Mest läst just nu

PC för Alla

Första titten på Windows 10
Då kommer Windows 10 till Xbox One

Meny

Artikelkommentarer

Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Anonym fildelning - här
är den nya "piratlådan"

Konserverad

2012-03-12 13:11

Gröt?

noo-mam(rättat)

Konserverad

2012-03-13 12:50

Ja, allt går att sälja med mördande reklam...

Faster Sixten - Liberal MacTaliban

Inte första gången dock

2012-03-12 13:28

Sådana burkar förekommer i vissa skolor mm. De består bara av en vanlig trådlös router med USB-port, en hyfsad linuxbaserad routerfirmware med stöd för en torrenttracker mm och t.ex. ett 16Gb USB-minne.

Christer Olsson

Inte första gången dock

2012-03-12 13:33

De måste också byta protokoll och port då många universitet numera blockerar bittorrent portarna, detta gör de enklast via kryptering...

ottan

Inte första gången dock

2012-03-12 13:48

Spelar nog ingen roll för dessa burkar är inte anslutna till något LAN utan kör med en egen trådlös SSID som användarna själv får ansluta sig till om de vill fildela.

Christer Olsson

Fattar inte vitsen med detta

2012-03-12 13:57

Vad är det som stoppar **AA att spåra brottslingarna fram till plåtlådan?

Sedan är det ju bara att klämma åt ägaren till denna.

ArthurF

Fattar inte vitsen med detta

2012-03-12 14:03

Anonym fildelning är inte brottslig.

Bort

Fattar inte vitsen med detta

2012-03-12 15:22

Hur ska dom hitta brottslingarna om dom inte är brottsliga på nätet?

frallan88

Fattar inte vitsen med detta

2012-03-14 18:34

IPredator, Anonine mfl.

falde

Fattar inte vitsen med detta

2012-03-17 08:39

Fildelning inom ett LAN (=Local Area Network) är inte olagligt!
Det är först om man gör skyddat material tillgängligt i WAN (=World Area Network), som man gör sig skyldig till ett brott.
Burken har säker fått namnet för att det skall kittla presumtiva köpare!

blohm

Fattar inte vitsen med detta

2012-03-18 03:02

Varför skulle det inte vara det inom ett LAN?

Om något vore det väl relevant om du känner personen du delar fil med eller om ni bara skakade tass på ute på nätbaren och lät filen flöda.

aliquis-

(Inlägget är borttaget av moderator)

2012-03-12 14:01


Piratpatetiskt....

2012-03-12 14:20

Desperata vet jag inte men de ser väl till att driva utveckligen framåt som vanligt då de stora cementhäckarna inte gör annat räknar på sina dollarbuntar.

FreHag

Piratpatetiskt....

2012-03-12 17:41

"Desperata vet jag inte men de ser väl till att driva utveckligen framåt som vanligt då de stora cementhäckarna inte gör annat räknar på sina dollarbuntar."
"Kul" inställning du och många andra leechers har till de som gör och finansierar det ni pirater så uppenbarligen hett åtrår att ni tvingas ta till desperata åtgärder för att slippa betala för er....

Kookaburra

Piratpatetiskt....

2012-03-12 22:10

Tror du att folk slutar att dela filer med varann bara för att du och en klick andra envist försöker få det att vara fult och kalla det stöld? Du kan lika gärna försöka stoppa tidvattnet genom att hytta med näven åt månen.

Barbapappa

Piratpatetiskt....

2012-03-12 22:20

"Tror du att folk slutar att dela filer med varann bara för att du och en klick andra envist försöker få det att vara fult och kalla det stöld?"
Vi är betydligt fler än en klick och klart vi vet att de flesta pirater är oförbätterliga när det gäller att "snatta" film musik spel m.m. som sprids utan tillstånd men det måste du väl fatta att det är orimligt att det beteendet ska ses som normalt och accepterat bra nu att fler och fler siter stängts ned och många pirater fått sig en tankeställare när deras leverantörer" inte längre existerar....

Kookaburra

Piratpatetiskt....

2012-03-13 00:52

Så "piratas" det mer eller mindre än för tio år sedan? Även om mindre sajter stängs så tror jag inte att det kommer att påverka något i det långa loppet. De som anpassar sig bäst vinner.

Barbapappa

Piratpatetiskt....

2012-03-13 01:28

Mindre siter? En hel del stora har ju lagts ned och fler är på gång TPB lär inte överleva 2012 iaf inte i sin nuvarande form & omfattning....

Kookaburra

Piratpatetiskt....

2012-03-13 01:55

De sajter som stängts har inte varit publika, och medlemsantalet har varit begränsat. De kan per definition därför aldrig bli särskilt stora. Dessutom så flyttar bara användarna över till nästa sajt, som växer sig stora just för att en annan sajt stängts. Swebits stängdes, användarna flyttade till Swepiracy och liknande ställen. Tror du det tar slut där i och med att Swepiracy har stängts?

Dessutom torrentsajter lika mycket "leverantör" som fiket på hörnet, där jag och mina kollegor spånar fram idéer. Fiket levererar inte idéer och torrentsajter levererar inte underhållning.

Men kärnan är vad man över huvud taget vinner på att lägga så mycket resurser på katt-och-råttaleken med sina kunder (jo det är faktiskt kunder även vad du än säger)? Låt oss säga att all piratkopiering skulle försvinna över en natt. Skulle det helt plötsligt börja säljas ännu mer underhållning, eller skulle det avta mer och mer vilket i sin tur leder till nedgång i andra branscher?

Barbapappa

Piratpatetiskt....

2012-03-13 03:03

"De sajter som stängts har inte varit publika,"
Jo det kan man säga om de flesta...

