En digitalbild är sällan perfekt från början. De flesta bilder blir bättre om du gör dem ljusare eller mörkare, ändrar färgerna, skär bort tråkiga omgivningar eller på något annat sätt piffar till dem.

Proffsen använder programmet Photoshop. Det här är ett oerhört avancerat program som kostar över 10 000 kronor, och det är långt mer än en vanlig digitalfotograf behöver.

Vi vanliga har länge klarat oss gott på enkla gratisprogram som Xnview (pcforalla.se/xnview). Men numera behöver vi faktiskt inte ens installera något program för att behandla våra bilder. Photoshop finns nämligen i en webbversion som är helt gratis, och nyligen släpptes den i ny version.

I stället för att skaffa ett program loggar du in på en webbsida och gör redigeringsjobbet via webb­läsaren. Det här kan du göra på vilken dator som helst oavsett var du befinner dig i hela världen.

Spara på nätet
Och det smarta är att du även kan spara dina bilder hos Photoshop.com. Du laddar alltså upp bilden, fixar till den och låter sedan dina vänner kolla genom att mejla en länk. Inget mer mejlande av stora tunga bilder till överfulla mejllådor.

Givetvis kan Photoshop.com inte mäta sig med det riktiga proffsprogrammet, men du hittar alla verktyg du behöver för att för­bättra dina bilder – liksom ett antal verktyg som gör dem betydligt roligare.

SÅ FUNKAR PHOTOSHOP.COM

Photoshop.com
1. Redigeringstyp. Välj mellan Edit, som låter dig bearbeta bilden och Decorate, som lägger till text, pratbubblor, ramar, bilder och andra grafiska element.

2. Storlek. Crop and Rotate låter dig beskära bilden, rotera den och räta upp den medan Resize ändrar storleken för att exempelvis anpassa den till ett mejl eller Facebook.

3. Autokorrigering. Låt programmet ändra ljus och färger automatiskt. Under bilden ser du ett antal miniatyrbilder som visar olika alternativ. Välj det som blir bäst.

4. Ljusa upp. Gör bilden ljusare eller mörkare.

5. Röda ögon och repor. Ta bort röda ögon och jämna ut repor.

6. Färgton. Ändra bildens färgton.

7. Bättre ljus. Om ljusförhållandena var dåliga när du fotograferade kan du kompensera det här.

8. Skärpa. Gör bilden skarpare eller mjukare.

9. Effekter. Lek med kul effekter i bilden, till exempel att göra om bilden till en teckning (Sketch) eller framhäva vissa färger (Pop Color).

10. Ångra. Ångra de senaste ändringarna eller återgå till originalbilden.

11. Zooma. Zooma in eller ut ur bilden och visa hela programmet i helskärmsläge.

12. Bekräfta. Cancel avbryter bildbehandlingen medan Done bekräftar den och låter dig spara bilden.
________________________________________________________________

5 FRÅGOR OCH SVAR OM PHOTOSHOP.COM

1. Hur registrerar jag mig?
Gå in på www.photoshop.com och klicka på Create account. Fyll i din mejladress och välj ett lösenord. Komplettera sedan med namn och välj en egen webbadress till dina offentliga album. Slutför registreringen genom att acceptera avtalsvillkoren och klicka på Next. Nu får du ett mejl med en länk som du klickar på för att slutföra registreringen. För att logga in klickar du på Sign in.

2. Hur redigerar jag en bild?
Du kan använda Photoshop.com som ett ”vanligt” bildbehandlingsprogram. Du tar alltså en digitalbild från hårddisken, öppnar den i programmet, gör dina förbättringar och sparar den på hårddisken.

För att göra det klickar du på Online Tools och väljer Photoshop Express Editor. Klicka på Upload Photo och leta upp din bild. Nu öppnas den i redigeringsläge (se stora bilden ovan).

När du är klar klickar du på Done. Du får nu välja storlek på bild och kan sedan spara med Save.


Uppladdning. Du kan redigera bilder som ligger på din hårddisk.

3. Hur laddar jag upp bilder?
Photoshop.com kan inte bara användas för att redigera bilder. Du kan även skapa ett bildbibliotek som gör att du kommer åt dina bilder överallt. Det gör du genom att klicka på Online Tools, Photoshop Express Organizer. För att ladda upp dina bilder klickar du på Upload och bestämmer hur du vill ladda upp bilderna. Klicka på No om du inte vill installera Adobes uppladdningsprogram och leta upp den eller de bilder du vill ladda upp från hårddisken. Klicka på Öppna och skapa sedan ett nytt album genom att välja Upload to new album, skriva in ett namn och klicka på Upload. Nu kommer du åt dina bilder oavsett var du befinner dig.

4. Hur organiserar jag?
Bilderna i ditt bibliotek kan du organisera på olika sätt. Under My library till vänster kan du skapa album för att hålla reda på dina bilder. Om du markerar en bild kan du välja Edit för att redigera den, Print för att skriva ut eller Slideshow för att skapa ett bildspel.

5. Hur delar jag bilder?
För att dela en bild med andra markerar du den och klickar på knappen Share. Om du väljer E-mail skickar du bilden i form av en länk via e-post. För att titta behöver mottagaren bara klicka på länken. Du kan också klicka på Link or Embedded för att direktlänken till bilden – och kopiera den till något annat program.
Om du har skapat ett album kan du göra alla bilder tillgängliga genom att dubbelklicka på albumrubriken och välja Shared. Välj E-mail link to Grid om du vill mejla en länk till ditt album, E-mail link to Slideshow om du i stället vill skicka ett bildspel och Copy link to Grid om du vill kopiera den för att klistra in någon annanstans.

Som du ser kan du också välja Also share on Photoshop.com om du vill göra ditt album öppet för alla. Du kan dessutom logga in på exempelvis Facebook och Flickr längst ned till vänster för att direkt publicera bilder här.


Generös. Du väljer själv om dina bilder ska vara synliga för dig själv, dina vänner eller hela världen.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel.
Program: Photoshop.com.
Systemkrav: Webbläsare med internetuppkoppling.
Språk: Engelska.
Läs mer: www.photoshop.com