Det här är både ett test av billiga datorer, och butikerna som du köper billiga datorer i. Vi ville helt enkelt se vad som hände om vi bara knallade in i ett större elektronikvaruhus med en begränsad summa pengar på fickan och målsättningen att knalla ut utan pengar, men med en komplett dator i famnen. Vad får vi för datorer? Vad får vi för bemötande? Hur stort är utbudet? Hur kunnig är personalen?

Vi valde att testa det här på fyra stora elektronikvaruhus, samt att sedan försöka oss på samma övning online genom att leta bra erbjudanden på nätbutiker, välja ut en och ringa en säljare där.

Fynda för fem tusen
I varje butik var uppdraget följande: Köp billigaste möjliga stationära pc med valfri version av Windows, samt mus, tangentbord och en skärm. Totalt får paketet kosta 5 000 kronor, men mindre är ingen nackdel.

Datorn måste vara en traditionell pc med inbyggd dvd-brännare, och standardkomponenter så att det till exempel går att byta hårddisk eller minne i den, och minst en extra kortplats för att till exempel installera ett bra ljudkort.

Ett annat krav var att datorn skulle finnas på plats i butiken, redo att bäras hem. Fanns det bättre alternativ i centrallagret eller på beställning, var vi inte intresserade. En av fördelarna med en butik jämfört med en webbshop är ju just att köpet är omedelbart. In, välj, betala, greppa, ut, ladda bagageluckan, kör hem och installera.
Våra ursprungliga mål var de stora hemelektronikbutikerna Elgiganten, Onoff, Media Markt och Siba i Barkarby norr om Stockholm. Vi hade också ett par reserver om någon av dessa inte skulle ha en dator som passade vår beskrivning. Och redan första butiken vi besökte, Elgiganten, hade slut på de absolut billigaste pc-datorerna.

Då föll valet i stället på Computer City, en mindre kedja specialiserad på datorer. De finns i dagsläget i Stockholm och Göteborg, samt säljer rikstäckande på webben.

Litet utbud
Det var över huvud taget ont om stationära datorer i butikshyllorna i samtliga butiker. Bärbara datorer dominerar, och det finns betydligt fler modeller och tillverkare där. Valmöjligheten i butiken när det gällde de billigaste stationära var synnerligen skralt, i snitt en eller ett par datorer passade våra kriterier.

Bäst utbud hade datorexperten Computer City. Här hittade vi en handfull olika alternativ, och dessutom ett riktigt fynd. Hos Onoff och Siba fanns det egentligen bara en dator som höll rätt prisklass, och på Siba stod den inte ens i hyllan, utan fanns endast på lagret. Media Markt gjorde på den punkten ett bättre intryck, med två hyggliga datorer (och en usel) inom rätt prisintervall, och framför allt med ett enormt utbud av skärmar.

Det här är givetvis bara stickprover från en butik på en dag, och ska inte ses som en dom eller betyg generellt på de olika butikskedjorna. Men det kan vara värt att poängtera just att tillgängligheten på det du är ute efter kan variera stort mellan till synes lika stora butiker. Därför är det tacksamt att de stora kedjorna har en vana att smälla upp sina lador vägg i vägg. Då kan vi konsumenter lätt kila runt mellan butikerna och hitta bästa erbjudandet för pengarna.

Datorkunskapen varierar
Vi testade också att ställa ett gäng datorrelaterade frågor till personalen på plats, för att se om de hade koll på vad det var de sålde. Dels vid köptillfället, men också senare i ett par andra butiker. Vår webbutik fick samma frågor på telefon.

Frågorna gällde prestanda (Är processorn i dator X snabbare än den i dator Y?), expansionsmöjligheter (Vilka typer av grafikort kan jag stoppa i den här datorn?) och garantier (Gäller garantin på denna dator om jag sätter in en extra hårddisk?)

Svaren var väldigt varierade. Från kunniga och korrekta svar, till ett ursäktande leende och ”Ingen aning, jag jobbar för det mesta med vitvaror.” Det är dock glädjande att vi inte stötte på någon säljare i de nio butiker vi besökte som försökte vilseleda oss och få datorerna att framstå som bättre än de faktiskt är. Eller för den delen sämre, för att försöka sälja på oss en dyrare och bättre.
Genomgående bäst svar fick vi på Computer City och från Dustin Home, där säljarna hade mycket att säga och visste precis vad de pratade om.


Pssst... Missa inte fortsättningen imorgon. Då berättar vi hur det gick när vi försökte returnera datorerna.

Fakta

Vi besökte fyra stora elektronikbutiker och en webbutik och valde tillsammans med säljarna där ut en dator per butik som matchade våra kriterier – stationär pc med Windows, mus och tangentbord samt en skärm om det inte ingick. Totalt maxpris 5 000 kronor.

I ett av fallen gjorde vi ett undantag för en lite dyrare skärm, på grund av brist i utbudet.
Det här är datorer som råkade finnas i vardera butik vid inköpstillfället, och just testmodellerna kan vara slutsålda eller utbytta mot liknande modeller i sortimenten när du läser detta.

Datorerna testades med de inställningar och med de förinstallerade program som de levererades med.
Prestanda mättes med testprogrammet PC Mark 05, samt bedömdes manuellt med webbläsare, Windows Media Player, Microsoft Office 2003, Windows Movie Maker, Adobe Photoshop CS2 samt datorspelet World of ­Warcraft.
Strömförbrukningen mättes med en klass II-klassificerad wattmätare. Datorernas ljudnivå uppmättes med decibelmätare i en dämpad kontorsmiljö med 30 decibels bakgrundsbrus.