"Låt oss säga att all piratkopiering skulle försvinna över en natt. Skulle det helt plötsligt börja säljas ännu mer underhållning, eller skulle det avta mer och mer vilket i sin tur leder till nedgång i andra branscher?"
Klart försäljingen skulle öka! Varför skulle den avta? Uppenbarligen har folk ett aldrig sinande behov av att se och lyssna på underhållning och försäljningen steg ju kontinuerligt mer innan piratkopieringen blev vardagsmat för många f.d. köpare eller hyrare...

Kookaburra

Piratpatetiskt....

2012-03-13 03:24

"Klart försäljingen skulle öka! Varför skulle den avta?"

Kort version: stannar man hjulen tappar man fart. Du har säkert redan läst argumenten, liksom forskningsrapporterna tidigare.

Förklara gärna varför vi skulle köpa mer t ex musik, gå på bio oftare etc. På vilket vis skulle underhållning bli ännu mer intressant att konsumera än det är idag?

Jag kan gissa mig till svaret och kontrar redan nu med att världen består inte enbart av pirater och icke-pirater.

Barbapappa

Piratpatetiskt....

2012-03-13 08:35

Folk får inte mer pengar att spendera på underhållning bara för att de slutar pirata. För att de ska kunna gå på bio oftare så behöver man dra ned på något annat.

Alternativet är annan gratis underhållning. I stället för att tanka ned de senaste serierna och filmerna så väntar man helt vackert på att de kommer på TV. Det var så man gjorde innan internets tid. Man lyssnade på radio och spelade in på kassettband och lånade dessa av varandra.

Om man vänder på frågan. Tror du film och musik skulle upphöra om man helt plockade bort copywrite?

Mean

Piratpatetiskt....

2012-03-13 17:39

"Mindre siter? En hel del stora har ju lagts ned och fler är på gång TPB lär inte överleva 2012 iaf inte i sin nuvarande form & omfattning...."

Jaså? Så du menar att de tänker börja gå efter sökmotorer nu? Kanske Google får passa sig med, med tanke på hur lätt det är att söka efter torrents där?

kras12

Piratpatetiskt....

2012-03-13 21:55

Google är inte skapad för eller bara inriktad på att serva snåla pirater som TPB är....

Kookaburra

Piratpatetiskt....

2012-03-13 23:31

Jovisst kopiera är dåligt såvida man inte är ett stort bolag som kan tjäna bra pengar

http://www.youtube.com/watch?v=JTvY3wZrHrQ

Sen är det ju bra konstigt att det finns rätt många som lever gott på sin egna musik.

Om man som bolag släpper samma skit typ idol vinnarens första skiva varje år kan det ju vara så att folk tröttnar och köper mindre?

Finns inga oberoende rapporter som stöder att piratering är dåligt snarare tvärtom.

Sen för mig personligen handlar debatten om rena sakfel och farliga första steg som tex

1. Att påstå att någon som laddat upp en fil skulle innebära 1 000 000 mindre försäljningar och dyl argumetation.

2. Om privata intressen skapar lagar och dessutom får göra husransakan och kan skicka hotbrev till människor som finns massvis av anledningar tex alla wifi nät som inte är skyddade osv.

Tänk efter själv om någon skickar en felparkeringsbot på 50 000 000 för att du stod i vägen om det skulle börja brinna och då beräknar vi värdet som hade förstörts.
Vi behöver ju inte stanna där heller.

Men vi kan ju alltid göra såhär också

http://sendthemyourmoney.com/

tjohobbit

Piratpatetiskt....

2012-03-14 07:45

2 sakfel i en och samma mening, skickligt..

För det första så har forskningen visat att pirater tillhör den grupp som lägger ner mest pengar på kultur, allt annat än snåla med andra ord.

För det andra så indexerar TPB information gällande alla typer av material, inte helt olikt Google med andra ord. Den största skillnaden är att TPB valt att specialisera sig på just torrents, medan man i Google får specificera filtypen i sökfrasen för att åstadkomma samma sak. Däremot har du möjlighet att komma åt långt fler torrents via Google än TPB.

kras12

Piratpatetiskt....

2012-03-26 18:10

Snål får du vara själv - du gnidna pucko!

helder4u

Piratpatetiskt....

2012-03-26 20:02

Oj vad du tog åt dig....

Kookaburra

Piratpatetiskt....

2012-03-26 23:28

Jag är övertygad att såna som ni backar mänskligheten årtionden för er egen personliga vinnings skull!

helder4u

Piratpatetiskt....

2012-03-26 23:38

Även där har du fel, JÄTTEfel....

Kookaburra

Piratpatetiskt....

2012-03-27 01:43

Det som BSA, och några andra stora giriga egoister sysslar med är en skamlös stöld av människors rättigheter - det är för mig mycket mer värt än nån virtuell förlust av försljning av film eller musik som de flesta ändå aldrig skulle skulle köpt ändå!

Här har du en färsk exempel på hur drakarna beter sig!
Har du ingen empati alls för de svaga i samhället?

http://www.kickstarter.com/projects/1674889308/a-defiant-dude

helder4u

Piratpatetiskt....

2012-03-27 02:59

Sorry! Du liksom alltför många andra pirathattar har ingen aning om vad ni pratar om....

Kookaburra

Piratpatetiskt....

2012-03-13 15:25

För det första skulle det vara fler som skulle förstå vad du menar om du använder korrekt terminologi.

Det är otillåten kopiering, brott mot upphovsrättslagen det handlar om. Inte stöld.

Det är två helt olika delar av lagboken. Den ena, upphovsrätten, styrs dessutom av internationella överenskommelser. Vilket inte brottsbalken berörs av.

Varför så många bryter mot upphovslagen och kopierar olagligt? Därför att det ger dem den tjänst som de vill ha, det gör inte Mediadrakarna. De motarbetar de tjänster som försöker tillgodose kundernas behov, som Mediadrakarna misslyckas med.

