2. Windows Filöverföring till din hjälp
Ända sedan Windows XP:s dagar har Microsoft erbjudit verktyget Windows Filöverföring som är till stor hjälp när du ska föra över användar­konton, dokument, bilder, bokmärken och e-post från en gammal dator till en ny. När det gäller bokmärken och e-post fungerar det tyvärr bara med Microsofts egna program Outlook, Outlook Express, Windows Mail och Internet Explorer.

Börja med att köra Windows Filöverföring på den gamla datorn. Du möts då av en guide som steg för steg tar dig igenom filöverföringen. Du kan välja att skicka filerna över nätverket eller via en usb-kabel, men många gånger är det ändå enklast att använda en extern lagringsenhet såsom en hårddisk eller ett rejält usb-minne.

När du har gjort dina inledande val behöver verktyget några minuter på sig för att kontrollera vilka data som kan överföras från respektive användarkonto på datorn, och därefter har du möjlighet att specificera vad som ska ingå. Sist men inte minst anger du ett lösenord för hela datapaketet, och om du har valt en extern lagringsenhet för överföringen måste du också bestämma exakt i vilken katalog som filen ska placeras.


1. Starta Windows Filöver­föring på den gamla datorn. I Windows 7 och Windows Vista ligger verktyget i mappen Till­behör, Systemverktyg i Start-menyn. Du som kör Windows XP måste ladda ned det från ­Microsofts hemsida. Gör en Google-sökning på windows filöver­föring xp och klicka på den första sökträffen för att få tag på programmet.


2. Ange vilken metod du vill använda för den faktiska överföringen av inställningar och filer. Vi rekommenderar att du väljer en extern lagringsenhet då en sådan i regel är lättast att hantera. Anslut enheten innan du gör ditt val.


3. På sidan där du ska välja exakt vad som ska överföras från den gamla datorn klickar du på Anpassa under ditt huvud­sakliga användarkonto. Kryssa därefter i de kategorier som du vill ha med.


4. Skriv in ett lösenord som är till för att skydda filpaketet så att det inte hamnar i orätta händer. Glöm inte bort att skriva ned lösenordet och spara undan det till senare.


5. Om du har valt en extern enhet som lagringsplats för filpaketet måste du nu ange exakt i vilken mapp det ska ­sparas. Notera att paketet får filändelsen .MIG.


6. Flytta den externa ­lagringsenheten till den nya datorn och starta Windows Filöverföring på samma maskin. Välj samma överföringsmetod som ­tidigare och ange att du kör verktyget på den nya datorn.


7. Leta upp den sparade mig-filen på den externa lagringsenheten och tryck på Öppna.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: Från 30 minuter.
Program: Windows XP/Vista/7.

Det här lär du dig:

  • Använda Windows ­Fil­överföring.
  • Exportera och importera bokmärken.
  • Synkronisera webbläsare.
  • Flytta mejl.
  • Plocka ut drivrutiner.
  • Kopiera teckensnitt.