Asrock Vision3D 252B
Muskelknippe med extra allt

Asrocks bidrag är den näst dyraste datorn i fältet, och har dessutom en dold kostnad. Eftersom den normalt säljs utan operativsystem får du lägga till en tusenlapp till om du behöver ny Windows-licens till den. Trots det utser vi den till bästa datorn i testet.

Vi testade en äldre version av Vision 3D förra året, och till det yttre har inte mycket förändrats förutom färgen (den förra var silvergrå). Formen och materialen är desamma, en stilig alumini­umbox med ­runda kanter och ett smart lock på ovansidan som gör den enkel att komma in i om du måste uppgradera eller reparera något.

Framtill hittar du ett par usb 3-­portar, en kortläsare och en springa för cd-, dvd- och blu-ray-skivor. På baksidan kompletteras dessa med ovanligt många anslutningar för en ­kompakt dator: Sex usb-portar till (usb 2 och 3), e-sata, digitalt och analogt ljud i 7.1 ­surround.

Vision 3D 252B har rejält med prestanda med tanke på storleken. Här sitter en mobil Intel Core i5-processor med dubbla kärnor. Det är samma processor som i två andra datorer i testet, Apple Mac Mini och Fujitsu Esprimo Q900. Tack vare åtta gigabyte minne, bättre grafikkort och en snabb hårddisk ­ligger den dock flera steg före konkurrenterna i ­maximal prestanda.

Klarar kraven

Vi provade bland annat videosamtal med en 720p webb-kamera (där videokodningen i realtid är mycket krävande) och märkte inga problem. Vi installerade även det grafiktunga spelet Skyrim, och med rätt inställningar flyter det på klart godkänt, även om den inte spelar i samma division som en riktig spel-pc.

Det är framför allt som underhållningscentral i vardagsrummet som Vision 3D är klockren. Diskret design, goda prestanda, rymlig hårddisk och framför allt behagligt tysta kylning gör den ­idealisk som tv-kompanjon. Du får även med en stilig liten fjärrkontroll. Och du behöver inte heller punga ut med pengar på ­Windows, det finns utmärkta gratis alternativ som gör datorn till mediecenter.

+ Höga prestanda. Kompakt. Mängder av anslutningar.
- Högt pris. Windows köps separat.


Acer Revo 70
Smartast för soffsurfaren

Acer har länge gjort små ­nettop-datorer baserade på Intels Atom-processor, men har aldrig riktigt lyckats med dem. Förrän nu. Med senaste versionen av deras mini-serie Revo har de lagt i en ny växel och slöjdat ihop en riktigt intressant liten dator.

Revo 70 är en platt men bred liten dator med ett chassi i svart plast. Avhuggna kanter och hörn och en kopparfärgad rand mitt på ger den ett klart distinkt utseende, men inget som sticker ut och stör. Den passar utmärkt bra både på tv-bänken och på skrivbordet.

Med AMD:s Fusion-­processor E-450 och den inbyggda Radeon-grafiken kommer du ganska långt p­restandamässigt och all ­hantering av media, kontorsprogram och webb sköter den galant. Även spel går att köra, men de tyngsta titlarna får du nog hålla dig undan från.

Från 3 000 kronor

Det finns flera varianter av Revo 70, både med och utan optisk enhet, och med olika hårdvara på insidan. Vår variant är välutrustad, med blu-ray-läsare, 500 gigabyte hårddisk och inbyggt tv-kort för dvb-t (marksänd digital tv) och kostar därför mer.

Acer skickar med en fjärrkontroll som är idealisk för soffsurfaren. På ena sidan är den en fjärrkontroll, men vänder du på den hittar du ett kompakt litet tangentbord.

+ Diskret design. ­Funktionsrik. Utmärkt fjärrkontroll.
- Begränsad prestanda. Ingen usb 3.


Apple Mac Mini
Snygg och stillsam Mac

Förra våren var Mac Mini en dator som var före sin tid i utformning men som började kännas antik på insidan.