Så, om du nu är en upphovsrättsinnehavara, så skulle jag bli förbannad på Mediadrakarna som inte ger dina konsumenter vad de vill ha. Lättilgänglig access till dina verk. Så att de kan stödja dig. Pirat Bay är bara en symptom på ett problem som Mediadrakarna själva har skapat.

När skall IDG börja med OpenID?

Piratpatetiskt....

2012-03-13 15:19

Jag uppskattar min frihet högre än att jag skulle offra den för att några mediabolag inte skulle gå i konkurse eller behöva ändra sin affärsidé.

Det handlar inte om att inte betala för sig. Det handlar om att kunderna vill ha ett smidigt sätt att införskaffa media. De stora drakarna har vägrat att tillhandahålla det, så då har siter som tillhandahåller det uppstått. Det har funnits ett behov av det.

De stora drakarna har vägrat distribuerat deras media på detta sätt, så då har det uppstått siter som gör det, som Pirate Bay, men många andra tjänster tidigare har funnits.

Så som jag ser det, så har de stora drakarna inte lyckats tillhandahålla en produkt som kunderna vill ha, så då har de gått till ställen som gör det.
Att dessa ställen inte har tagit betalt för det är inte orsaken för majoriteten som använder dem. Det är att det är enkelt och smidigt.

Så drakarna har skjutit sig själva i foten.

Men de kan fortfarande göra något för att inte få kallbrand i foten. De kan sälja genom tjänster som gör det. För kunderna är det en fördel att betala för det istället för att ladda ned från Pirate Bay, de får en garanterad kvalitet och tillgång. Speciellt om mediat kommer utan RDM-"skydd", vilket åter igen försvårar för kunderna och de måste gå till Pirate Bay för att få det de önskar.

Ja, det finns samlare som byter och samlar på Pirate Bay utan att betala för sig. Men det är inte ens säkert att dessa ens tittar på en bråkdel av sin samling. Och de skulle INTE samlat som de gör om de måste betala. Så de är inte någon förlust för drakarna.

Så summera:
Mediadrakarna tillhandahåller inte vad kunderna efterfrågar, så kunderna går till ställer som tillhandahåller det. Även om de är tvingade att inte betala för sig.

Du får gärna kommentera det sista utan dina vanliga floskler och okvädningsord om motståndarna. Det försvagar dina argument.

När skall IDG börja med OpenID?

Piratpatetiskt....

2012-03-14 18:35

Det är ju just piraterna som finansierar det, så du menar att pirater skulle ha en dålig inställning till sig själva?

falde

Buskdator

2012-03-12 14:44

Man kan lägga den i busken utanför stadsbiblioteket (eller liknande), och snylta på deras trådlösa. Åså går man dit då och då för att tömma den.

Knappikus

Buskdator

2012-03-18 03:04

Som inte har något med det här att göra? Utan bara som nedladdningsdatamat menar du?

Är väl bara att köra något likt tor och dela nät med alla andra. Jag använder ändå inte min bandbredd men jag lånar ju hellre ut den till något nyttigare än just piratkopiering. Men jag skiter egentligen i vilket. Dock borde ju alla dela med sig och skicka vidare isf och inte bara en del för leechande snyltare på ADSL eller annan skräpuppkoppling.

aliquis-

Vad händer om ...

2012-03-12 14:49

... någon plagierar denna låda?

Samuel Estenlund

Vad händer om ...

2012-03-12 15:22

Då är det bara en kopia, orginalet finns kvar vilket inte skadar någon :)

Schäfern - http://www.piratpartiet.se

Vad händer om ...

2012-03-12 15:23

du menar kopierar piratkopian ? :P

Gtx - Alea Iacta est

Vad händer om ...

2012-03-12 18:30

Det är ju hela syftet. Han säljer inte lådorna utan ger bort instruktioner om hur man bygger en själv med gratis och öppen programvara.

snajk

Vad händer om ...

2012-03-12 21:31

Jo, tack. För det var en alldeles seriös och inte ett dugg ironisk fråga... (gäller även några av de övriga svaren)

Samuel Estenlund

Vad händer om ...

2012-03-13 01:36

Samuel Estenlund ... 2012-03-12 14:49

> någon plagierar denna låda?

Ja. Och?

Inge Hjort

Är väl inte ny?

2012-03-12 15:25

Enda anledningen till att den uppmärksammats i media nyligen är väl för att den nu kan byggas billigare, för enbart $50, något artikeln faktiskt missar...

frallan88

Mesh

2012-03-12 16:12

Det roliga blir istället när vi bygger ihop våra trådlösa nät i stora mesh nät, då blir det betydligt jobbigare för mafiaa o de andra att komma åt pirathubbarna.

För riktigt kul blir det först när man kan nå lite fler folk än via en enda accesspunkt.

redep

Mesh

2012-03-13 03:00

Problemet med större Mesh är att när nätverken växer, så gör problemen och svagheterna det också. Man mitigerar dessa problem med att införa kontrollinstanser i nätverket, och vipps försvinner den stora fördelen med mesh. Så några större riktiga mesh nätverk kommer vi aldrig att se.

EtherMan

Mesh

2012-03-13 08:42

Det blir knepigare men inte omöjligt. Lyckas maffian låsa ned internet så är det en potentiell väg att gå.

Mean

Mesh

2012-03-13 13:34

Nej det är inte bara knepigare... Det ÄR verkligen omöjligt med större mesh nätverk i bemärkelsen att de inte kontrolleras av någon. En leverantör kan skapa ett tekniskt sett mesh nätverk där de måste tillåta åtkomst och styr IP tilldelning osv. Det är så internet idag fungerar i kombination med att flera leverantörer samarbetar om detta. Men det GÅR INTE att skapa ett mesh nätverk där vem som helst kan vara en del av meshet vilket är den typ av mesh du syftar på. Routning, IP osv osv blir omöjligt i sånna nätverk. Du kan ju t.ex. bara försöka sätta upp ett nätverk med en 10k datorer i samma subnät t.ex. Du inser hur absurt ett sådant nätverk låter.

