Att köpa en laptop är oftast ett stort beslut då de kostar en hel del mer än en stationär dator. Det är därför viktigt att du väljer rätt dator och den som du tycker är bästa för dina ändamål. Att läsa tester innan köpet kan ge dig viss vägledning, men det avgörande testet måste du göra själv.

PC för Allas systertidning, PC World, har sammanställt en enkel guide som hjälper dig att testa en bärbar dator innan du spenderar dina slantar.

Mät starttiden

laptop starttid

Använd ett stoppur för att mäta hur lång tid datorn kräver från start till att den är redo att arbeta med. Har du en smartphone har du säkert ett stoppur inbyggt.

Kontrollera betraktningsvinkeln

laptop Betraktningsvinkeln

Titta på bildskärmen ur flera olika vinklar för att försäkra dig om att den har en godkänd betraktningsvinkel. Kontrollera hur färger och skärpa ändras på bildskärmen beroende på ur vilken vinkel du tittar på den.

Bildskärmens kvalitet

laptop Bildskärmens kvalitet

Använd en webbplats som erbjuder testbilder för bildskärmar, till exempel den här. Kontrollera sedan hur bra bildskärmen hanterar gråskalor och färger när du justerar ljusstyrkan. Om möjligt bör du kontrollera hur bra skärmen fungerar i solljus.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning