Maxad prestanda från Acer

Acer Aspire Z5610 är störst, dyrast och mest kraftfull i testet. Designen för tankarna till en stereobänk snarare än till datorn på skrivbordet.

Förutom Apples nya Imac med Core i5 och i7, är det här den snabbaste allt i ett-dator vi sett, och den klart snabbaste med pekskärm. Det enda som inte är på topp är grafikkortet, som vi hittar i många bärbara mellanklass-pc. Men tack vare den snabba processorn får du ändå ganska bra spelprestanda.

Annars är det som mediedator i vardagsrummet som Aspire Z5610 är bäst. En 23-tums skärm i full hd och ovanligt bra inbyggda högtalare gör den riktigt njutbar att se på film i. Med den här datorkraften bakom får du givetvis inga problem med högupplöst video, och det enda vi har att klaga på är att Acer valt bort stöd för blu-ray-skivor.

Pekfunktionen är bra, men den optiska tekniken ger mycket känslig respons, vilket gör den snabb, men också lätt att navigera fel på om något oförutsett kommer åt skärmen.

De mindre pekstyrda programmen fungerar bra, medan vissa andra verkar vilja göra för mycket grafiskt och presentationen blir något hackig.

Pris: 11 000 kronor
Betyg:


Bara Asus har blu-ray

Asus Eee Top ET2203T är en lite enklare allt i ett än Acers, med snäppet mindre skärm. Grafikprocessorn är dock densamma som i Acer-datorn, och så länge du undviker tyngre spel klarar datorn det mesta.

Metallglans och svarta ytor gör att datorn ser riktigt seriös och vuxen ut på ett skrivbord, och den passar också fint som elegant pekdator i köket.

Skärmen är på 21,5 tum och i full hd-upplösning, men egentligen bäst anpassad för kontorsbruk. Det märks bland annat på att svarta ytor är något bleka, vilket är en nackdel för kräsna filmälskare. Det är lite synd, eftersom det här samtidigt är enda datorn i testet som har blu-ray-spelare.

Till skillnad från de andra datorerna i testet är det här inte bara en dator, utan också en lös skärm. Främst är det tänkt för att koppla in ET2203T till videokällor som spelkonsoler och digital-tv-boxar.

Datorn har inte multitouch, så du får klara dig utan rotering och ”nypskalning” av dokument och bilder. Men de funktioner du får i stället, pekstyrda mediekontroller, foto-album med mera, funkar riktigt bra.

Pris: 9 500 kronor
Betyg:


MSI har bästa pekskärmen

Från MSI kommer Wind Top AE2220M. Processor och minne är identiska med Asus-datorn, liksom skärmstorleken. Men där slutar likheterna. Wind Top AE2220M är byggd på Nvidias Ion-plattform. Det ger datorn prestanda nog för hd-uppspelning, men ungefär där går gränsen. Datorns 3d-prestanda räcker inte för mer än de minst krävande spelen.

Däremot är resten av hårdvaran i klass med en genomsnittlig notebook, så för webb och kontorsjobb och även grundläggande medieproduktion är det högt i tak.

MSI har valt en 7200-varvs-hårddisk, vilket ökar prestanda i diskintensiva moment. Wind Top AE2220M dubbeljobbar som skärm, med både hdmi- och vga-ingång.

Den har också esata-port och ingång för tv-signal, men tv-kort finns som tillval och kostar extra.

Wind Top har den klart bästa skärmen i testet. För det första visuellt, med mycket fina färger, bra betraktningsvinkel för att vara en tn-panel och kontraster som gör den behaglig att använda för både jobb och film. För det andra har MSI lyckats med pektekniken. Responsen från Windows och från MSI:s egna touchstyrda program är omedelbar och intuitiv. Vi har lätt att greppa objekt, dra och släppa, och manipulera dem på olika sätt.

Det är inga revolutionerande program, bara mediehanterare, bildgalleri, virtuella post it-lappar och diverse småspel.
MSI har dock som enda dator i testet ett komplett Windows-gränssnitt enbart för pekteknik, där programikoner och genvägar sorteras i ett roterande 3d-bibliotek.

Det är egentligen inte så praktiskt men kul att leka med.

Med en så pass bra skärm är det synd att de inbyggda högtalarna är riktigt risiga. De ska producera virtuell surround, men låter i stället som burkig, osynkad stereo. En liten skavank på en annars lysande dator.

Pris: 8 800 kronor
Betyg: 


Liten Shuttle-skärm inte värd pengarna

Shuttle X5000TA är den enda datorn i testet som fortfarande påminner om en billig minibärbar. Här pratar vi Atom-processor och inbyggd Intel-grafik.

I och för sig är det en dubbelkärnig Atom, men det här är fortfarande ingen dator för till exempel högupplöst video. Tur då att du inte heller har möjlighet att spela upp sådant. Den har en liten, trist skärm på ynkliga 15,4 tum och 1 366 x 768 bildpunkter.