EtherMan

Mesh

2012-03-13 13:45

Säkerligen inte omöjligt. Det kanske dock kräver bättre protokoll. Väldigt få saker är direkt omöjliga i datorvärlden skulle jag påstå.

Ssargon

Mesh

2012-03-13 13:53

Problemet här är dock inte implementationen eller det specifika protokollet, utan principen på designen. Det som skulle behövas är att alla datorer på nätverket får ett eget ID, som inte delas av någon annan i nätverket, utan att faktiskt prata med alla andra i nätverket (och detta är bara det enklaste problemet). Detta är något som bara kan lösas genom att faktiskt ha en kontrollinstans... Det funkar i små nätverk för att chansen att du väljer en IP som någon annan använder är relativt liten. Men desto större nätverket blir desto mer sannolikt blir det. Man kan sänka sannolikheten igen genom att öka antalet möjliga dock. Men fortfarande skulle det krävas kommunikation med alla andra för att kontrollera att ingen annan har just ditt ID annars finns ju risken att multipla enheter har samma ID. Finns bara de två alternativen. Antingen prata med alla, eller prata med en kontrollerande instans. Att alla ska prata med alla är inte möjligt i ett större nätverk, och kontrollinstansen så har ingenting förändrats mot internet... Så jo, det ÄR faktiskt omöjligt.

EtherMan

Mesh

2012-03-13 16:48

Jag håller inte med om att det är en omöjlighet. Du tänker ur dina ögon om hur det "måste" fungera. Själv vet jag dock att nästan alla "måsten" kan tangeras och brytas när uppfinningsrikedom kommer in i bilden.

Jag är övertygad om att det går att lösa. Jag är dock också övertygad om att det är svårt och jäkligt jobbigt.

Ssargon

Mesh

2012-03-13 19:24

Jag tror nog att det mycket väl går att bygga stora nätverk. Möjligtvis även icke centraliserade sådana. Men Mesh tekniken, är omöjligtvis den tekniken som kommer användas för det. DET är den omöjliga biten.

EtherMan

Mesh

2012-03-14 15:00

Vi kallar normaltsätt lösningen på det problemet ipv6...

Anders Arnholm

Mesh

2012-03-14 15:01

ipv6 löser ingenting för de problemen.. ipv6 pratar med alla andra i nätverket... 10k datorer som allihop pratar med 10k datorer... Funkar inte...

EtherMan

Mesh

2012-03-20 17:43

Varför behöver alla datorer på nätverket ha ett unikt ID? Man kan ju lika gärna skilja datorerna åt genom deras plats i nätverket, relativt alla andra noder. Därmed är det OK om två eller fler datorer har samma ID, eftersom deras respektive uppsättning grannar med extremt stor sannolikhet kommer att skilja sig nämnvärt åt. Självklart får man bygga in en feltolerans så att man kan hitta datorn igen även om några grannar har försvunnit eller tillkommit.

Det är inte enkelt att hitta lösningar på alla problem, men att säga att det är omöjligt är inte bara felaktigt, utan även bakåtsträvande och utvecklingshämmande.

Rest man Klaymen - www.piratpartiet.se

Mesh

2012-03-20 17:46

Det konceptet fungerar bara om ingen av noderna faktiskt är intresserade av vad någon annan nod faktiskt har. Du måste ha ett unikt ID för att datorn ska gå att nå. Om du menar något i stil med Freenet, så fungerar det bara om där finns ett annat nätverk under det som har de unika IDna.

EtherMan

Mesh

2012-03-20 17:52

Precis, och jag är unik på nätverket genom att mitt "ID" utgörs av en karta över vilka mina grannar är. Denna karta ändras förstås hela tiden, men troligtvis inte särskilt mycket mellan anrop och svar.

DNS-liknande funktioner och statiska adresser kan fås genom att noderna som domänerna pekar på med jämna mellanrum uppdaterar DNS-servrarna med hur deras kartor ser ut. Även DNS-servrarna kan vara en del av meshnätverket.

Ett problem är ju hur en helt ny nod i nätverket ska hitta DNS-servrar och liknande, men där kan man exempelvis fråga sina närmaste grannar vilka servrar de använder.

Rest man Klaymen - www.piratpartiet.se

Mesh

2012-03-20 17:58

Right. Fullt möjligt, men är bortom hur Mesh fungerar och jag tvivlar lite på hur ett sådant nätverk skulle skala. Men som jag redan sagt, jag är inte på något vis mot att något sådant är möjligt med någon teknik... Det enda jag sade något om var just Mesh tekniken.

EtherMan

Mesh

2012-03-20 18:04

Men då kanske vi bara har olika definitioner av vad mesh betyder? Rätta mig om jag har fel men vad jag vet är mesh bara ett ord som beskriver ett nätverk där alla noder även är bärare av information till andra noder. Dvs en nod är inte bara start- eller slutpunkt för ett meddelande, utan även vidarebefordrare mellan andra noder.

Men det kanske finns något projekt eller någon produkt som heter Mesh som du menar inte skulle klara detta?

Rest man Klaymen - www.piratpartiet.se

Mesh

2012-03-20 18:22

Det är lite mer än så. Mesh är en specifik typ av nätverk som har de egenskaperna du skriver.

EtherMan

Mesh

2012-03-14 18:48

Varför måste IP, tilldelning styras upp menar du? Varför ska vi ens köra med IP istället för tex I2P som kör med publika nycklar istället för IP-adresser?

Det går utmärkt att sätta upp 10k datorer i ett nätverk utan statiskt tilldelade adresser eller routrar, det är just detta som I2P gör. Tor gör det också till en viss del, men inte lika bra.