I höstas kom en ny version, och nu har Mini samma snabba Intel Core-processorer som bättre nya bärbara pc. Baktill hittar vi usb, hdmi, firewire och thunderbolt-utgångar.

Eftersom thunderbolt även är en mini displayport kan du få ut videoformaten dvi och dual link dvi, samt grafikstandarden vga om du köper till adapter.

Nya processorn innebär en rejäl prestandaökning. Nvidia-grafiken är utbytt mot Radeon HD 6630M. Det duger väl för mediehantering och de flesta spel, men du kan behöva stänga av en del effekter för att få bra bilduppdatering. Den drar aningen mer ström och är aningen mer högljudd än föregångaren, men den är fort-farande klart tystast i testet.

Dvd:n är bortplockad

Apple har också slängt ut den inbyggda dvd-enheten. Formen är densamma men springan där du matar in skivor är borta. Vill du ändå ha en dvd-läsare finns det en i samma utförande som går att köpa till för cirka 750 kronor och koppla till usb-port på baksidan. En annan bra investering kan vara Apples snygga fjärrkontroll som passar med Mac OS inbyggda mediecenterprogram.

+ Mycket kompakt och stilren. Tyst drift. Goda prestanda.
- Ingen dvd. Ingen usb 3. Kan behöva adaptrar.


Fujitsu Esprimo Q900
Kontorsdator med bredd

Fujitsu var länge det enda alternativet för den som ville ha en kompakt märkesdator utan att köra Mac eller skruva ihop en egen. Långt innan nettop var ett begrepp fanns Esprimo Q.

I den senaste generationen finns till exempel Esprimo Q9000 som är helt inriktad till hemanvändare, men den har i skrivande stund inte uppdaterats på ett tag och kan dessutom vara svår att få tag på.

Mer intressant är därför Esprimo Q900, som egentligen är en dator byggd för företags-användning. Den har Windows 7 Professional, tpm-säkerhet och displayport i stället för hdmi-utgång. Det gör att den är lite knepigare att koppla till din tv om du vill ha den i vardagsrummet, men ingenting är omöjligt med rätt adapter.

För övrigt anser vi att pc är pc, så för de allra flesta datorsysslor är Esprimo Q900 absolut kompetent. Den har samma processor som både Apple Mac Mini och Asrock Vision 3D 252B.

Grafikkortet är Intels inbyggda, så spelprestanda är inte i samma klass. Men film och mindre ­krävande grafik hanterar den utan något gnäll.

Drar lite ström

Fujitsu gör ett bra jobb med strömförbrukningen. Den har inte lägsta uppmätta effekt i testet, men för det mesta ligger den på under 20 watt, även om den kan dra mycket mer vid enskilda ­tillfällen.

+ Bra för kontoret. ­Relativt strömsnål.
- Ingen hdmi-utgång. Något dyr.


MSI Wind Box DC100
Prisvärd men småseg

MSI är en av pionjärerna på nettop-datorer och Wind Box var en av de första datorerna i sitt slag. Med DC100 har MSI liksom Acer lämnat Intel Atom bakom sig (åtminstone tills de nya Atom-processorerna som Intel presenterat under vintern kommer) och satsar här på AMD:s dubbelkärniga E-450 med inbyggd Radeon-grafik.

Med 2 gigabyte minne, blygsamma 320 gigabyte hårddisk och ingen dvd är det här den klenast utrustade datorn i testet. Hårddisken är långsam vilket drar ned ­prestanda ytterligare, och kan innebära problem om du vill använda DC100 som medie-server. Frågan är om den till exempel klarar av att strömma film till mer än en mottagare åt gången.

En annan sak som drar ned betyget är kylningen. Fläktarna verkar ha fastnat i ett och samma läge och surrar på friskt vad vi än gör med datorn. Det är inte olidligt högljutt, men hörs definitivt.

Å andra sidan får du vad du betalar för, och för DC100 betalar du inte så mycket. Prislappen ligger på strax över 3 000 kronor. Det är faktiskt riktigt mycket dator för pengarna, trots allt. Står du ut med surret och inte behöver mer prestanda är den ett helt okej köp.