Pekskärmen använder sig av så kallad resistiv teknik och reagerar följaktligen på tryck i stället för bara lätt beröring. Resisitiva skärmar (se nästa sida) är som regel pålitliga men tyvärr också ofta bleka och trista i färgerna, och det gäller verkligen här.
X5000TA är ändå inte utan fördelar. Det är till exempel den enda datorn i testet som har utgång till extern skärm, här i form av en vga-port på baksidan.

Man skulle ju kunna tro att möjligheten att koppla in en projektor var något tillverkarna tänkt på. Där får Shuttle en klar pluspoäng.

Som enkel kontorsdator eller som surfstation är den praktisk, snabb nog och trevlig att jobba med. Alla datorerna levereras med mus och tangentbord, och Shuttles variant på dessa är signerade Logitech och håller hög klass. Vid ett skrivbord är det som att jobba med en notebook, fast bekvämare.

Själva pekfunktionen har snabb respons och vanliga Windows-funktioner, som att dra och släppa ikoner, går finfint.

Däremot finns det inga som helst program på datorn anpassade för pekskärm. Inte ens Windows är inställt i tabletläge, så det får du först konfigurera manuellt om du vill ha datorn stående fritt utan tangentbord.

När det kommer till kritan så hade låga prestanda, en halvdan skärm och brist på pekfunktioner varit förlåtna, om det inte vore för prislappen.

Shuttle X5000T har sina positiva sidor, och som budgetdator håller den trots allt riktigt hygglig klass.

Men även om X5000TA är klart billigast i testet så känns den helt klart prissatt i överkant med tanke på vad du får.

Pris:
7 000 kronor
Betyg:


Elegant presentationsdator

Packard Bell och Acer står varandra nära, med samma tillverkare bakom kulisserna för bägge varumärkena. Det märks på Packard Bell One Two L D9640 NC, som är mycket snarlik Acer-datorn i testet. Samma hårdvaruplattform, exakt samma skärm och till och med samma programutbud.

Det här är dock en mer återhållsam konfiguration med Core 2 duo i stället för fyrkärnig processor. Det gör att prestanda är klart sämre, mer genomsnittlig för startfältet.

Annars ser vi samma positiva specifikation här. Ddr3-minnen, snabb och stor hårddisk, esata-utgång och smartcard-läsare.

Packard Bell dras med samma småsega hantering av vissa touchstyrda program som Acer, och med svagare processor så förstärks problemen.

Eftersom vissa andra funktioner flyter på blixtsnabbt kan vi konstatera att det verkligen rör sig om barnsjukdomar med just dessa program. Vi hoppas att det kan lösa sig med en uppdatering i framtiden.

Återigen är det lite trist att en så pass fin skärm inte förärats med en dator med blu-ray. Men å andra sidan kanske det är hd-innehåll på fil eller strömmat över internet som är framtiden, och till det har du som sagt mängder med lagrings-utrymme.

Formgivningen är totalt annorlunda. Här pratar vi sobert svart med enkla linjer, en dator som klippt och skuren för ett välinrett kontor eller en reception. Det är inte svårt att se den här som till exempel presentationsdator med interaktiv turistguide i pekformat i en fin hotellobby.

Packard Bell får minuspoäng för kylningen. Ingen av datorerna är direkt högljudd, men One Two L D9640 NC är den av datorerna som låter mest. Ett konstant brummande från hårddisken, och ett klart påtagligt fläktsus kan vara störande för den som är känslig.

Pris:
10 000 kronor
Betyg:


Här är fakta om testets samtliga pekdatorer:


Här är datorernas testvärden

Vi testar datorer med programmet PC Mark Vantage 2005. Här ser du vad de olika momenten innebär för slutpoängen.

Totalbetyg, PC Mark Vantage 2005. Datorns genomsnittliga ­prestanda, med poäng från alla de olika delmomenten.

Bilder. Programmet drar ut, roterar och förminskar ett antal digitala bilder.

Tv och film. Här mäts datorns förmåga att spela upp högupplöst film på ett njutbart sätt.

Spel. Testar grafikkortets förmåga att rita upp avancerade 3d-miljöer, med ett moment där datorns processor belastas hårt.

Musik. Visar datorns förmåga att kunna konvertera okomprimerad musik till mp3, och datorns ­hastighet vid hantering av musik­databaser.

Kommunikation. Datorns ­prestanda för webbaktiviteter, e-post samt ip-telefoni via Skype och Windows Live Messenger.

Produktivitet. Inbegriper delar från alla de fem föregående momenten, men utförda under en och samma testomgång.

Hårddisk. Här undersöks hårddiskens hastighet när det gäller att läsa, skriva och slutligen söka information.

Fakta

Datorprestanda mättes med PC Mark Vantage, och bedömdes manuellt med en stor pdf-fil i Acrobat Reader 9, diverse Word- och Excel-filer i Microsoft Office 2007, laddande av informationstunga webbsidor, uppspelning av högupplöst video med xvid-komprimering, Youtube-filmer i låg och hög upplösning, samt spelen Crysis och Spore. Strömförbrukningen mättes med wattmätare av klass II-typ och ljudnivån med decibelmätare i en dämpad kontorsmiljö med 30 decibels bakgrundsljud.