Du har dock givetvis rätt ifall vi pratar IP och statisk routning, men med dynamisk routning gäller något helt annat.

falde

Mesh

2012-03-14 19:19

Jag har inte påstått NÅGOT av det du påstår... Så fin halmgubbe.

EtherMan

Mesh

2012-03-16 00:19

"Det ÄR verkligen omöjligt med större mesh nätverk i bemärkelsen att de inte kontrolleras av någon."
Det har du alltså inte påstått?

Eller
"En leverantör kan skapa ett tekniskt sett mesh nätverk där de måste tillåta åtkomst och styr IP tilldelning osv."

"Det är så internet idag fungerar i kombination med att flera leverantörer samarbetar om detta."
Vilket är det enda rätta i det du skrev, men inte något som på något sätt utesluter att någon annan bygger ett mesh-nät.

"Men det GÅR INTE att skapa ett mesh nätverk där vem som helst kan vara en del av meshet vilket är den typ av mesh du syftar på."
Det här skriver du alltså inte heller, vilket ju mitt inlägg handlar om hur det går till.

"Routning, IP osv osv blir omöjligt i sånna nätverk. Du kan ju t.ex. bara försöka sätta upp ett nätverk med en 10k datorer i samma subnät t.ex. Du inser hur absurt ett sådant nätverk låter."
IP klarar mycket riktigt inte detta, men som jag beskerev så finns det annat än IP.

falde

Mesh

2012-03-16 00:30

Inte vad du påstod nej. Varken I2P eller TOR har någonting med mesh tekniken att göra. Som sagt... halmgubbe. Jag har heller inte tagit upp något om IP, men faktumet kvarstår att för ett större nätverk ska fungera på mesh tekniken, måste kontrollinstanser införas. Däremot skulle det kunna komma ANDRA tekniker för att hantera det även om det är tvivelaktigt men detta säger jag inte heller är omöjligt, utan bara att det är omöjligt på just mesh tekniken...

Du glömmer (eller vet inte om) att teknikerna som TOR och I2P använder sig av, är väldigt beroende av att där finns ett annat transportprotokoll under dem. Ingen av principerna för hur I2P eller TOR är uppbyggt skulle fungera om man applicerar dem direkt på hårdvaran (märk väl att jag skriver PRINCIPERNA här, inte de specifika protokollen som rätt självklart inte kan köra direkt på hårdvaran).

EtherMan

Mesh

2012-03-18 22:53

"Inte vad du påstod nej. Varken I2P eller TOR har någonting med mesh tekniken att göra. Som sagt... halmgubbe. "
På vilket sätt har de inte med mesh-tekniken att göra, och på vilket sätt skulle det vara en halmgubbe ifall de inte hade något med den att göra? Vet du vad halmgubbe betyder?

"Jag har heller inte tagit upp något om IP, men faktumet kvarstår att för ett större nätverk ska fungera på mesh tekniken, måste kontrollinstanser införas."
Det du beskriver är ju ett IP nät, och du nämner IP i ditt inlägg.
Vilka kontrollinstanser är det du menar måste införas, och varför menar du att det inte räcker med dynamisk routning som i TOR och I2P?

"Du glömmer (eller vet inte om) att teknikerna som TOR och I2P använder sig av, är väldigt beroende av att där finns ett annat transportprotokoll under dem."
De är inte mer beroende av andra transoportprotokoll än IP. IP, TOR och I2P ligger alla på nätverkslagret och är beroende av tex Ethernet eller att tunnlas över ett annat nätverksprotokoll.

falde

Mesh

2012-03-18 23:06

"På vilket sätt har de inte med mesh-tekniken att göra,"

De har INGENTING med mesh tekniken att göra. Du har inte en susning om vad mesh tekniken är för något om du tror de har något med varandra att göra. ENDA likheten är att de är en del av en kedja som låter olika enheter prata med varandra. Detta har de även i likhet med luft t.ex..

"och på vilket sätt skulle det vara en halmgubbe ifall de inte hade något med den att göra? Vet du vad halmgubbe betyder?"

Ja. Det är när du påstår att jag säger något jag inte sagt, och sen argumenterar mot det du hävdar att jag sagt.

"Det du beskriver är ju ett IP nät, och du nämner IP i ditt inlägg.
Vilka kontrollinstanser är det du menar måste införas, och varför menar du att det inte räcker med dynamisk routning som i TOR och I2P?"

Nej jag beskriver inte ett IP nät. Jag påpekar att just de tekniker vi idag använder för internet blir omöjliga i ett nätverk som skulle kunna klara "målet"... Utan vi måste just hitta andra lösningar på detta. I2P och TOR som du tar upp bygger på att vi har IP i botten och de tekniker dessa använder för att fungera, fungerar inte utan att kommunikation för styrning fungerar utanför det interna. Det skulle alltså inte fungera direkt uppe på ett Mesh om man inte samtidigt byggde ett IP liknande nätverk vid sidan om, just för styrningen av det nätverket (styrningen av det icke centraliserade nätverket behöver inte därmed styras centralt men däremot har man inte kommit ifrån att det IP liknande skulle behöva det)...

"De är inte mer beroende av andra transoportprotokoll än IP. IP, TOR och I2P ligger alla på nätverkslagret och är beroende av tex Ethernet eller att tunnlas över ett annat nätverksprotokoll."

Du vet inte vad du pratar om... Undersök lite hur TOR och I2P faktiskt fungerar istället för att häva ur dig struntprat. Inaktivera du ditt IP på datorn och försök nu prata över TOR eller I2P... Jag lovar. Du får en miljon om du lyckas prata med TOR nätverket utan IP stacken...

