Nätverk. Smaka på ordet! Visst låter det tekniskt, komplicerat och dödstråkigt! Det var inte många år sedan nätverk var förbehållet it-tekniker som huserade i väl kylda serverhallar.

Men nu är allt annorlunda. Nätverk har blivit var mans egendom – och det har blivit lättare än någonsin att komma igång.

Routern är navet
Har du fler än en dator finns det mycket att vinna på att koppla ihop dem.

Det enklaste typen av nätverk är ett som utnyttjar samma internetuppkoppling till flera datorer. Genom att installera en router får alla hemmets datorer tillgång till internet. Routern är navet i ditt hemma nätverk så när du fått igång den är halva jobbet gjort. Med några inställningar kan du sedan få dina datorer, inte bara att surfa via internet utan även att ”prata” med varandra.

Poängen är förstås att du kan dela dokument mellan datorerna, de digitalbilder som ligger på datorn i arbetsrummet kan du nå via din bärbara dator och har du musik på datorn i vardagsrummet blir den också tillgänglig i arbets­rummet.

Skriv ut från alla datorer
Har du en skrivare kopplad till arbetsdatorn gör ett hemma­nätverk att du kommer åt den även från dina andra datorer. Sitter du på balkongen med din bärbara dator räcker det alltså att trycka på "skriv ut".
Efter hand kan du koppla allt fler funktioner till ditt nätverk. Installerar du exempelvis en nätverkshårddisk når du den från alla datorer i nätverket. Och med en så kallad mediespelare kan du spela upp internetradio eller mp3-musik via stereon.

Håll grannen borta
Ju fler prylar du kopplar till ditt hemmanätverk desto viktigare är det att tänka på säkerheten. Om du inte skyddar din router med ett lösenord kommer även dina grannar att kunna använda den.

Så länge grannarna bara kan surfa är det kanske ingen fara, men om du slår på fildelning ger du alla användare, inklusive grannarna i huset intill, tillgång till dina dokument, och på en nätverksuppkopplad skrivare kan även grannen skriva och förmodligen var det inte det som var tanken med ditt hemmanätverk.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Tid: 30 minuter.

Det här behöver du:

  • En trådlös router.
  • Minst två datorer med Windows XP eller Windows 7.


Det här lär du dig:

  • Att koppla upp och säkra din router med lösenord.
  • Hur du delar filer.
  • Så kopplar du in en nätverks­skrivare.
  • Att koppla in extra prylar på ditt nätverk.
  • Del 1: Installera ditt nätverk. Så kopplar du in din router, delar filer och prylar samt hur du skyddar dig mot obehörigt intrång. (Skolan här intill.)
  • Del 2: Så tar du kontroll över ditt nätverk. Du lär dig att fördela rättigheter, säkerhetskopiera och administrera. (Publiceras inom kort på pcforalla.se.)
  • Del 3: Öppna upp nätverket mot världen. I del tre lär du dig hur du kommer åt innehållet på datorn från distans. (Publiceras inom kort på pcforalla.se.)