Vill du radera all information från din gamla hårddisk. Det är enkelt. Du kan skicka in den till specialistföretag som raderar allt på den, eller så kan du skaffa en degausser som med hjälp av kraftiga magnetpulser förintar alla spår av information. Det går alltid att köpa speciell raderingsmjukvarar. Nackdelen med dessa alternativ är att det ofta är väldigt dyrt.

men lugn, det finns gratisalternativ som gör ett bra jobb också, även om de i de flesta fall inte lämnar något kvitto ifrån sig. Här är fyra varianter att titta närmare på:

1. Program
CMRR Freeware Secure Erase Utility eller Hdderase bygger på den Secure Erase-funktion som finns inbyggd I moderna ata- och sata-diskar. Det är faktiskt så att mannen bakom programmet, doktor Gordon F Huges, var med och utvecklade Secure Erase-funktionen. Det krävs att du skapar en dos-baserad bootbar cd, floppy eller usb-sticka, som du lägger programmet på.

2. Program, Linux
Dariks Boot and Nuke (Dban) är en Linuxbaserad mjukvara som säkert raderar de diskar på den dator som bootas med den. Det är inget vidare att stoppa in den bootbara skivan i fel maskin, så var försiktig.

3. Program
Disktillverkarnas egna verktyg, som Hitachi Drive Fitness Test, Samsung Hutil, Seagate Seatools for dos och Western Digital Data Lifeguard Diagnostics, innehåller verktyg som låter dig utföra en säker radering av disken.

4. Våld
Borrmaskinen, vinkelslipen eller storsläggan går också ganska bra att ta till, men det blir förstås lite stökigare och disken kommer inte att kunna återanvändas när du är klar med ”raderandet”. Plocka ut hårdisken, skruva av locket och gå lös på skivorna därinne.

Var försiktig med alla dessa verktyg. Råkar du radera fel disk är det inte speciellt troligt att du kan få tillbaka den förlorade informationen, om du inte har en backup liggande.