EtherMan

Mesh

2012-03-19 07:27

"De har INGENTING med mesh tekniken att göra. Du har inte en susning om vad mesh tekniken är för något om du tror de har något med varandra att göra. ENDA likheten är att de är en del av en kedja som låter olika enheter prata med varandra. Detta har de även i likhet med luft t.ex.."
Förklara du för mig på vilket sätt de inte har med varandra att göra du som vet så mycket mer om vad mesh är för något.

"Ja. Det är när du påstår att jag säger något jag inte sagt, och sen argumenterar mot det du hävdar att jag sagt."
Vad är det du menar att jag hävdar att du har sagt som du inte har sagt?

"Nej jag beskriver inte ett IP nät. Jag påpekar att just de tekniker vi idag använder för internet"
IP kallas de tekniker vi använder idag på internet.

"blir omöjliga i ett nätverk som skulle kunna klara "målet"... Utan vi måste just hitta andra lösningar på detta."
Där är vi helt överens. Statisk manuellt konfigurerad routing som Intenet använder sen IPv4 är går inte att använda i ett mesh-nätverk.

"I2P och TOR som du tar upp bygger på att vi har IP i botten"
Nej det gör de inte. TOR har jag bara ytlig koll på men när det gäller I2P har jag läst igenom hela källkoden och håller på implementera i C och direkt ovanpå ethernet för att få rejält mycket mer fart på lokala nätverk. Samt att slippa konfiturera IP-nät där I2P ska användas. Det finns inget i I2P-protokollet som kräver just IP.

"och de tekniker dessa använder för att fungera, fungerar inte utan att kommunikation för styrning fungerar utanför det interna."
Där håller jag inte med. Två I2P-routrar kan brygga ihop två LAN utan att använda IP eller någon annan statisk konfiguration för detta. Till skillnad från IP behöver I2P ingen statisk information för att fungera. Den kan så som DHCP broadcasta på alla NIC:s och sedan utbyta publika nycklar (I2C-adresser) med alla hosts den hittar, inklusive andra routrar. Då man istället för statiska adresser använder assynkrona kryptonycklar behövs ingen central administration någonstans i ett I2P-nät.

"Det skulle alltså inte fungera direkt uppe på ett Mesh om man inte samtidigt byggde ett IP liknande nätverk vid sidan om, just för styrningen av det nätverket (styrningen av det icke centraliserade nätverket behöver inte därmed styras centralt men däremot har man inte kommit ifrån att det IP liknande skulle behöva det)..."
I2P är just IP-liknande men skiljer sig från IP just i det att det inte behövs någon central styrning någonstans i nätet. Det behövs routrar, men dessa behöver inte konfigureras bara finnas.

Skillnaderna mellan I2P och IP är följande:
IP använder statiska adresser tilldelade ur intervall, där autenciteten i adresserna sitter i kontrollmekanismer.

I2P använder kryptografiska adresser som genereras av innehavaren. Assynkron krypto används för att skapa autencitet.

IP måste av ovanstående anledning konfigureras manuellt, även om det finns många protokoll för att förenkla detta så måste adresserna och dess innehavare matas in någonstans. Det kräver central administration.

I2P och har avancerade protokoll med dynamiskt genererade adressdatabaser för att hålla koll på vilken adress som finns var. Det kräver mer minne och tar mer tid, men i gengäld sker det helt decentraliserat. Routrarna konfigurerar sig själva utifrån de adresser de får från klienterma, de delar inte ut adresser till klienterna.

IP idag använder statiskt konfigurerade routes, inte alltid för att det behövs utan oftast för att optimala routes inte beror på tekniska mätbara saker utan på avtal och prissättningar mellan operatörer.

I2P använder specifikt INTE statiskt konfigurerande routes, utan algoritmer användes för att räkna ut vad som verkar vara kortaste vägen.

IP kan i teorin routas dynamiskt det också och det gjorde man i början. Men då IP behöver aukotrativa uppgifter för att man ska veta vem man pratar med har man ingen säkerhet öht om man gör detta.

I2P använder assynkron krypto vilket i sig är auktorativt. Man får alltså säkerhet utan att routrarna behöver stå för någon säkerhet, routrarna behöver bara fråga klienten som genom att använda sin privata nyckel kan bevisa att den är innehavaren av den publika.

""De är inte mer beroende av andra transoportprotokoll än IP. IP, TOR och I2P ligger alla på nätverkslagret och är beroende av tex Ethernet eller att tunnlas över ett annat nätverksprotokoll."

Du vet inte vad du pratar om... Undersök lite hur TOR och I2P faktiskt fungerar istället för att häva ur dig struntprat. Inaktivera du ditt IP på datorn och försök nu prata över TOR eller I2P... Jag lovar. Du får en miljon om du lyckas prata med TOR nätverket utan IP stacken..."
Jag har redan implementerat en drivrutin till Linux som kommunicerar med en I2P-router över just Ethernet vilket fungerar utmärkt. Den klarar att kommunicera med I2P-nätverket utan att ha IP på något annat interface an loopback, och behöver därmed ingen statisk konfuguration alls. Någon miljon räknar jag dock inte med.

Att få routrarna att kommunicera med varandra över annat än IP har inte varit en del i projektet, men det vore inte så svårt att lägga till. Nollkonfiguration av LAN med publika adresser samt överbryggande av IPv4:as adressbrist utan att använda IPv6 har varit målen för projektet, och det är uppfyllt.

Nästa projekt blir kanske att fixa Ethernet-baserad kommunikation av routrarna också så att de kan prata med varandra över Wlan/WAN utan konfiguration.

falde

Mesh

2012-03-19 20:53

"Förklara du för mig på vilket sätt de inte har med varandra att göra du som vet så mycket mer om vad mesh är för något."

I samma stund du förklarar vad skillnaden mellan kogödsel och hallonsylt är. Skillnaderna är kort sagt, ALLT...

"Vad är det du menar att jag hävdar att du har sagt som du inte har sagt?"

