Sony Vaio VPC-YB1S1E
Skenet bedrar. På lite avstånd ser denna Vaio lika påkostad ut som sina dyrare kusiner. Med trista plastmaterial känns den dock inte alls lika kul att hantera.

Vaio VPC-YB1S1E är den andra bärbara datorn vi testat som är byggd kring AMD:s nya processor E-350 med Fusion-teknik. Vi har redan konstaterat att det är en processor som drar ungefär jämt med de enklaste mobila Intel Core i3-processorerna, eller nyare Celeron-processorer. Den har långsammare cpu, men något kraftfullare grafik än den som sitter i Intels motsvarande chipset, samt ett fördelaktigt pris.

Att se det här i en Vaio är lite överraskande då Sony inte är ett företag vi är vana vid att se konkurrera med lockande prislappar. Men det är just vad du får här. En lätt och snygg dator med 11,6-tumsskärm, godkända prestanda och standardfunktioner för en ny bärbar pc anno 2011. Detta till ett pris på överkomliga 5 000 kronor.

Billigt bygge
Chassi, tangentbord, musplatta och designdetaljer är alla i enkla och billiga material och den känns ungefär så billig att använda som den är. På avstånd ser den ändå ut som en mer påkostad Vaio. Chassit är inte extremt lätt och i jämförelse med många av de superlätta 11- och 13-tummare som släppts under våren är den både tjock och klumpig. Återigen får vi påminna oss om att det här är en konkurrent i budgetsegmentet.

Skärmen är på 1 366 x 768 bildpunkter och har blank yta. Vi har  vissa problem med reflexer och ljusstyrkan är måttlig, så den kan få svårt i starkt dagsljus. Skärmen har däremot fina färger och bra svärta för att till exempel titta på film.

Håll för öronen

Plattformen är hyfsat strömsnål, men kan inte riktigt matcha en motsvarande Intel-maskin, som vi kan få ut några procent längre batteritid ur. En riktigt irriterande sak med Vaio VPC-YB1S1E är att den för ovanligt mycket oväsen. Ett litet luftutblås på sidan spottar ut sig en jämn, varm luftström och fläktarna bakom viner konstant.

Trots det här slöseriet med energi får vi ut nästan sex timmar driftstid ur datorn, och dryga två timmar när allt belastas som allra mest. Det är godkänt, men inte mer än knappt. Med tanke på den låga prislappen är det här ändå en hyfsad insats, och Sony visar att de även kan slåss om köpare med lite mindre i plånboken. Det vill säga, så länge du står ut med att datorn låter som en hårtork.


Sony Vaio VPC-YB1S1E
Tillverkare: Sony, www.sony.se
Processor: AMD E-350, 1,6 GHz.
Grafik: AMD Radeon HD 6310.
Minne: 2 GB.
Lagring: 320 GB hdd, 5 400 rpm.
Anslutningar: 3 usb 2, lan, hdmi, vga, hörlur, mikrofon.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 2.1+edr.
Bildskärm: 11,6 tum led, 1 366 x 768 bildpunkter.
Webbkamera: 0,3 megapixel.
Operativsystem: Windows 7 Home Premium, 32 bitar.
Storlek: 29 x 20,3 x 3,4 cm.
Vikt: 1,43 kg.
Garanti: 2 år.
Cirkapris:
5 000 kronor.

Plus: God ergonomi. Bra pris.
Minus: Högljudd kylning. Något ljussvag skärm.
Betyg:  (6 av 10)