Mest läst just nu

PC för Alla

router
Miljoner routrar drabbade av säkerhetshål – täpp till det nu

Meny

Artikelkommentarer

Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Nostalgitripp: 16 prylar vi minns

Zipdriven

2012-04-09 06:31

60 MB/s känns lite osannolikt :-) Snarare 6 MB/s är det nog.

Vinkelberg

Zipdriven

2012-04-09 22:02

Jag hade min på SCSI-interface, det gick undan.. Polarna som satt med parallellportsversionen grät nästan...

ph0x

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-09 08:43

Har artikelförfattaren någonsin rört dessa prylar?

Visst OSBOURNE 1 var första bärbara. Men det fanns andra bärbara från den tiden.

Här är några förslag på VIP- 64 bärbar version av VIC 64:an, IBM Hade ett härke som också vara släppbar. Varför nämner man aldrig Ericsson Step One?

Varför hålla på rappar upp PALM? Atari Portfolio var ca 6 år förre Palm handdatorer, Z88 har man också glömt. Atari portfolio kunde dessutom köra DOS program..

Allt snack om Steve Jobs. Varför inte ge Clive Sinclair lite credit för? Han var en mannen bakom hemdator vågen på början 1980 talet, var tidig ute med ett eldrivet fordon C5. Han låg bakom datorn Z88 ca 22 år innan Apple iPad var påtänkt.

Eller varför inte Atari ST Pad?

Varför skall man inte glömma bort dessa skapelse för? Jo, för att bevisa att Apple är inte särskilt unika, även om det bygger bra prylar.

Poke 52380,0

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-09 10:27

Anledningen till urvalet av prylar är enkel. Läs rubriken igen: "prylar vi MINNS". De flesta minns t.ex. Palm men ingen jag känner har någonsin använt en Atari Portfolio. Vissa med pengar hade kanske en Psion 5.

Z88 och Atari Portfolio ska snarare jämföras med dagens mini-laptops och inte med iPad. Har du förresten glömt Apple Newton?

>Eller varför inte Atari ST Pad?
Svar: Därför den var ett skämt som väldigt få minns. Tung, klumpig, långsam och kass skärm.

Messer 007

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-09 12:07

Z88 är väl ganska lik tänket med iPad. Stor som en A4 , förvisso en dålig skärm. Men det är en maskin som kom ut 1988

Atari Portfolio var ganska stor ett tag, var tom med i någon av Terminate filmerna. Jag hade en Atari Portfolio, då var jag fattig student dessutom. Det var dock meckigt att lägga över program till portfolion, från vanlig PC..

ST pad var inte långsam, det var lika snabb som en Atari ST. Jag tro aldrig ST Paden lämnade prototype stadiumet, där var nog där problemet låg.

Atari ST var en ganska snabb maskin, många program som fanns till TOS var dessutom bra. Motsvarade PC på den tiden var en 286 med EGA grafik, var då mycket dyrare.

Poke 52380,0

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-09 12:57

>Z88 är väl ganska lik tänket med iPad.
Hur tänker du då? Z88 var mest en portabel skrivmaskin. Den användes av en del journalister. Jag kan faktiskt inte se en enda likhet med en iPad förutom kanske storlek och färg.

Jag är imponerad av att du ägt en Atari Portfolio. Jag känner som sagt ingen annan som gjort det. Den användes till att hacka en bankomat i Terminator vill jag minnas, those were the days... :-)

Messer 007

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-09 21:31

Här har du en till som hade en Portfolio, med både extra RAM-modul och seriell/parallell anslutning.

Den var riktigt kul. Vi var flera stycken i "Atari-gänget" i Uppsala som hade den.

Hade även en Z88, den var perfekt att ta med om man skulle skriva lite texter - mycket större tangentbord än Portfolion t ex.

Nu har jag iofs sålt båda men det hade onekligen varit kul att ha dem kvar.

