Bärbara datorer är i dag långt mycket vanligare än stationära, och även på kontoret och arbetsplatsen blir det vanligt att de anställda får en laptop i stället för en stationär dator att jobba på. Det är lätt att se fördelarna. Du kan ta med dig ditt kontor och sköta jobbet från balkongen, i soffan hemma eller ute på stan.

Men helt praktiskt är det inte alltid. Du får en mindre bildskärm, begränsat tangentbord och musstyrning, du kan inte ha din usb-skrivare eller din stora skrivbordshårddisk inkopplad och du har inte tillgång till det snabba fasta nätverket. En bärbar dator har även ont om externa portar. Ju mindre och lättare dator desto mindre plats för tillbehör på till exempel usb.

Bättre arbetsställning
En annan viktig fördel med en stationär dator är ergonomin. Att sitta och jobba på en liten bärbar dator är slitsamt för kroppen i längden.
– Bästa arbetsställning framför en dator får du om du har datorskärmens överkant precis i ögonhöjd eller strax under. Då tittar du på skärmen med aningen sänkt blick, vilket är skonsamt för ögonen, och behöver inte vinkla nacken onaturligt. Sitter du med en bärbar dator är skärmen alldeles för lågt ned, säger Lotta Fallenius, sjukgymnast och ergonom på Arbetsform.

Hon berättar också att för bästa ergonomi bör skärmen vara placerad på en armslängds avstånd från kroppen. En bra sittställning vid tangentbordsarbete innebär att du ska kunna vila med underarmarna på bordet, utan att axlarna åker upp. Det kräver att du arbetar med 90 grader i armbågsleden. Eftersom en bärbar dators tangentbord sitter precis under skärmen blir det ena eller det andra garanterat fel när du jobbar på den. Oftast båda.
– En annan sak som är bra för hälsan är att ha ett så lågt tangentbord som möjligt. Att arbeta på en bärbar dators tangentbord kan leda till att du sitter med vinklade handleder om datorn är för tjock, säger Lotta ­Fallenius.
Ofta finns det inte heller någon bra plats att vila handleder och armar på en bärbar dator, speciellt inte på de mindre modellerna.

Koppla in och kör
Allt det här går att fixa. Ställ datorn på skrivbordet, koppla in extern skärm, tangentbord, mus och nätverkskabel i datorn, och du får direkt en mer ergonomisk arbetsplats.

Det smidigaste är att skaffa en dator med dockningstation. Till dockan kopplar du strömförsörjning, stor bildskärm, tangentbord, mus, nätverkskabel, högtalare och andra fasta tillbehör du vill ha tillgång till.

Men hur bra är dockstationerna, och hur enkelt kan du koppla in och koppla ut din dator? Vi har testat sex olika alternativ. Först valde vi ut fyra business-bärbara med traditionell dockningsstation för företaget. Det är inget som hindrar för dig från att använda en sådan dator även i hemmet. Även de mest ­jobbinriktade bärbara datorerna kan spela upp hd-video, och nyare datorer har även ­hyfsade 3d-prestanda för spel.

Vi tittade också på ett par alternativ som inte behöver speciell dockningsport, utan är dosor som kopplas till datorn via usb.
Här bad vi tillverkarna att skicka med ett par datorer som de tyckte passade bra med usb-dosorna, men eftersom de är för usb fungerar de till vilka datorer som helst.

Är en dockningsbar bärbar intressant för dig?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Mora Armatur MMIX K2 Köksblandare 732200 (Krom)

Bästa pris just nu: 1195 kr