En router ska vara lätt för alla användare att komma igång med och det är inga svårigheter att komma igång med denna Asus-modell. I princip är det bara att koppla RT-N66U till en dator och via ett webbgränssnitt konfigurera routern och de trådlösa nätverken.

På papperet utlovas en hastighet på upp till 450 megabit per sekund för 5 gigahertz-bandet, men som vi sagt förut är det bara en teoretisk hastighet. I våra tester lyckas dock Asus RT-N66U komma upp i extremt bra hastigheter och hamnar klar över andra routrar vi testat.

Över 100 i båda riktningarna
På några meters avstånd håller routern en hastighet som överskrider 100 megabit per sekund för både upp- och nedladdning. Resultatet varierar med filstorleken, men för en fil på 1 gigabyte hamnade vi på en hastighet av 139 megabit per sekund nedströms och 124 megabit per sekund uppströms. För en fil på 50 megabyte var resultatet 160/144 megabit per sekund.

Vi testade mot en bärbar pc med "vanlig" wifi av typen 802.11n. Och även då var den ovanligt snabb. Med dual band-enheter, som Asus egna adapter EA-N66 ska du kunna komma upp i ännu högre hastigheter. Det hade vi dock inte möjlighet att testa.

Asus RT-N66U
RT-N66U kan antingen ligga ned, monteras på väggen eller ställas på högkant med en medföljande fot.

Att strömma media är inga problem och med de hastigheterna RT-N66U själv kommer upp i borde det heller inte vara det. Routern har bra qos-funktioner (quality of service) som gör att media och spel kan prioriteras och få minimalt med lagg.

Enheten är även utrustad med två usb-portar som gör det möjligt att koppla in andra enheter (skrivare, externa hårdiskar med mera) som dyker upp som en resurs i nätverket. Det går även via routerns användargränssnitt att hantera resurserna och du kan till exempel dela ut filer (från en inkopplad usb-enhet) mot internet.

Lätt och pedagogiskt gränssnitt
RT-N66Us användargränssnitt är enkelt och dessutom snyggt. I stället för det vanliga tråkiga länkbaserade gränssnittet routrar brukar vara bestyckade med har Asus designat sitt med både ikoner och illustrationer. För den mindre nätverksvana användaren underlättar det nog en del, då du enkelt kan få en överblick över både nätverket och de olika enheternas status.

Tyvärr finns det några buggar i systemet, men de är inte värre än att du kan leva med dem. Det handlar bland annat om att sidor inte uppdateras som de borde, men det här bör Asus lätt kunna fixa genom att uppdatera routerns program.

RT-N66U har också andra funktioner. För att nämna några hittar vi här en vpn-server (virtuellt privat nätverk), stöd för ipv6 (internet protocol version 6) och trafikhantering. I det stora hela är RT-N66U en trevlig upplevelse, och dessutom snabb!

Asus RT-N66U Dual-Band Wireless-N900 Gigabit Router
Tillverkare: Asus, www.asus.com
Wan: 1 gigabit ethernet.
Lan: 4 gigabit ethernet.
Wlan: 802.11a, ieee 802.11b, ieee 802.11g, ieee 802.11n, wep, wpa-psk,wpa2-psk, wpa2, wpa, dual-band 2,4 GHz och 5 GHz.
Storlek: 20,7 x 14,9 x 3,6 cm.
Vikt: 400 g.
Övrigt: Två usb-portar.
Cirkapris: 1 700 kronor.

Plus: Mycket bra hastighet. Enkel att använda.
Minus: Mindre buggar i användargränssnittet. Något dyr.
Betyg:  (9 av 10)