Mandrake

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-09 22:47

Vi körde stenhårt med Portiflion. Hade den med mig ut och pluggade in till DUC:arna bara dra igång terminalprogrammet och sen ansluta via serieporten så kunde du justera systemen på plats. Långt före sin tid.

Faster horses!

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-09 12:58

Eftersom du är så jävla bra, kanske du skulle börja jobba på IDG!?
http://jobbsok.cs.idg.se/careers/company/detail?id=451584

unikt_idg_namn

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-09 17:59

PC för Allas avsikt med den här tillbakablicken var aldrig att göra någon komplett redovisning över exempelvis alla tidiga bärbara datorer eller personer som varit viktiga i utvecklingen av diverse produkter - utan helt enkelt med några produktexempel göra en liten resa bakåt i tiden och minnas prylar som kommit och kanske passerat - och som vi många gånger i dag ler lite åt.

Jag hoppas att mina exempel på prylar (där några är sådana jag inte haft förmånen att hålla i min hand) har fått våra läsare att med förtjusning minnas tillbaka på sina egna tidigare datorer och tillbehör - och kanske även fått lite information om en och annan produkt de tidigare inte visste så mycket om.

Lina Otterdahl, PC för Alla

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-10 10:04

Är det verkligen dina exemplen? DU har inte lånat dem från någon Amerikansk systertidning?

Ursäkta mina spydiga kommentarer, men ibland känns det som folket på PC FÖR ALLA , bara kan göra copy cats på det som producera i USA.

Gör om och gör rätt, gör en såna gudié baserat på vad Svenska dataindustri har producerat, så kommer ni få mer respekt i mina ögon.

Det finns en del , ABC80, ABC806, Ericsson Step One, Compis , Viktor osv.

Poke 52380,0

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-10 10:14

Nejdå, det här är inte någon översättning från någon av våra systertidningar - exemplen kommer från mig/PC för Alla.

Och tack för tips på uppslag till fler artiklar.

Lina Otterdahl, PC för Alla

Har artikelförfattaren någonsin sett dessa pryla

2012-04-10 14:54

Ericsson Step One var inte bärbar, http://www.datasalen.se/Utstallning/Data/Ericsson/ericssonstepone.htm. Att den sällan nämns beror nog på att väldigt få personer såg den. Med 6-700 sålda datorer var den ett praktfiasko i Compis-klass.

Jag är en av de få som har sett en livs levande sådan. Den var föga imponerande och körde något skumt MS-DOS-derivat som inte var riktigt kompatibelt med någonting.

Lord Flashheart

trådlösa möss funkar inte...

2012-04-09 08:46

hör gnäll titt som tätt på kontoret för att batterierna tagit slut, själv kör jag sladd och de jag testat utan har inte hållit måttet (ja, jag har testat några stycken, från billiga till dyra, dock minst 5 år sedan nu så de är säkert bättre). Lösning för att kunna använda dem ligger i musmattan, när laddningen flyttar in där så kanske jag kan överväga en trådlös om den inte laggar då alltså.

BasiqfuXX

trådlösa möss funkar inte...

2012-04-09 11:16

Logitech har trådlösa möss där man inte behöver oroa sig för att batteriet laddats ur. Den har nämligen laddning via sladd, och man kan använda den under tiden.

Sharpless

trådlösa möss funkar inte...

2012-04-09 11:26

Mer påkostade möss och tangentbord laggar inte. Dessutom finns det modeller med dockningsstation som man sätter musen och/eller tangentbordet i efter arbetsdagens slut så att batteriet laddas över natten.

För övrigt så räcker varje full-laddning som regel för minst ett par veckors användning även om man av ren vana sätter musen/tangentbordet på laddning varje dag innan man lämnar sitt kontor för dagen.

DrIPRED

trådlösa möss funkar inte...

2012-04-10 08:16

Dockningsstation hade den jag testa med blåtand för länge sedan, laggade som tusan så fort stod stilla en sekund, troligen för att spara batteri, kämpade med den i ett år eller något sen var batteriet riktigt dåligt, den klarade inte en helg med lan, 40 timmar med andra ord i högt tempo. Sen blev det sladd igen ganska fort.


