Säkerhetskopiering kan vara ett elände att komma ihåg, konfigurera och koppla upp. Därför är det många som helt sonika struntar i det och tänker att olyckor händer andra... ända tills den myten motbevisats. Därför är prylar och program som gör det extra enkelt att göra backup alltid av högsta intresse.

Clickfree C3 1028wii är en liten dosa med en en terabyte stor hårddisk inbyggd. Den har en enda funktion – att ta säkerhetskopior från datorer som ansluter till den med wifi. Det är en mycket elegant liten sak som är 12x12 centimeter och 2,4 centimeter hög, i diskret gråsvart design med en diodlist undertill.

Ett, två tre
Att installera Clickfree är barnsligt enkelt. Installationsguider följer med på en handfull språk, men inte på svenska. Det gör dock ingenting. Det hela består bara av tre steg som beskrivs i bilder.

Steg ett, plugga in enheten i datorn med usb, vänta en minut och kör programmet som startar. Programmet söker igenom datorn efter vanliga dokumenttyper att säkerhetskopiera, och om du låter den använda standardinställningarna innebär det det mesta i form av dokument, bilder, filmer, musik, e-postarkiv, inställningsfiler med mera. Steg två, ryck ur och gör om processen på alla andra datorer du vill säkerhetskopiera. Steg tre, plugga in Clickfree i ett vägguttag och vänta fem minuter.


Minimal. Tack vare ett format som en avhuggen pocketbok och diskret design kan du placera Clickfree Wireless på väl synlig plats utan att den stör.

Kräver tålamod i början
Sedan är allt klart. Datorerna kopplar upp sig mot Clickfree och uppdaterar säkerhetskopian automatiskt med jämna mellanrum, utan att användaren behöver lyfta ett finger. Standard är en gång om dagen, men det går att ställa in så ofta som en gång i timmen.

Att göra en första backup kan ta en del tid, beroende på datamängd, filstorlekar och prestanda på datorn, några mp4-filmer på cirka 700 megabyte gick väldigt segt att föra över från en netbook, men snabbare från en kraftfull dator. Sedan gör Clickfree snabba inkrementella säkerhetskopior, det vill säga kopierar bara sådant som ändrats sedan senast.

Dosan har ett eget nätverk som wifi-funktionen på datorerna kan koppla upp sig till, men det går även att ställa in så att Clickfree ansluter sig till en befintlig trådlös router och pratar med datorerna över denna. Ansluter du till en ny dator och sätter upp ett backupjobb så adopterar Clickfree den datorns wifi-inställningar.

Problem på stationär PC

Vi testade också att koppla Clickfree till en dator med fast anslutning till samma router. Det ska enligt handboken funka, men det verkar tyvärr som om det bara förvirrar systemet. Det går att göra backup av datorn, men bara om du ansluter den manuellt med usb, inte via det lokala nätverket. Vår pc får kort och gott aldrig kontakt med Clickfree trots att Clickfree kopplar upp sig mot samma router. Kopplingen till bärbara datorer kan också tappas bort ibland om du går ned i viloläge eller sovläge och startar därifrån, i stället för att göra en riktig omstart.

Systemet och programmet är som sagt superenkelt och gjort för att bara plugga in och köra. Och så länge du gör det så är det klockrent. Problemet är att programmet är lite för enkelt. Går något fel så är informationen om vad du ska göra mycket knapphändig. Någon bra information om hur du åtgärdar problemen är bara att glömma.

Har du bara bärbara datorer hemma som pratar med en trådlös router kan det här vara prylen för dig. Med en programuppdatering som fixar kopplingen till en stationär pc via router så kan Clickfree Wireless bli en riktig vinnare även för andra.

Clickfree Wireless (C3 1028wi 1TB)
Tillverkare: Clickfree, www.clickfree.com
Produkttyp: Backupstation.
Gränssnitt: Usb 2.0, wifi 802.11n.
Diskstorlek: 1 TB.
Systemkrav: Windows XP/Vista/7, MacOS X 10.5 eller senare.
Strömförsörjning: 12V AC.
Storlek: 12,1 x 12,1, 2,4 cm.
Vikt: 311 g.
Garanti:
3 år.
Cirkapris: 1 900 kronor.

Plus: Lättanvänd. Diskret design. Tyst drift.
Minus: 1 terabyte kan bli för lite. Hittas inte från fast nätverk.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: Clickfree, www.clickfree.com
Produkttyp: Backupstation.
Gränssnitt: Usb 2.0, wifi 802.11n.
Diskstorlek: 1 TB.
Systemkrav: Windows XP/Vista/7, MacOS X 10.5 eller senare.
Strömförsörjning: 12V AC.
Storlek: 12,1 x 12,1, 2,4 cm.
Vikt: 311 g.
Garanti: 3 år
Cirkapris: 1 900 kronor.

Plus: Lättanvänd. Diskret design. Tyst drift.
Minus: 1 terabyte kan bli för lite. Hittas inte från fast nätverk.
Betyg:  (8 av 10)