En av de största överraskningarna med Apples Ipad är att företaget har utvecklat sin egen processor för pekdatorn. Enligt Steve Jobs krävdes det en effektiv och strömsnål processor för att erbjuda Ipad bra prestanda i kombination med lång batteritid.

Den nya processorn som heter Apple A4 baseras på teknik från företaget Palo Alto Semiconductor som Apple köpte upp i april 2008. Processorn är specifikt utvecklad för att användas i bärbara enheter såsom Ipad.

Flera analytiker förutspår nu att det finns stor chans att Apple kommer att använda processorn i framtida versioner av Iphone. I de nuvarande modellerna av Iphone används en processorarkitektur baserat på Arm.

Det finns inget skäl till varför en sådan här processor inte kan komma att användas i Iphone. Min gissning är att A4-processorn är rejält mycket snabbare än vad som används i Apples existerande produkter, säger Nathan Brookwood, analytiker på analysföretaget Insight 64.

Teknikstrategen Jim McGregor på analysföretaget In-Stat håller med Brookwood och uppger att Apples A4-processor kan komma att modifieras och anpassas för Iphone. Det skulle antagligen ge Iphone en ordentlig skjuts i ökad prestanda och längre batteritid uppger Jim McGregor.

Apple har varit tystlåtna om detaljerna kring företagets nya processor. Analytiker gissar dock att den är baserad på en Arm-processor som har skräddarsytts för Ipad och dess operativsystem.

Jim McGregor uppger även att Apples processor kan komma att användas i framtida versioner av Macbook. Inte för att ersätta Intels processorer, men för att användas som en stödprocessor för att snabba upp datorns starttid, på samma sätt som Dell använder en Arm-baserad processor tillsammans med Intels för att snabba upp starttiden.

IDG News