Vad sägs om att läsa inlägget du svarar på för där står faktiskt väldigt tydligt vad det är du hävdar jag säger, som jag inte har sagt ens i närheten utav.

"IP kallas de tekniker vi använder idag på internet."

Ja för att citera halva meningar blir VÄLDIGT meningsfulla diskussioner... Slutdiskuterat dör... Bye bye...

EtherMan

Mesh

2012-03-20 01:47

"I samma stund du förklarar vad skillnaden mellan kogödsel och hallonsylt är. Skillnaderna är kort sagt, ALLT..."
Fortfarande så ser jag ingen anledning till varför I2P inte kan användas för att bygga gigantiska mesh-nätverk.

"Vad sägs om att läsa inlägget du svarar på för där står faktiskt väldigt tydligt vad det är du hävdar jag säger, som jag inte har sagt ens i närheten utav."
Så länge du inte talar om vad det är som du inte skulle ha sagt

"Ja för att citera halva meningar blir VÄLDIGT meningsfulla diskussioner... Slutdiskuterat dör... Bye bye..."
Haha, ja sådant nonsens kan man ju hävda när man märker att man inte kan styrka sina påståenden.
Givetvis citerar man halva meningar när dessa utgör hela påståenden. Det var ju just den delen av meningen som kommenterades.

Jag observerar att när du läst dig fram till det att jag implementerat I2P ovanpå Ethernet så vill du inte diskutera längre, vilket är självklart då hela ditt resonemang bygger på felaktiga antaganden om hur I2P fungerar där detta inte skulle gå.

falde

Mesh

2012-03-20 10:37

Nej halva meningar utgör inget påstående. Att du tror det förklarar rätt mycket om dina halmgubbar dock och nej. Att jag lägger ner diskussionen handlar inte ett dugg om din implementation av I2P utan helt och hållet om att du uppenbarligen inte tänker diskutera vad som faktiskt sägs utan du tänker argumentera mot halmgubbar du själv bygger.

EtherMan

Mesh

2012-03-20 11:56

Nej att du lägger ner diskussionen handlar givetvis om att du inser att stora mesh-nät går att bygga med den teknik som finns i I2P, dvs själv-genererade unika statiska adresser, dynamisk routning med mera. I2P eliminerar alla de problem som tidigare nätverkprotokoll har haft genom att använda kryptering istället för centrala punkter.

falde

Mesh

2012-03-20 14:35

Nej. Du kan inte bygga Mesh baserat på I2P... Då vet du inte vad Mesh är för något. http://en.wikipedia.org/wiki/Mesh_networking förklarar grunden.

Du håller på att bygga om I2P för att bygga direkt uppe på Ethernet. Fint. Men Mesh är inte Ethernet. Det hjälper dig inte på något vis och IP eller självgenererade unika statiska adressen är totalt irrelevant. Det är inte tilldelningen av adresser som är ett problem och det är där din halmgubbe bottnar i.

Du kan köra I2P uppe på ett Mesh om du nu vill det. Men du har fortfarande inte löst Meshs problem med krav på styrning för att fungera större. IEEE försöker skapa en variant till Mesh som ska fixa det problemet men då är det inte längre Mesh utan något annat.

Problemet med just Mesh är att när ett Meshnätverk växer, så skapar det enorma problem just för att alla noderna fritt pratar med alla som om hela Mesh nätverket var hubbat. Även om implementerar I2P där istället för IP, så har du inte blivit av med problemet att alla pratar direkt med alla under det. Lösningen som I2P använder normalt för att fixa detta inom I2P nätverket, bygger på att de undre lagrent fixat detta, så som Ethernet, vilket är sant att Ethernet också gör, men bara om det är centralstyrt, men inte i ett mesh.

EtherMan

Mesh

2012-03-27 01:54

Utan att vara sakkunnig låter det som om ni har två olika uppfattningar om vad "mesh" ska vara.
Att prata "halmgubbar" däremot sänker bara debattören. Fattar inte ens vad det menas.

helder4u

Mesh

2012-03-27 02:02

Ja uppenbarligen menar vi olika med Mesh. Jag menar den specade tekniken, medans andra uppenbarligen menar någon ospecificerad princip. Men det har ingenting med halmgubbe eller inte att göra... Halmgubbe är när någon tar ett argument från sin motståndare, ändrar argumentet, och sen argumenterat mot vad som aldrig hävdades... Så som t.ex. falde som hävdar att jag sagt att IP tilldelning måste styras upp, vilket inte ens är nära vad jag skrev. Tvärt om skrev jag att IP osv blir omöjligt i den typen av nätverk som skulle behövas. Meningen han förvrängar är "En leverantör kan skapa ett tekniskt sett mesh nätverk där de måste tillåta åtkomst och styr IP tilldelning osv. Det är så internet idag fungerar i kombination med att flera leverantörer samarbetar om detta." vilket han förvränger till att jag säger att det måste vara så... DET är själva definitionen av en halmgubbe...

EtherMan

Antingen mesh eller Mesh.

2012-03-27 02:34

Tack för att du tog dig tid, samt för det noggranna och utförliga svaret :)
Skulle bara önska att man avhöll sig från att använda uttryck som #halmgubbe#, utan berättade direkt vad de menade. Det skulle kännas bättre - alltför lätt att vara dubbeltydiga och onödigt tillkrånglande :)
Tekniken kan vara stringent nog utan att man tar till mode-uttryck.
Med eran samlade Kunskap skulle ni kunna lösa många problem - bara ni enas om grunderna först- hehe.
Tur för mig dock att ni argumenterade då jag fick veta mycket intressant.
Må Väl! /H

helder4u

Det här är ett skämt va?

2012-03-13 00:32

"Fildelning över ett lokalt trådlöst nätverk."

1. Är det loggning man är ute efter så måste du väl ändå oftast bocka i en väldigt begränsad loggning i en hemmarouter som "alla" redan har?

