De flesta av oss kommer åt vår mejl via webbläsaren. Oavsett om vi får vår e-post genom internetoperatören, arbetsgivaren eller gratistjänster som Hotmail och Gmail går det att läsa och mejla utan något program.

På resande fot är det här förstås oerhört smidigt, men på hemmadatorn är ett riktigt e-postprogram som Windows Live Mail smidigare. I alla fall för den som mejlar mycket.

Vad Windows Live Mail gör är att spara alla mejl på den egna datorn. Fördelen med den här lösningen är att den är snabbare. Att öppna, läsa och söka mejl via webbläsaren kan vara tids­krävande, i synnerhet om du har en långsam internetuppkoppling. Windows Live Mail är däremot blixtsnabbt.

En annan fördel är att du inte ständigt behöver ha tillgång till internet. Du kan alltså hämta alla mejl när du är uppkopplad och sedan fortsätta att jobba även utan internet.

Krånglig installation
Att få Windows Live Mail att fungera tillsammans med just ditt e-postkonto kan vara lite krångligt. Förutom att fylla i användarnamn och lösenord måste du välja rätt pop- och smtp-server. Alla de här uppgifterna har du fått från det företag som förser dig med e-post, exempelvis din internetoperatör eller din arbetsgivare.

Har du en gratismejltjänst är det inte säkert att den fungerar tillsammans med Windows Live Mail, men med de flesta tjänster är det inga problem. Gmail, Hotmail och Home.se är exempel på tjänster som fungerar utan problem.

Windows Live Messenger påminner om sina föregångar Outlook Express och Windows Mail, men eftersom Windows Live Mail är säkrare och smidigare att använda finns det ingen anledning att hålla kvar vid det gamla. I synnerhet inte som Windows Live Mail är gratis både att installera och att använda.
______________________________________________________________

Så funkar Windows Live Mail


1. Mejla. Skapa ett nytt mejl eller en ny händelse i din kalender här.

2. Svar. Svara eller vidarebefordra ett mejl genom att markera det och klicka på någon av knapparna. Du kan även lägga in mejlet som en kalenderhändelse.

3. Radera. Ta bort ett markerat mejl eller ange att det är skräppost (spam) för att spärra ­avsändaren helt.

4. Synkronisera. Skicka och hämta mejl här.

5. Inställningar. Ändra utseende med knappen till vänster, gör andra inställningar med mittenknappen och få hjälp med högerknappen.

6. Live-inloggning. Logga in här för att komma åt andra Live-tjänster, till exempel Messenger.

7. Genväg. Här ser du de senaste mejlen från alla dina konton.

8. Konton. Klicka på ett kontonamn för att få se samtliga mappar. Om du högerklickar kan du skapa en ny mapp.

9. Lista. Innehållet i den mapp du har valt, till exempel inkorgen, visas här. Du kan välja hur den ska sorteras – och söka efter ett meddelande.

10. Mejl. Själva mejlet ser du här i form av en förhandsvisning. Om du vill se hela mejlet i ett nytt fönster ­dubbelklickar du i listan till vänster.

11. Fler funktioner.
Här når du din kalender, adressbok, diskussionsgrupper och andra extrafunktioner som finns inbyggda i programmet.
__________________________________________________________________

5 frågor och svar om Windows Live Mail

1. Hur installerar jag?
Om du inte har Windows Live Mail på din dator måste du hämta programmet på internet. Det gör du genom att gå in på download.live.com/wlmail och välja på Hämta. Klicka på Kör, Kör, Tillåt. I menyn ser du till att Mail är den enda ruta som är ikryssad och sedan väljer du Installera. Välj att stänga öppna program om du får den varningen och klicka på Fortsätt. Innan installationen är klar får du bestämma om du vill ändra till Microsofts sökmotor och startsida. Bocka av alla rutor om du inte vill göra det och klicka på Fortsätt, Stäng.


Valfritt. Du kan installera fler program tillsammans med Windows Live Mail.

2. Hur lägger jag till Hotmail ...
Första gången du kör Windows Live Mail måste du lägga till din e-postadress. Om du redan har en Hotmail- eller Live-adress är det enkelt. Fyll bara i din mejladress, ditt lösenord och ditt namn och klicka på Nästa, Slutför. Har du tidigare skapat mappar för ditt konto klickar du på Hämta för att lägga till dem även i ­Windows Live Mail.

3. ... och annan mejl?
Har du en annan mejladress, till exempel från din internetoperatör, din arbetsgivare eller Gmail, kan du även lägga till den. Du anger samma uppgifter som för din Hotmail-adress, men kryssar även i rutan Konfigurera serverinställningar för e-postkonto manuellt. De uppgifter du ­behöver fylla i har du fått från din operatör. Som regel fyller du i pop.dinoperator.se under ­Servern för inkommande e-post och smtp.dinoperator.se under Server för utgående e-post. Övriga uppgifter kan du lämna oförändrade. Bekräfta med Slutför.

Observera att du kan lägga till fler än en mejladress. Det här gör du genom att klicka på Lägg till e-postkonto i menyn till vänster. Nu får du fram samma ruta som i steg 2.


Val. Du kan använda Windows Live Mail med de flesta tjänster.

4. Hur fungerar kalendern?
Windows Live Mail kan inte bara hantera dina mejl. Du får även en digital kalender. För att visa den klickar du på Kalender. Du väljer vilken tidsperiod som ska visas genom att klicka på Dag, Vecka eller Månad.

Lägg till en ny händelse i kalendern genom att klicka på Nytt, Aktivitet. Du får då välja datum, tid, beskrivning och lägga till en påminnelse. Är du i mejldelen av Windows Live Mail kan du även öppna ett mejl och klicka på Lägg till i kalender. Då läggs mejltexten in som en aktivitet.

5. Hur slipper jag spam?
Windows Live Mail har ett inbyggt skydd mot spam. Mejl som programmet misstänker är oönskad reklam placeras i mappen Skräppost. Saknar du ett mejl kan du alltså dubbelkolla så att det inte av misstag har hamnat här.

Som regel fungerar den förinställda inställningen för spamskyddet bra, men om du vill ändra väljer du knappen Menyer och klickar på Säkerhetsalternativ. Nu kan du ändra till Hög för att filtrera hårdare, men då riskerar du även att bli av med mejl.


Renhållning. Filtret i Windows Live Mail håller datorn fri från spam.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tillverkare: Microsoft.
Kategori: Mejlprogram och kalender.
Typ: Gratisprogram.
Systemkrav: Windows XP/Vista/7.
Språk: Svenska.
Läs mer: download.live.com/wlmail