En nas-enhet med rätt inbyggda funktioner kan göra dina data tillgängliga på distans utan att du behöver ha en annan dator igång hemma. Vi har tidigare kikat på till exempel Netgear Stora eller Myditto. Freecom Silverstore 2 arbetar på ungefär samma sätt som Netgear Stora.

Du ger din enhet ett unikt namn, till exempel "min-nas", och registrerar den sedan hos en onlinetjänst. Din nas-enhet får då webbadressen adressen min-nas.freecomnas.com, och du kan nå den var som helst via en webbläsare. Du kan även nå den via en app i Android eller IOS. Du kan alltså kika på en bild eller lyssna på musik som finns lagrad på din nas-enhet via din telefon när du sitter på bussen. Smidigt.

Faktum är att det verkligen fungerar utan mankemang. Vi kopplade upp både via webbläsare från en bärbar dator och via Android-appen. Bägge metoderna var enkla att komma igång med och fungerade bra. Givetvis kan det bli segt om du har en långsam uppkoppling, men det kan inte Silverstore påverka.

Freecom Silverstore 2
Bytbart. Två stora luckor framtill döljer diskarna, eller tomma platser för diskar om du köper den billigaste varianten.


Förväntade prestanda

Vi testkörde med kopiering från en snabb ssd-disk i datorn via ett gigabit-nätverk. När vi kopierade enstaka stora filer till Silverstore 2 kom vi upp i runt 45 megabyte/sekund vilket är mycket bra. När vi kopierade en hel mapp med 40 stora filer på totalt 1,5 gigabyte låg hastigheten i snitt på 34 megabyte/sekund. När vi sedan kopierade en mapp på 1,7 gigabyte, men där innehållet består av närmare 7000 filer i olika storlekar utspridda i över 400 undermappar, då saktade kopieringen gradvis in och snitthastigheten blev i slutändan ganska måttliga 7,5 megabyte/sekund.

Det här är normalt för nas-enheter och sett till sin prisnivå är Silverstore 2 riktigt snabb. Den är dessutom energisnål, trots två hårddiskar drar den måttliga 15 watt under normal drift.
Silverstore 2 är enkel att komma igång med, du får med en tydlig tryckt startguide för hur du rent fysiskt kopplar in enheten i nätverket. På den medföljande cd-skivan har du ett program för att hjälpa dig hitta enheten i nätverket. När du första gången ansluter till Silverstore 2 får du gå igenom en kort inställningsguide och sedan är enheten klar att använda.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Freecom SilverStore 2

Bästa pris just nu: 1929 kr