Det är kul att fotografera och så här i digitalkamerans tidevarv brukar det bli många bilder. Ja, du har säkert hårddisken full. Men hur roligt är det med fotografier som du bara kan titta på själv?

Förr brukade mormor få sitta i soffan och bläddra i foto­albumet när hon kom på besök. Nu kan hon sitta hemma vid datorn och titta på dina semesterbilder. Eller också kan du lägga upp bilder på nätet från skolresan och ge alla barn och föräldrar i klassen möjlighet att titta på dem. Idrottsföreningen kan ha webb­album som visar matcher och evenemang och du kan dela med dig av dina bilder på alla möjliga sätt.

Att visa bilder på nätet är populärt och vanligt och det finns en mängd olika tjänster som du kan använda för att gratis ladda upp dina fotografier. Bland de mer omtyckta kan nämnas Flickr (www.flickr.com) och Facebook (www.facebook.se).

Vi har här valt att använda Googles webb­album Picasa. Det är gratis, lättanvänt och ger dig tillgång till en gigabyte lagring, vilket är ganska mycket om du väljer att inte ladda upp bilderna i kamerans största storlek. Det behövs ändå inte för att visa dem på webben.

Dessutom är det billigt att köpa mer utrymme vid behov – exempelvis fem dollar (strax över 30 kronor) om året för hela 20 gigabyte.

Smart gratisprogram
En annan stor fördel är sam­arbetet mellan webbalbumet Picasa och ett Windows-­program med samma namn. Du kan ordna dina bilder, namnge dem, sortera dem i album, tagga dem med personnamn och annat i lugn och ro på datorn innan du med några klick laddar upp alltsammans till ditt album på nätet.

Och, inte minst viktigt, du kan själv bestämma vem som ska kunna titta på dina bilder. Du kan välja mellan att göra dem allmänt tillgängliga, att ge dem en knepig länk eller att bara ge rättigheter till specifika personer. Perfekt när du ska dela semesterbilderna!

STEG FÖR STEG:
DELA BILDER MED PICASAWEB

1. Skaffa ett konto
För att kunna använda Picasa behöver du ett Google-konto. Om du inte redan har ett (du som använder Gmail har det redan) öppnar du enkelt ett på Googles huvudsida, www.google.se. Klicka bara på länken Skapa ett konto nu och fyll i dina uppgifter. I likhet med de flesta andra Google-tjänster är det här helt gratis.


ÖPPNA KONTO. Det behövs ett konto hos Google för att använda webbalbumet Picasa.

2. Skapa profil
Logga in på Google genom att gå in på www.google.se och klicka på Logga in högst upp till höger. välj sedan Foton under Mer i menyn.

Första gången du gör det här möts du av en sida som säger att du måste ha en profil, som är en kort beskrivning av dig själv.

Klicka bara på Ja, skapa min profil i Google. Du får en mycket enkel profil med bara ditt namn och en silhuettbild.

Du kan enkelt redigera och komplettera med fler uppgifter på sidan profiles.google.com/me eller via en knapp på profilsidan.


SKAPA PROFIL. Google vill att du visar vem du är.

3. Logga in
När du har loggat in och skapat din profil är det bara att börja använda tjänsten, och det finns finns flera sätt att ladda upp bilder till ditt album.

Längre fram i den här skolan visar vi hur du använder Windows-programmet Picasa, men det enklaste är att göra det direkt i webbläsaren med tjänsten Picasa webbalbum. Du öppnar den genom att surfa till picasaweb.google.com. Du kan behöva logga in på nytt.

4. Välj säkerhet
Klicka på knappen Överför högst upp till höger. Nu öppnas en liten ruta där du kan välja en titel på det album du skapar och bestämma vilka som ska kunna se bilderna. Tre olika val finns.

Publicera på webben innebär att alla som hittar till ditt album kan se bilderna.

Alla med länken betyder att du får en komplicerad länk att skicka till dina vänner. Bilderna är fortfarande synliga för alla, men svåra att hitta utan länken.

Privat är det säkraste valet. Enbart konton som du specifikt ger behörighet har tillgång till bilderna.


SKAPA ALBUM. Du kan bestämma vilka som ska kunna se ditt fotoalbum.

5. Ladda upp bilder
Klicka på Välj vilka foton som ska överföras. Ett fönster öppnas i Windows där du kan välja de bilder du vill ladda upp från hårddisken eller kamerans minneskort. När du valt en eller flera bilder och klickat på OK laddas de upp till ditt album.

Vill du lägga upp fler i detta album kan du klicka på länken Överför mer längst ned.

Om du låter musen vila ovanför en bild får du fram fyra verktyg. Med hjälp av dem kan du förstora bilden, rotera den till vänster, rotera den till höger eller helt ta bort den. Du kan även skriva in en bildtext genom att klicka på Lägg till en bildtext.

När du är klar klickar du på OK.


LADDA UPP. Du kan lägga upp bilder i ditt webbalbum direkt från webbl­äsaren – utan att installera några program.

6. Redigera
Dina bilder finns nu i albumet och du kan klicka på dem för att se dem i full storlek. Du hittar då också några knappar uppe till höger för att utföra enkel redigering. Du kan rotera bilden med pilarna och om du klickar på Redigera så öppnas bilden i redigeringsverktyget Picnik.

Under fliken Redigera kan du beskära bilden, ändra storlek och ändra ljus och färger. Du kan även ta bort röda ögon. Klickar du i stället på fliken Skapa lägger du in text, ramar, illustrationer och andra komponenter. Några av dem är bara tillgängliga om du betalar för att bli Premium-användare.