2. Kopiera lokalt genom en switch = inga loggar?

3. Kopiera lokalt med full loggning, vem skall kunna se att du kopierat och därmed få tillstånd att göra ett tillslag mot dig?

4. Vilken tredjeperson skall kopiera lokalt via trådlöst istället för att få låna usb-minnet?

5. Det här är världens sämsta NAS med ett otroligt missvisande namn?

Toolie

Det här är ett skämt va?

2012-03-13 09:08

USB-minnet används inte för den lokala lagringen. Fildelningen sker alltså via wifi genom att eventuella seeders connectar sig t.ex. med androidmobil och skickar över sina musikfiler till andra användare som tankar med vanlig torrentprogram till sin dator eller mobil.

Eftersom prylarna över huvudtaget inte är anslutna till skolan/företagets/bibliotekets nät så är det ganska svårt att komma åt.

Christer Olsson

Det här är ett skämt va?

2012-03-13 09:15

Jag förstår inte?

- Person A ansluter till piratebox och laddar upp en fil.

- Person B ansluter till piratebox och laddar ner denna fil.

Vart kommer torrentprogrammet in i bilden? :-/

Toolie

Det här är ett skämt va?

2012-03-14 18:55

Genom att det är en torrentfil som laddas upp och ner via boxen, själva fildelningen sker sedan mellan klienterna. Gissar jag på iaf. :p

Det är meo en bärbar pirate bay, inte en bärbar S3.

falde

Det här är ett skämt va?

2012-03-18 03:07

Jag trodde också att han laddade upp filen och inte en torrent. Fan så mycket vettigare med en torrent.

Jag ser dock inte riktigt hur det blir "anonymt" isf men allting är ju relativt .. :D


En enklare lösning om det nu räcker är väl att bara dela fil med alla man känner. Kompiskopiering betalar vi ju redan för men ingen nyttjar den.

aliquis-

Det här är ett skämt va?

2012-03-18 22:46

Alla är anonymt ansluten till piratboxen via en trådlös förbindelse.

falde

Det här är ett skämt va?

2012-03-19 01:37

http://wiki.daviddarts.com/PirateBox

Ja, den gör samma sak som en switch gör på ett LAN? Eller en trådös router som du inte kopplat mot internet? Förutom att du förstås kan ladda upp filter på den medföljda hemsidan.

Totalt värdelös produkt med ett mediafiskande namn. Hemma hos mig ansluter alla logglöst både trådat och trådlöst. Om jag rycker internetsladden och fixar en upp/nerladd sajt med chatt på 10 minuter. Kan jag döpa det till "Piratapartment"? Jag skulle dock förespråka att vi då skickade usb-minnen mellan varandra istället :-)

Det här känns lite som alla trafikkrypteringsnördars paranoia. Ingen tar trafiken på halva vägen. Lobbyn skaffar skäliga bevis genom att vara användare som om de vill räcker för husrannsakan i Sverige. Varje större internetleverantör i Sverige har sjusiffrigt antal anmälningar från lobbyföretag för Universal, Warner, Sony m fl. som använder robotar, oftast för seedning men även annat. De är fria att begära ut kunduppgifter på vad jag skulle misstänka är >50% av alla ISP's kundstockar och sedan får du ett besök. Lägg istället energin på att kryptera så att när det där helt osannolika fillslag sker och dina maskiner blir strömlösa så får man inte tillbaka datan längre. T ex. Krypterad volym i krypterad volym är rätt lurigt..

Toolie

Det här är ett skämt va?

2012-03-19 07:38

Fast poängen med den här är väl att den fungerar automagiskkt? :)

Sjäv förederar jag Anonine(för att vara anonym) och I2P för att få publka statiska adresser utan att behöva fråga någon. Som när de ligger bakom anonine är publika, statiska och anonyma.

Kryptering skapar ingen anonymitet. Omdirigering av trafiken (VPN) och icke-logning skapar anonymitet. Kryptering motverkar avlyssning men inte spårbarhet så som en bra VPN-tjänst gör.

falde

Det här är ett skämt va?

2012-03-19 04:58

Det är nog bara vår uppfattning om vad som är anonymt som skiljer sig åt :)

Se allt snack om datalagring exempelvis. Oftast rör det sig ju mest om att logga vem som har kontaktat vad/vem. Inte innehållet.

Sålänge trafiken kommer direkt från mig till målet känner då iaf inte jag mig något anonym :), om den däremot studsade runt tillräckligt mycket före så att det helst inte alls gick att spåra vem som var den ursprungliga avsändaren så skulle jag känna mig mer anonym.

aliquis-

Det här är ett skämt va?

2012-03-19 07:33

Jag ser inte hur den skiljer sig åt.

Sitter man uppkopplad mot ett Wlan utan att dela ut någon personlig information på Wlan:et (webbservern med både ansiktsbilder och snoppbilder är det alltså läge att stänga av. :) ) så finns det ingen spårbarhet.

falde

Använd usenet

2012-03-13 17:57

Det är lika bra att börja använda usenet där man betalar för en server, laddar ned en klient och sedan kan man fortsätta fildelning på nätet.
Usenet är decentraliserat, men det är 99% säkerhet att man får hela filen nedladdat så man kan använda det.

word20

Comments powered by Disqus

PC för Alla Extreme

directx 12

Tre år gammal dator får bättre grafikprestanda med Directx 12


M3

razer nabu x

Razer Nabu X: Billigt träningsarmband (men vi har bättre förslag)


M3

Sony FDR-X1000V

Test: Här är Sonys nya Gopro-utmanare


M3

mobil tillbehör kamera

9 roliga prylar för dig som plåtar med mobilen


Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips


Prenumerera på nyheter

Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Webbredaktör: Andreas Thors | Chefredaktör & ansvarig utgivare: Mikael Lindkvist
Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group

Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng