I februari förra året lämnade den amerikanska filmindustrin representerad av MPAA (Motion Picture Association of America) in en stämningsansökan mot fildelarsajten Hotfile. Hotfile var likt Megaupload en av de största fildelarsajterna på internet.

I sin stämningsansökan uppgav MPAA att anledningen till Hotfile framgångar är ”ett direkt resultat av den massiva piratkopieringen som sker på fildelarsajten”.

För två veckor sedan bad MPAA domstolen att utfärda en order att stänga ned Hotfile. Enligt MPAA är Hotfile en fristad för piratkopiering och kan därför inte skyddas av undantag från den amerikanska upphovsrättslagen DCMA (Digital Millennium Copyright Act).

MPAAs vädjan till domstolen snappades upp av Google som nu tagit Hotfile i försvar. Enligt Google försöker MPAA vilseleda domstolen genom att hävda att Hotfile inte skyddas av undantagen i DMCA-lagen.

I en inlaga till domstolen uppger Google att tjänster som Youtube, Facebook, Twitter och Wikipedia kan fortsätta att växa tack vare undantagen i DMCA-lagen.

– Skulle MPAA få rätt i sitt argument skulle det äventyra framtiden även för dessa lagliga tjänster på internet, skriver Google i sin inlaga.

Enligt bloggen Torrentfreak är Googles argument intressant, inte minst för fildelningssajten Megaupload som just nu inväntar en liknande rättstvist.

MPAA har bett domstolen att avfärda Google inlaga med argumentet att företagets perspektiv är ensidigt och Google kan inte agera som en förespråkare för Hotfile.