+ Kompakt form. ­Strömsnål. Lågt pris.
- Ingen dvd. Långsam hårddisk. Högljudd kylning.


Shuttle XPC R4 6100B
Blixtrande snabb jobbdator

Shuttle, Zotag och Asrock har en sak gemensamt, de säljer för det mesta lösa datorlådor och så kallade barebone-kit, och sedan en handfull färdigbyggda datorer baserade på dessa. XPC R4 6100B är en sådan, byggt med en mini itx-barebone som grund. Den är med bred marginal den största datorn i detta test, med format som en rejäl brödrost.

Det innebär att den har ”vanligt” moderkort för stationära datorer (om än litet) och därmed processor för en desktop-dator, medan de andra i testet har ­teknik för bärbara datorer.

Bra kylning underlättar

Processorn är en snabb dubbelkärnig Intel Core i3 som tack vare bra kylning tål att pressas hårt. Datorn har en hårddisk på en terabyte, men framför allt en riktigt snabb ssd-disk på 60 gigabyte för Windows och viktiga program. Det gör datorn blixtrande snabb i många situationer.

Däremot har den inget separat grafikkort, utan vi får dras med Intels inbyggda. Lite märkligt med tanke på hur mycket möda och pengar som Shuttle lagt på prestanda för övrigt. XPC R4 6100B ser ut som en typisk htpc (filmdator), men den verkar faktiskt mest vara byggd för jobb. ­Avsaknaden av hdmi-utgång är en annan sak som tyder på det.

+ Höga prestanda. Plats för uppgraderingar. Ssd.
- Högt pris. Stor låda. Ingen hdmi.


Zotag Zbox AD03BR plus
Slimmad design för tv-bänken

I förra årets test av extra tysta minidatorer var Zotag Zbox AD03BR plus en av deltagarna, och ingenting har egentligen hänt med den sedan dess.

Det är fortfarande en ­slimmad liten dator med riktigt kul design som pryder din tv-bänk lika bra som vilken liten dvd-spelare som helst.
Alternativt kan den hängas baktill på en datorskärm med vesa-fäste, om du vill slippa se den.

Datorn är hyfsat välutrustad. Den har blu-ray-läsare som bränner dvd, dubbla usb 3 framtill och både usb och esata-utgång baktill.
Precis som MSI och Shuttle har den ett visst problem med ihärdiga fläktar, vilket kan ställa till det om du vill ha den som mediedator bredvid tv:n.

Det beror helt och hållet på hur långt ifrån den du sitter och hur hög volym du har på tv:n eller stereon.

Bra för strömmad video

AD03BR plus har visserligen testets ­långsammaste ­processor i AMD E-350, men skillnaden mellan den och E-450 som sitter i MSI Wind Box och Acer Revo 70 är rätt måttlig. Det här är en fullt duglig maskin för surfande på internet och vanlig uppspelning av olika media. Den klarar också att spela upp strömmad webbvideo i upp till 1080p utan påtagligt hackande.

I priset ingår inte Windows, så i jämförelse med en dator som MSI Wind Box är det frågan om möjligheten att spela blu-ray är värd de extra slantarna. Det är förstås upp till dig.

+ Annorlunda design. Blu-ray-läsare.
- Relativt låga prestanda. Högljudd kylning. Windows köps separat.

Fakta

Vi bjöd in samtliga tillverkare som säljer kompakta stationära datorer via svensk distribution och återförsäljare, och bad dem skicka sin bästa modell.
Av de inbjudna tackade fyra tillverkare nej till att delta, då de inte hade tillräckligt nya datormodeller för ett aktuellt test.
Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåter-­ställning. På datorerna utan operativsystem samt på Mac Mini installerades 64 bitars Windows 7 Home Premium och alla ­medföljande drivrutiner och program.
Prestanda mättes med programmet Pcmark Vantage, ­ljudnivån med ­decibelmätare på 50 centimeters avstånd, och strömförbrukningen med effektmätare av klass II.