Mass Effect är en av de mest framgångsrika spelserierna i modern tid, och har hyllats världen över för sin blandning av rollspel, action och filmiskt berättande med mycket ambitiös produktion. Flera av spelets karaktärer har lånat rösten av kända Hollywood-skådisar som Martin Sheen och Seth Green. Tredje delen i serien släpptes i fredags och fick säkert en och annan spelentusiast att slita sig från Loreen och Ranelid i melodifestivalen och spendera helgen i rymden i stället.

Mass Effect 3
Lugnet före. I actionsekvenserna är det sällan en stilla stund. Men emellanåt kan det vara värt att huka sig och snappa upp delar av konversationer som fördjupar storyn och ger intressanta ledtrådar.

Invasionen är här
För dig som missat de första två spelen följer här en snabb sammanfattning: Du spelar Shepherd (välj förnamn, kön och utseende själv), en soldat med uppdrag att skydda rymdkolonier från attacker från allt från pirater till monster. På ett rutinuppdrag råkar du upptäcka en konspiration som kan leda till en invasion och utplåning av hela Vintergatan. Du försöker varna mänskligheten och andra civilisationer i galaxen, men få tror på dig.

När del tre börjar kastas du brutalt in i handlingen, med en fullskalig invasion av Jorden, och du flyr till ett säkrare hörn av galaxen. Därefter blir det ditt jobb att samla en armé och skapa allianser för att slå tillbaka mot hotet.

Spela vidare med gamla bekanta

Du som spelat de tidigare två spelen och har kvar sparade spel kan fortsätta historien direkt därifrån. Karaktärer som du mött i de första två spelen kommer tillbaka (eller inte, om de dog i del 1 eller 2) och beter sig olika beroende på hur du spelade spelet tidigare.

Eller så kan du starta en helt ny karaktär. Men vi rekommenderar helt klart att du tar dig igenom spelen i nummerordning. Mass Effect är lika mycket ett fartfullt actionspel som det är en fantastiskt rik och engagerade interaktiv berättelse.

Mass Effect 3
Valfritt. Du väljer själv kön och utseende på din karaktär. Här är min manlige Shepherd den rödhåriga killen med skägg i mitten.

Del tre bjuder inte på några större överraskningar. Utvecklaren har ändrat lite i hur spelaren utrustar vapen och fördelar egenskaper, men skillnaderna där är mer kosmetiska än något som påverkar spelet. Möjligen är det mindre fokus på det tekniska och mer på att driva handlingen framåt, något som kan glädja vissa spelare och irritera andra. Visuellt är det fortfarande ett riktigt snyggt spel, men vi ser inte någon större skillnad mot Mass Effect 2 trots att det släpptes för två år sedan.

Utstakad väg
Actionsekvensera är välgjorda, om än väldigt linjära. Det är inte direkt ett öppet spel som till exempel höstens storspel Skyrim. Du följer nästan alltid en bana från början till slut och skjuter på allt som rör sig. Sedan hoppar du till nästa uppdrag och gör samma sak igen.

Till skillnad från tidigare så startar spelet ganska abrupt. Du har snabbt många uppdrag att utföra, och till en början saknas en röd tråd. Spelet skulle må bra av en mer utförlig beskrivning av mål och uppgifter. Annars är det som vanligt väldigt lite att klaga på. Mass Effect 3 är en värdig avslutning på denna saga, även om själva storyn börjar kännas uttjatad. En fortsättning efter denna trilogi hade definitivt varit en för mycket.

En helt ny del som vi dock verkligen gillar är flerspelarläget. Du kan koppla upp dig online och samarbeta med andra spelare för att försvara baser och annat från attackerande fiender. Gör du bra ifrån dig så får du extra poäng som hjälper dig framåt i enspelarläget. Det här är inget som de tidigare spelen haft och gör att spelet kan fortsätta vara något du kommer tillbaka till.

Mass Effect 3
Utvecklare: Bioware, www.bioware.com
Utgivare: Electronic Arts, www.ea.com
Speltyp: Action/rollspel.
Systemkrav PC: 1,8 GHz Core 2 Duo (eller motsvarande AMD), Nvidia 7900 eller ATI X81000 grafikkkort, 2 GB ram, 15 GB ledig hårddisk, Windows XP/Vista/7.
Rekommenderat system: 2,4 GHz Core 2 Duo (eller motsvarande AMD), Radeon HD 4850 eller Geforce 9800 GT grafik, 4 GB ram.
Online-läge: Ja.
Åldersrekommendation: 18 (PEGI).
Cirkapris: 350 kronor.

Plus: Snyggt och välproducerat. Onlineläge.
Minus: Bitvis rörigt. Linjär handling.
Betyg (8 av 10)