Gissa vad jag hör direkt på kontoret nu på morgonen?
-Vet någon var batterierna ligger. *asg* :)

Om man skulle ha en laddande musmatta så skulle man slippa köra ner musen i strömsparläge hela tiden. Kanske skulle det funka om tekniken är i fatt i övrigt. Har ett par datorer här på jobbet som ibland tar hoppar till andra med samma hårdvara, otroligt kul. Kommer nog ta ett tag innan jag litar på trådlösa igen tyvärr, skulle gärna vara utan den grova kabeln (Logitech G9).

BasiqfuXX

trådlösa möss funkar inte...

2012-04-09 22:51

Vissa av de senaste logitech har idag batterier som håller 2-3 år för daglig användning, darkfield lasern kan dessutom köra på glas och högglansig lack. Enda problemet jag haft har varit när hörlurssladden lagt sig över pekplattan på mac:en, då blir muspekaren nipprig. Men det har ju inte med musen att göra :)

Faster horses!

trådlösa möss funkar inte...

2012-04-10 08:19

Låter ju helt otroligt, flera år, då har tekniken kommit en bit framåt. :)

BasiqfuXX

trådlösa möss funkar inte...

2012-04-10 13:26

Håller med, jag köpte också en trådlös för 8 år sedan och de är bara skit.
Lite of topic kanske, men AC på bilar är också skit, min Mustang 69:a kan inte äns hålla 20 grader i kupen utan att jag måste justera värmereglaget stup i ett...
-Va? Har det skett produktutveckling?

Aaante

Minns en gammal vän..

2012-04-09 11:26

min dåvarande mobil Siemens M35i....

Eftersom debiteringen för WAP var per minut undvek man surf som privatperson men när man behövde funkade det hyfsat.. Telefonen i övrigt var kompetent.

CuDobh

Minns en gammal vän..

2012-04-09 12:11

Prövade att IRC:a med en Agenda VR3 och en Ericsson R320..

Det gick faktiskt, man fick köra infrarött .

Poke 52380,0

Författaren av artikeln...

2012-04-09 12:05

...måste ha levt under en sten hela livet eller något.

En av många saker som fick mig att höja på ögonbrynen var, "Här kom en ny intressant teknik - muskulan hade ersatts av en ljussensor som fotograferade underlaget." Optiska möss dök upp redan i början på 90-talet, och kostade inte speciellt mycket då heller. Jag minns min första optiska mus av märket Zydec, som jag köpte till min Amiga 1994 för 500kr. Det var dyrare än en mus med kula för 100-200kr, men det var inget märkvärdigt, och de var inte så värst ovanliga i butikerna eller hemmen. Vidare så "fotograferar" de inte underlaget i den bemärkelsen.

(RoLaNd LyGeL -<|" Anakin-S, den självironiska Star Wars-Fanboyen "|>-)

Författaren av artikeln...

2012-04-09 17:50

Enligt PC för Allas artikel från 2001, som jag hänvisar till i den här tillbakablicken, var Logitecs mus den första som både var trådlös och använde den optiska tekniken. Jag kan hålla med om att formuleringen "Här kom en ny intressant teknik" är lite olycklig, eftersom det mer borde fokuserats på det (då) fräscha i kombinationen av trådlöst och optiskt.

Hur som helst kan vi konstatera att musen har utvecklats genom åren och att den säkert kommer att ta nya former och innehålla en massa ny spännande teknik framöver. Om ytterligare 15 år eller så är det kanske Magic Mouse vi minns ... (http://www.apple.com/se/magicmouse/)

Lina Otterdahl, PC för Alla

Jag minns...

2012-04-09 12:25

jag minns den gamla goda tiden då Idg hade ett bildspel som behövde ladda om hela sidan för att växla mellan bilder...

JoyToTheWorld

Jag minns...

2012-04-09 13:10

I D G heter det väl
Inte Iggd

Uttalar man det som ett ord typ Ikea eller säger man bokstäverna var för sig som när det gäller IDG, IBM och andra liknande.

