Mac eller Windows? I decennier har datorägarna stridit om vilket system som är bäst, och nu har ”dator-­kriget” flyttat ned i din ficka. Google Android och Apple Iphone utkämpar en intensiv kamp om mobilherraväldet, och nu kommer Microsoft på allvar in på banan med Windows Phone.

Med senaste versionen, Windows Phone 7, har Microsoft valt att alliera sig med en av världens största mobiltelefontillverkare: Nokia. Tack vare samarbetet hoppas Microsoft kunna ta upp kampen mot Android och Iphone.

Trekamp i fickan

I dagsläget finns tre viktiga operativsystem för mobiltelefoner: Android, IOS (som är namnet på det system som körs i Iphone och Ipad) och Windows Phone. Alla andra ­operativsystem, till exempel Bada, Symbian och Meego för en tynande tillvaro.

Vilket system du väljer är viktigare än telefontillverkaren. När du har valt system är det omständligt att byta, eftersom mobiltelefonerna är knutna till ett visst system. Du som har köpt appar till din Samsung-telefon kan med andra ord ta med dig dem till en HTC – så länge båda kör samma system. Byter du däremot från en HTC-telefon med Android till en HTC som kör Windows Phone måste du skaffa nya appar.

Chansen är också stor att du väljer det ”kretslopp” som är kopplat till ett ­mobilsystem. Android-telefoner fungerar smidigast med Gmail, Google Kalender och Picasa, Windows Phone är anpassat för Hotmail och Windows Live medan Iphone synkroniserar allra bäst med Apple-­tjänsten Icloud. Naturligtvis går det att läsa Gmail i en Windows Phone och Hotmail i en Iphone, men det smidigaste är att hålla sig till tillverkarens eget kretslopp.

Att välja rätt mobilsystemet från början är alltså viktigt, och PC för Alla hjälper dig på vägen. Vi har testat de tre operativ-­systemen i fyra tuffa ronder. Det vi kan konstatera är att operativ-­systemen är mycket bättre i dag än för två år sedan. Alla tar hand om din mejl och dina sociala nätverk utan problem. App-utbudet är snarlikt för IOS och Android, medan Windows Phone ligger efter.

Android vinner kampen

Sammanställer vi de fyra ronderna är det tydligt att Android 4.0, eller Ice Cream Sandwich som det också kallas, är det ­operativsystem som täcker in flest aspekter. Från att ha varit ett meckigt och nördigt system är Android numera betydligt ­snyggare och mer lättarbetat än tidigare. Lika enkelt som IOS är det inte, men i ­gengäld kan du göra så mycket mer.

Du som köper en telefon med Android 4.0 kan förstås använda den utan att behöva ställa in och om saker. Men om du vill ändra något kan du göra det, vilket du inte kan på en Iphone eller Windows Phone.Det här är den avgörande ­fördelen med Android.