio timmar låter en vanlig e-boksläsare dig läsa ungefär 20 pocketböcker innan det är dags att ladda. Det är svårslaget!

E-boksläsaren är dessutom lätt och smidig. Min Sony Reader väger inte ens tre hekto och går ned i jackfickan. Apple Ipad väger däremot 700 gram, och med en skärm på tio tum tävlar i samma storleksklass som netbook-datorerna.

Jag tror inte Ipad slår ut dagens läsplattor för e-böcker. Jag tror att de kan existera sida vid sida. Och om Apple väljer en öppen lösning betyder det att vi konsumenter väljer den produkt som passar oss bäst.

Det är så världen ska fungera. Och jag är glad att jag hade fel.