När du är klar väljer du Spara i mitt album för att spara ändringarna.


BÄTTRE. Om du tycker att dina bilder behöver förbättras kan du göra det direkt från Picasa webbalbum via verktyget Picnik.

7. Dela bilder
När du har öppnat ett album ser du att det i överkant finns ett alternativ som heter Dela. Det använder du för att låta andra se ditt album. Ange bara en mejladress så får mottagaren en länk direkt till albumet.

Du kan också välja Länka till det här albumet i menyn till höger. Om du inte har valt att göra albumet Privat (i steg 1) ser du nu en direktlänk till ditt album. Den kan du skicka på valfritt sätt. Du kan exempelvis lägga ut den på Facebook, publicera den på din sajt eller skicka den via ett chattprogram.


GENERÖST. Det är enkelt att dela ett foto­album i Picasaweb. Ange bara mottagarens mejladress och skriv ett trevligt meddelande.

STEG FÖR STEG:
INSTALLERA PICASA PÅ DIN DATOR – SÅ FÅR DU MER KRAFT

1. Installera programmet
Att använda webbläsaren fungerar bra, men vill du ha mer flexibilitet och fler möjligheter ska du prova programmet Picasa. Du noterade kanske en nedladdningsmöjlighet redan när du registrerade din profil, men annars hittar du länken Hämta Picasa längst ned på webbsidan. Du kan också gå in på picasa.google.se.

Klicka sedan på Hämta Picasa 3.8 uppe till höger och installera programmet.

2. Lägg in bilderna
Låt programmet söka efter bilder på din hårddisk när du startar det första gången. Du väljer själv om du bara ska söka i dina bildmappar (rekommenderas) eller om du ska söka igenom hela hårddisken.

Om du ändrar dig kan du i efterhand gå in på Verktyg, Mapphanteraren. Här väljer du vilka mappar som ska bevakas. En bevakning betyder att alla bilder som du lägger i den här mappen automatiskt kommer att visas i Picasa.

Observera att det kan ta ganska lång tid att söka igenom din dator efter bilder första gången du gör det. Det här är fullt naturligt!

3. Logga in
Du har nu tillgång till ett avancerat bild­albumsprogram där du kan sortera dina bilder på längden och tvären, skapa etiketter och beskrivningar, namnge personer, redigera, importera/exportera, skapa ­present-cd och mycket, mycket annat. Det är inte ämnet för den här guiden, men utrymme finns för roligt eget utforskande.

Vi ska i stället koncentrera oss på webbmöjligheterna. Klicka på länken Logga in på Webbalbum längst upp till höger i programmet och logga in på ditt konto!

4. Överför dina bilder
Du ska nu föra över bilderna från Picasa till ditt webbalbum, och du kan göra på flera olika sätt.

Vill du föra över många album samtidigt väljer du Batchöverföring i Verktyg-menyn. Stäng hjälprutan längst ned och bocka sedan för en eller flera fotomappar i vänstra panelen.

Längst ned hittar du nu val för vad du vill göra med dessa bilder. Se till att Överför är markerat och välj alternativ för överföringen i mittrutan. Du kan välja bildstorlek, synlighet och synkronisering, där det senare innebär att bilder på webben automatiskt synkroniseras när du gör ändringar i dem lokalt på hårddisken. Klicka på OK så överförs valda bilder och ett nytt album skapas automatiskt för varje mapp.

Vill du bara överföra ett enda album är det enklare att markera enbart aktuell mapp och klicka på snabbknappen Överför i nederkanten. Det går också att högerklicka på en mapp och välja Överför till Picasa webb­album.

Du kan nu göra ungefär samma val som ovan och namnge albumet före överföring.
_______________________________________________________________

2 smarta tips för bättre ordning


RÄTT PLATS. Dra dina bilder till de platser på kartan där de är tagna.

Visa var bilden är tagen ...
I Picasa webbalbum kan du enkelt markera var varje bild är tagen med hjälp av Google Maps. Öppna ett album och klicka på länken Lägg till plats till höger. Sökfönstret Kartlägg dina foton öppnas. Leta reda på rätt plats i världen. Kartan öppnas sedan i en stor vy till höger med dina bilder i miniatyrformat till vänster. Dra bara respektive bild till rätt ställe på kartan. Använd zoomfunktionen (enklast med mushjulet) vid behov.

Observera att om det redan finns gps-information i bilden görs kartläggningen automatiskt.

... och vem den föreställer
I dina album på webben finns det möjlighet att ”tagga” bilder av personer, alltså att markera ett ansikte och lägga in ett namn. Om du använder Picasas Windowsprogram kan du importera dessa taggningar till programmet med hjälp av valet Hämta namn­etiketter från Picasa webb­album i Verktyg-menyn. Programmets ansiktsigenkänningsfunktion kan sedan användas för att hitta och namnge dessa personer i andra bilder (som du sedan kan överföra på nytt för att få med taggningen i webbalbumet).


NAMNGE. Med den enkla taggningsfunktionen kan du och andra som du ger behörighet sätta namn på personer i ditt album.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: Cirka 1 timme.
Program/tjänst: Google Picasa.

Det här behöver du:

  • Ett antal digitalbilder.
  • Konto hos Google (kan öppnas utan kostnad).

Det här lär du dig:

  • Att börja använda Picasa webb­album.
  • Att dela med dig av dina bilder med Picasa.
  • Hur du använder Windows-­programmet Picasa.
  • Häftiga sätt att tagga bilderna med namn och plats.