Nu har Apple släppt uppföljaren till Ipad 2, som ska ta över stafettpinnen och hålla Apples avstånd till konkurrenterna. Och det är en uppgift som man inte tar lättviktigt på. Precis som föregångaren är nya Ipad (ja den heter kort och gott ”nya Ipad” och inte Ipad 3) inte en nyskapande produkt, utan i stället har Apple lagt fokus på några utvalda delar som förbättrats kraftigt medan helheten har lämnats intakt.

För ovanlighetens skull följer inte nya Ipad den oskrivna regel som säger att nya prylar ska vara tunnare och lättare. I stället för att försöka göra den mindre har Apple lagt allt krut på att göra den nya modellen bättre, och på nästan alla områden har de lyckats. Den nya är en aning tjockare men det är knappt märkbart, 9,4 millimeter jämfört med 8,8. Vikten är också ungefär 50 gram högre, bland annat på grund av att den nya hårdvaran behöver större batteri.

Nya Ipad
Samma stil. Vore det inte för den högupplösta skärmen så hade nya Ipad varit näst intill omöjlig att skilja från Ipad 2.

Faktum är att nya Ipad är så lik Ipad 2 att du kan använda samma skydd, smart covers, och alla skal förutom de allra tajtaste lär passa även med nya. Vi testade med flera skal som vi hade tillhands och alla passade.

Skärmen är stjärnan
Den i särklass största nyheten i nya Ipad är den har fått superhög pixeltäthet: Närmare bestämt 264 pixel per tum (2 048 x 1536 pixel på 9,7 tums diameter). Det är lite lägre än Iphone 4s som ligger på över 300 pixlar per tum. Men eftersom vi tenderar att använda Ipad på lite längre avstånd än en telefon gör det ingen märkbar skillnad – text ser fortfarande ut som om den vore tryckt på papper och inte uppbyggd av små fyrkanter. Det innebär en enorm förbättring av bildkvaliteten. Text, video och foton tjänar alla på den högre upplösningen.

Högupplöst video kommer till sin fulla rätt och det säger en hel del om hur hög upplösningen är när nya Ipad måste förstora en 1080-film. Du måste dock fortfarande ha ett par bra högtalare för att kunna njuta av film, eftersom den pjuttiga lilla högtalaren verkar vara oförändrad från Ipad 2.

Färgerna i nya Ipad är, i vårt testexemplar i varje fall, något varmare än i Ipad 2. Det märks inte om du bara använder den ena, men lägg dem sida vid sida så syns det tydligt att den nya har en mer gulaktig ton.

Ipad retinaskärm
Pixelskillnaden mellan förra och nya Ipad. På normalt avstånd ser du inte längre de enskilda bildpunkterna.

Apputvecklare måste precis som när iPhone 4 släpptes bygga in stöd för den nya skärmen i sina appar. Det lär dröja ett tag innan alla appar har uppdaterats. Ouppdaterade appar ser mer eller mindre ut som förut, men det är tydligare med de grövre pixlarna.

Appar som använder Apples standardfunktioner för till exempel text drar automatiskt nytta av den högre upplösningen, så även ouppdaterade appar kan se något bättre ut än tidigare.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Är du sugen på att köpa nya Ipad?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Apple iPad 16GB (3rd Generation)

Bästa pris just nu: 1949 kr