Samsung Galaxy Note ser ut som en parodi på en smart mobil; något som du håller mot örat och låtsas att det är en telefon, bara för att poängtera hur bisarrt stor den är. Men det är verkligen en telefon. Med en skärm på 5,3 tum är den vansinnigt stor jämfört med alla andra mobiler på marknaden. Samsung har ju den senaste tiden släppt såväl surfplattor som telefoner i alla möjliga skärmstorlekar, och med Galaxy Note försöker de skapa något slags mellanting mellan en surfplatta och en telefon, vilket har sina problem och sina fördelar.

Det mest utmärkande är förstås skärmen. En 5,3 tum stor skärm sticker ut och gör automatiskt telefonen aningen svår att hålla på ett avslappnat sätt. Men eftersom vi ofta klagar på de mindre telefonerna med för små skärmar och tangentbord måste vi ändå säga att det har sin fördel, även om Note passar bäst för dig med stora händer.

Samsung Galaxy Note
Storväxt. Med 5,3 tum och 720p-upplösningen är det den första och största skärmen hos smarta mobiler med dessa specifikationer. Tänk på att den är väldigt stor innan du köper den. Testa att hålla i den först.

Ljusstark och skarp
Skärmen är av super amoled-typ som är utmärkt när det gäller ljusstyrka, krispighet och betraktningsvinkel. Färgåtergivningen är också fantastisk, även om den inte är den bästa vi har sett. Upplösningen ligger på 1 280 x 800 bildpuinkter – alltså 720p hd. Det ger en pixeltäthet på 285 punkter per tum, vilket är mindre än en Iphone 4S, men bättre än de flesta andra telefoner du kan köpa för tillfället. Detaljerna blir tydliga och texter lätta att läsa. Det gör Galaxy Note till en klart intressant telefon om du vill att den ska agera som mediespelare också.

Processorn är Samsungs egna, och kör dubbla kärnor i 1,4 gigahertz. Den använder sig av Exynos-chipset som vi bland annat såg i Samsung Galaxy S2. Det innebär att den klarar av allting i medieväg. Vi laddar över högupplösta mkv-filer såväl som lågupplösta xvid- och divx-filmer och den bara tuffar på.

Inga uppspelningsproblem alls, och kör du en 720p-film får du en riktigt bra filmupplevelse eftersom skärmen utnyttjar hela upplösningen. Det enda vi stör oss på med Note som mediespelare är att det inte finns något litet ställ som kan låta den stå upp på ett bord. Du måste hela tiden hålla i den.

Styluspenna med tryckkänslighet
Det finns en penna för att skriva på skärmen. Det går givetvis bra att använda fingrarna och peka, men pennan tillför en ny dimension. Den ersätter nämligen inte bara dina fingrar för att mata in information, utan har 128 olika trycknivåer vilket gör att du kan använda Note för att rita med. Visst, det är inte lika optimalt som papper och penna, men pennan kan fylla en funktion om du behöver anteckna mycket.

Både pennan och apparna för att använda den känns bättre än exempelvis HTC Flyer. Du kan också mata in text med pennan precis som på en gammal Palm, men det fungerar inte så bra som vi önskade oss. Det blir ofta fel och det går i regel långsammare än att använda ett vettigt tangentbord. Storleken på skärmen gör också att vanlig textinmatning med fingrarna blir mer exakt och går snabbare.

Pennan sitter på den undre kortsidan av telefonen och har också en knapp på sig. Sätter du igång skärmen och trycker på knappen och dubbelklickar kommer du automatiskt in i S Memo Lite som är en app för att ta snabba anteckningar. Trycker du inte på pennans knapp fungerar den för att navigera precis som vanligt. Här tänker vi att det är en fördel på våra nordligare breddgrader i och med att du lätt kan använda pennan även med handskar, och det är ganska lätt att dra ut pennan även med handskar på.

Samsung Galaxy Note
Slimmat. Trots de stora måtten för övrigt är Galaxy Note hyfsat tunn med sina 10 millimeter. Inte smalaste luren, men med tanke på måtten för övrigt är det riktigt bra.

Kluven produkt
Storleken innebär inte bara fördelar. Det är förstås knepigare att få ner Note i en ficka än en telefon med 4-tumsskärm. En stor byxficka eller en kavaj kan rymma den, men inte bekvämt.

En annan intressant aspekt är att den identifieras som surfplatta på Android Market. Vårt favorittangentbord Swiftkey dök upp i både surfplatte- och telefonversionen, och när vi ville installera telefonversionen klagade Swiftkey på att just den versionen inte var optimerad för surfplattor. Det gick att installera, men när vi kollar på Android Markets webbsida vill den inte låta oss installera telefon-versionen på Note, men surfplatteversionen går bra. Från Market på telefonen gick dock båda bra att installera. Likaså dyker inte specifika surfplatteappar som Google Body upp i Market. Den känns helt enkelt lite kluven inför sin egen storlek.

Dyr men prisvärd för vissa
Galaxy Note är dyr som attan. Den ligger kring 6 500 kronor vid säljstart och går att få för runt 6 000 i dag. Det innebär att den hamnar bland de absolut dyraste telefonerna på marknaden. Men är den värd det? Ja, dels för att det inte finns någon liknande telefon i samma skärmstorlek, dels för att den fyller en funktion för den som verkligen behöver en stor skärm. Prestanda och byggkvalitet är i topp och skärmen likaså. Du behöver verkligen vara säker på att du behöver en stor skärm för att gilla Galaxy Note, men gör du det kommer du älska den.

Samsung Galaxy Note
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Processor: Dubbelkärnig processor, 1,4 GHz, Exynos-chipset.
Minne: 16 GB, plats för microsd-kort.
Skärm: 5,3 tum super amoled, 1 280 x 800 pixel.
Kamera: 8 megapixel.
Trådlöst: Gps, wlan, 3g.
Operativsystem: Android 2.3.
Övrigt: Stylus-penna.
Storlek: 14,7 x 8,3 x 1 cm.
Vikt: 178 g.
Cirkapris: 6 000 kronor.

Plus: Stor skärm. Penna. Bra prestanda.
Minus: Stort format kräver stora händer. Dyr.
Betyg:  (9 av 10)

Samsung Galaxy Note GT-N7000 16GB

Bästa pris just nu: 1190 kr