Bärbara datorer används i hög grad för att spela upp filmer och musik. Mängder av datorköpare har också upptäckt hur tråkigt det är att använda datorns inbyggda högtalare, ljudet är ofta burkigt, trist och relativt fritt från bas. Ett par smidiga usb-högtalare som dessa från Orlo kan vara ett enkelt sätt att göra ljudupplevelsen lite roligare. Eller faktiskt riktigt mycket roligare.

Tji batteridrift
Cup-11 är helt enkelt ett par små högtalare som är avsedda just för att användas tillsammans med en bärbar dator. Designen är enkel, högtalarna är vita med ett silverfärgat, påtagligt plastigt galler på fronten. De placeras liggande på bordet på varsin sida om datorn. Anslutningen är inte svårare än att plugga in usb-kontakten, sedan är det bara att dra igång musiken.

Det går också att använda högtalarna med en telefon eller annan musikspelare, tack vare 3,5-millimetersingången på baksidan av ena högtalaren. Men utan strömförsörjning från en dator eller ett vägguttag via usb-kontakten låter det inte ett skvatt, så du kan glömma att använda högtalarna på stranden. Det är synd. Strömförsörjningen är givetvis viktig för ljudkvalitetens skull, men varför inte erbjuda batteridrift?

Oväntat tungt ljud
Vi vill inte påstå att Orlos högtalare ger något hifiljud, men jämfört med ett par genomsnittliga laptophögtalare är det en enorm skillnad. Basen går visserligen inte särskilt djupt, och specifikationerna är ovanligt ärliga med ett stopp vid 90 Hertz. Å andra sidan spelar Cup-11 verkligen rejält ända ned till gränsen, vilket gör att basåtergivningen faktiskt är betydligt bättre än vad vi förväntat oss, sett till högtalarnas storlek.

Även mellanregistret känns varmt och fylligt, även om de små elementen inte riktigt förmår lösa upp alla detaljerna i ljudet. Även längst upp i registren saknar vi en del detaljer, och diskanten har en tendens att försvinna, men i stort sett är ljudet betydligt större och bättre än vad det lilla formatet lovar. Vi plussar också för att det går att dra på volymen en hel del utan att det distar.

De små kraftpaketen går loss på cirka 1 500 kronor. Mycket pengar för ett par minihögtalare kan tyckas, men de låter bättre än det mesta vi testat i den här storleken. De funkar perfekt med en bärbar dator på hotellrummet eller varför inte vid presentationer i flygande fläng? Om du kan leva med bristen på batteridrift är det ett klockrent köp.

Orlo Cup-11
Tillverkare: Orlo, www.orlo.se
Frekvensomfång: 90-20 000 Hz
Effekt: 12 W Peak
Anslutningar: Usb, line in
Mått: 6 x 7,3 x 10,3 cm
Cirkapris: 1 500 kronor

Plus: Varmt, skönt ljud. Nätta att ta med.
Minus: Kräver usb-ström. Prislappen.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: Orlo, www.orlo.se 
Frekvensomfång: 90-20 000 Hz
Effekt: 12 W Peak
Anslutningar: Usb, line in
Mått: 6 x 7,3 x 10,3 cm
Cirkapris: 1 500 kronor

Plus: Varmt, skönt ljud. Nätta att ta med.
Minus: Kräver usb-ström. Prislappen.
Betyg:  (8 av 10)