Du märker det kanske inte från början, men efter ett tag lär du upptäcka det: Att använda en dator utan dvd-spelare kan bli problematiskt.

Ja, även om alltfler program och andra filer laddas ned över internet händer det ibland att du faktiskt behöver kunna läsa en cd eller dvd. Det finns till exempel program som bara går att installera eller köra från en skiva.Virtual Clone

Problemet med netbook-datorer och andra bärbara lättviktare är att de ofta säljs utan inbyggd cd/dvd-läsare.

Onödigt köpa nytt
Du kan förstås lösa problemet genom att köpa en extern dvd-läsare som du kopplar till datorns usb-kontakt, men det känns många gånger som en onödig investering. Att installera gratisprogrammet Virtual Clone är då en bättre lösning.

Virtual Clone skapar en ­virtuell cd/dvd-läsare. Den beter sig precis som en vanlig läsare med den skillnaden är att du ”matar in” en digital fil i stället för en skiva.

Den här filen kallas för iso-fil, och den innehåller all information som finns på ­skivan.

Vad du får göra är alltså att ta din skiva till en dator som har en cd/dvd-läsare och där förvandla den till en iso-fil (se sida 3 nedan).

Iso-filen för du över till din netbook med hjälp av ett usb-minne, via internet eller genom ditt trådlösa nätverk.

Du kan också i vissa fall hämta hem färdiga iso-filer för olika program på nätet. Det här gäller exempelvis många gratisprogram.

Att använda Virtual Clone är som du ser inte någon jätte-enkel lösning, men i vissa fall är det ett smart sätt att öka nyttan av sin netbook.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Virtual Clone.
Tid: 10 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med internetuppkoppling.
  • Tillgång till en dator med cd/dvd-läsare.

Det här lär du dig:

  • Hur du kommer i gång med programmet Virtual Clone.
  • Att skapa en virtuell cd/dvd med programmet Burn4free.