Anakin-S -<|" Apple. The fruity toymaker "|>-

Jag minns...

2012-04-09 18:03

Klicka på den blå knappen "Se alla bilder" längst upp till vänster så får du hela bildspelet som en lång artikel.

Lina Otterdahl, PC för Alla

Några saker jag minns

2012-04-09 14:09

ca. 1980: Första videobandspelaren glömmer man inte, ett stort härke med fjärrkontroll med sladd!(Eller stöldskydd, som vi brukade säga.)

1981-82: Första TV-spelet, Philips G7000.

1983: Första datorn, en Commodore VIC-20. Programmen laddades från vanliga ljudkassetter.

1984: Sinclair ZX Spectrum. Den hade hela 48K RAM och ett sunkigt gummitangentbord.

1985: Atari 800XL var min första dator med diskettstation. Vilket lyft!

1985: Live Aid. Köpte min första CD-skiva (med Queen).

1987: Atari 520ST var min första 16-bitarsdator med riktigt GUI. MIDI gjorde den populär bland musiker.

1990: Atari 1040STE var ingen större uppgradering men nu skaffade jag även en hårddisk på hela 100MB!

1990: Satte upp en parabolantenn och kunde för första gången se fler kanaler än SVT 1 & 2. Filmnet var en favorit och MTV handlade fortfarande om musik.

1990: Skaffade modem (2400 bps!) och kunde koppla upp mig mot privata BBS:er och hämta program och delta i diskussioner på Fidonet. Med lite fiffel kunde man även få hem Usenet News och skicka e-post.

1991: Första gången jag kopplade upp mig direkt mot internet hemifrån (via universitetets modempool). På den tiden var dock all kommunikation textbaserad.

1993: Atari Falcon030 blev min sista Atari-dator och även den sista dator företaget producerade.

1994: Testade Mosaic och Netscape för första gången och såg det moderna World Wide Web födas. Att surfa på nätet blev ett begrepp.

1995: Säga vad man vill om Microsoft men drygt 10 år efter Apple Macintosh, Amiga och Atari ST hade de åtminstone lyckats producera något som började bli användbart för vanligt folk i och med Windows 95. Och sen hände egentligen inte så mycket mer förrän Apple satte en pekskärm i händerna på folk.

1999: Med viss motvilja minns jag ändå min första mobiltelefon, en Ericsson A1018. Med antenn, förstås. Smartare än att den klarade att skicka SMS var den dock inte, WAP och kamera fick vänta till 2003 och T610. Idag har jag en Android och att ringa med den är väl vad den används minst av allt till.

2000: Köpte min första DVD (The Matrix).

2001: Ny PC med Windows ME, som snart byttes mot XP.

2005: Första platt-teven (32" LCD). HD-Ready men inte full-HD. Idag får man tre större och bättre apparater till samma pris.

2005: iPod och iTunes ändrade mitt sätt att konsumera musik. Några år senare ändrade Spotify det igen.

2006: Dags för ny PC igen. Den tjänstgör fortfarande, numera med Windows 7. Förmodligen är det den sista desktop-dator jag kommer att äga.

2007: Blu-ray och HD DVD. En finns kvar, en försvann.

2008: En netbook införskaffades och snart hade man en liten dator både här och där. Nu är jag mer sugen på en platta, eller padda.

iPatsa

Några saker jag minns

2012-04-09 14:15

Zx81:an hade sämre tangentbord än Spectrumen. :-)

Poke 52380,0

Några saker jag minns

2012-04-09 18:24

Lite olika perspektiv. Själv minns jag de tekniska genombrotten i slutet av 50-talet:

Tv-sändningar. Såg första gången en TV- sändning runt 1958.
Vinylskivor - ett stort genombrott. Ersatte de gamla stenkakorna.
Transistorradio - små bärbara radioapparater som kunde gå på batteri.

Början på 60-talet:
Var och varannan tonåring tjatade till sig en rullbandspelare. Fick min, fortfarande funktionsduglig, 1963.

