Den här artikeln handlar om bottenskrapet i datorträsket, med klent utbud. Du som har en lite mer generös budget har det lättare. Här är datorerna som blir dina för sex papp och uppåt.

Acer Aspire X1301 är en kompakt, funktionsrik kontorsdator med både firewire och hdmi-utgång. Den säljs för strax under 5 000 kronor i Onoff-butiker. Den har en trekärnig Athlon-processor, fyra gigabyte minne, en terabyte hårddisk och Windows 7 Home Premium.

På webben hittar vi HP Pro 3010 MT, en rejäl microtower-låda med plats för extra diskar och kort. Här sitter det en pigg Intel Core 2 duo-processor på 2,93 GHz, två gigabyte snabbt ddr3-minne, och bra Intel-grafik för kontorsjobb och video, om än inte för spel. Det är en typisk företagsdator, med Windows XP Professional förinstallerat, och Windows 7 Professional på dvd. Säljs bland annat på Komplett.se för cirka 5 000 kronor.

Glöm spel
De här datorerna kan du göra det mesta med, förutom att spela tunga spel eller jobba på allvar med tunga mediefiler och 3d-modellering.
För 7 000 kronor får du en dator som du kan spela spel på allvar på, med kraftfull dubbelkärnig och ibland fyrkärnig processor, gott om minne och ett kraftfullt grafikkort.

Dell Inspiron 570 har en högpresterande processor i fyrkärniga AMD Phenom II X4 820, Radeon HD5450-grafik med 1 gigabyte grafikminne, sex gigabyte internminne av ddr3-typ och 64 bitars Windows 7. Du får en hårddisk på en terabyte och dvd-brännare.

För en dator med extra allt får du hosta upp 10 000 kronor. Här hittar vi en Acer Aspire M5810 med Intel Core i5-processor, åtta gigabyte ddr3-minne, Geforce GTS240-grafik, 1 terabyte hårddisk och blu-ray.