För snart ett par år sedan testade vi Sitecoms första Gaming-router med Stream Engine och prioriterad trafik för spelande. Nu har generation två av routern kommit, och prioriteringsfunktionen, så kallad Quality Of Service, har blivit mer effektiv. Dessutom har enheten blivit mycket lättare att koppla upp sig till och konfigurera.

Sitecom Gaming Router II med modellbeteckningen WL-309 är en gråsvart låda med två antenner för wi-fi, och fyra fasta lan-portar. Den kan placeras i en hylla eller på väggen med medföljande skruvar, och har diskreta dioder för att störa så lite som möjligt. Lan-portarna klarar full duplex gigabit Ethernet.

Två wi-fi i en
Trådlöst är det dualband som gäller, vilket innebär att den har två wi-fi-nätverk av typen 802.11öppna, ett på frekvensen 2,4 GHz och ett på 5 GHz. Det betyder att flera datorer kan dela på luftrummet, utan att behöva störa varandra.

Förutom de två synliga antennerna har den även två internt. Det är alltid svårt att korrekt bedöma räckvidden hos ett wi-fi-nät, men vi hittar bägge nätverken och kan ansluta på 20 till 30 meters avstånd i våra lokaler, om än med sviktande bandbredd. Maximal prestanda får vi med routern i samma rum på upp till 10 meters avstånd, vilket borde vara fallet för de flesta användare.

Dataöverföringshastigheten är jämförbar med vilken bättre 802.11n-router som helst. Det som Gaming Router II är bättre på än en genomsnittlig trådlös router är att minimera svarstider och hålla dessa extra jämna för en användare. Det gör att det blir mindre risk att allt segar ned sig när du spelar i online-spel. Om du dedikerar den ena wi-fi-frekvensen till bara detta kan du få en mycket pålitlig uppkoppling.

Tekniken som gör det här möjligt är Ubicoms Stream Engine, som identifierar datapaket och tilldelar olika bandbredd och ping-prioritet beroende på typ. Denna fanns med även i Sitecoms föregångare, och är märkbart bättre på sitt jobb nu. Stream Engine har även anpassats till den tekniska utvecklingen på andra sätt, med till exempel bättre prestanda för strömmad HD-video.

Allt klart direkt ut boxen
Det andra som Sitecom gör bra är att sänka kraven på användaren. Föregångaren var bitvis knepig att ställa in och optimera för sätt trafik. Gaming Router II har trådlösa nätverk förinställda med wpa2-säkerhet, komplett med lösenord till bägge åtkomstpunkterna på en etikett under routern. Du kan ansluta med hjälp av det, eller med ett par enkla knapptryck om du har wps-funktion (eller ops som Sitecom av någon anledning kallar det - samma sak) på enheten du vill ansluta.

Det finns även en programlösning för sådan anslutning. Sitecom säljer en bra liten nätverkssticka på usb 2 med inbyggd ops-knapp för dig som inte har wi-fi i datorn. Du behöver inte heller ange portar och liknande för olika spel, rätt inställningar finns redan från början för de flesta nyare och äldre populära titlar.

Funktionen Advanced Scedule Access Control, där administratören kan bestämma när en viss dator ska få komma åt vad. Webben, brandväggsportar för onlinespel, fildelning eller till och men enskilda webbsajter. Slutligen har routern också en usb-port där du kan ansluta en extern hårddisk och använda som enkel filserver i nätverket. Var dock noga med att formatera som fat32, ntfs-diskar funkar inte här.

Priset på runt 1 500 kronor är saftigt för en router i allmänhet, men konkurrenter med liknande qos-funktioner, dubbla frekvensband och filservermöjligheter har ungefär samma prislapp.

Sitecom Gaming Router II (WL-309)
Tillverkare/kontakt: Sitecom, www.sitecom.com
Wifi: 2 x 802.11n
Anslutningar: Wan, 4 lan 10/100/1000, usb 2.0
Standarder: Wds, upnp, ppoe, pptp
Säkerhet: Vpa, wpa2, aes, nat/napt, dold ssid, virtual server mapping, dmz, Ip-filter, Icmp Blocking, Spi
Wps: Ja
Strömförbrukning: cirka 6 W (wan, 1 lan och 2 wifi aktiva)
Storlek (exkl antenner): 17,5 x 13 x 4 cm
Vikt: 435 g
Cirkapris: 1 500 kronor
Garanti: 10 år

Plus: Stabil för onlinespel, lättkonfigurerad, många funktioner
Minus: Priset
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare/kontakt: Sitecom, www.sitecom.com
Wifi: 2x 802.11n
Anslutningar: Wan, 4x lan 10/100/1000, usb 2.0
Standarder: Wds, upnp, ppoe, pptp
Säkerhet: Vpa, wpa2, aes, nat/napt, dold ssid, virtual server mapping, dmz, Ip-filter, Icmp
Blocking, SPI
Wps: Ja
Strömförbrukning: cirka 6 W (wan, an och 2 wifi aktiva)
Storlek (exkl antenner): 17,5 x 13 x 4 cm
Vikt: 435 g
Cirkapris: 1 500 kronor
Garanti: 10 år

Plus: Stabil för onlinespel, lättkonfigurerad, många funktioner
Minus: Priset
Betyg:  (8 av 10)