Början på 70-talet:
Färg TV får sitt stora genombrott.Såg min första TV-sändning i färg kring 1970.

Mitten av 1990-talet:
Ett raskt kliv framåt i tiden. Skaffar min första dator 1995 en Mac, som jag fortfarande har kvar.

Därefter internet via telefonmodem och sen ADSL och väntar nu på anslutning till fiberkabel någon gång i sommar.

hans3

Några saker jag minns

2012-04-10 09:59

Jag hade min mors gamla rullbandspelar från DUX när jag var liten.

Första datorn 1995? Wow! Det var sent.. Fick min 1983.

Poke 52380,0

Några saker jag minns

2012-04-10 11:00

Min Philips rullbandspelare fungerar i alla fall fortfarande och det går fortfarande bra att lyssna på alla gamla band med musik och egna talinspelningar.

Kanske lite sent 1995, men jag tror att huvuddelen av Sveriges befolkning saknade dator vid denna tidpunkt. Använde ju datorn till ordbehandling istället för att sitta och kludda med tippex när man halkade på tangenterna på skrivmaskinen.

Sen är det ju fortfarande en del som håller sig till skrivmaskiner istället för datorer, exempelvis vissa författare. Se bara på Jan Guillou eller Klas Östergren. Tycker ändå själv att jag hängt med hyfsat alltsedan transistorer revolutionerade teknikutvecklingen och banade vägen för det digitala samhället.

hans3

Några saker jag minns

2012-04-10 11:45

Nu är min DUX bandspelare skrotat sedan länge. Men den hade i alla fall 4 kanaler. Jag hade en telefunken radio, som man kunde lyssna på udda radiostationer med.

Att KGB Agent Jan Guillou använder skrivmaskin är väl föga förvånade, hans tankegods lever fortfarande kvar i drömmar från 1968. Men han skriver bra böcker dock.

Poke 52380,0

jag har en

2012-04-09 23:58

jag har en gammal zip100 drive (den med dödsklicket)

Mellin

Jack Tramiel, RIP!

2012-04-10 09:24

Jack Tramiel , Commodore grundare har framlidit. Inte ett ljud hos IDG.

Medan när Steve Jobs gick bort, så skrek gråterskorna i kapp.

Poke 52380,0

Jack Tramiel, RIP!

2012-04-10 13:44

IDG har tydligen fixat en artikel åt dig :-)
http://www.idg.se/2.1085/1.442469/commodores-grundare-har-gatt-bort

smastad

Skivspelare i bilen

2012-04-10 13:35

Hade man på 60-talet och så låg det en massa 45-varvare i bakrutan och blev förstörda i solskenet.
Minns också de bärbara skivspelarna man hade med sig till badstranden, som dödade batterierna på nolltid.

Aaante

Skivspelare i bilen

2012-04-11 06:32

Synd. 35-varvare måste vara värda en förmögenhet idag.
Var det musikindustrins första försök att göra sig inkompatibla tro?
:-)

Mr Chips

Skivspelare i bilen

2012-04-11 08:44

Kanske kan vara bra att varva ner mellan varven och lyssna på en lite mer släpig och dov version i 35 varv istället för den mer skräniga versionen i 45 varv.

hans3

Comments powered by Disqus

PC för Alla

Google

"Google planerar ny tjänst för bilder"


Missa inte PC för Allas
smarta nyhetsbrev
Läs mer om nyhetsbreven här!
  PFA Express
  Veckans surftips
  Extreme
  Veckans köptips


Prenumerera på nyheter

Detta är PC för Alla  | Vi gör PC för Alla  | Kontakta oss  | Rättelser  | Kundservice  | Annonsera  | Press

Har du synpunkter på sajten? Kontakta sajtansvarig: Andreas Thors | Ansvarig utgivare: Fredrik Agrén | Kontakta PC för Alla | Om cookies, personuppgifter & copyright
Karlbergsv. 77 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta | Copyright © 1996-2014 International Data Group

Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng