Logitech är inte först ut med idén att ersätta knapparna och rullhjulet ovanpå musen med en pekyta. Apples Magic Mouse och Microsofts Touch Mouse har redan gjort det mesta som går att göra med en sådan yta ovanpå musen.

Logitechs variant är andra sidan riktigt bra. För det första gillar vi formen. Magic Mouse är märkligt platt, och Microsofts variant för stor för många händer. Logitechs droppformade svarta blobb ligger alldeles lagom i handen och trots att hela ovansidan är i blank plast känns den aldrig svettig att jobba med. Vanliga höger- och vänsterklick är mekaniska, då hela musen är en enda stor knapp.

Peta till vänster respektive höger för ett betryggande klick och musknappsfunktioner. Peta lite lättare på musen och dra upp och ner för att rulla, i stället för rullhjulet på en vanlig mus. Svårare än så är det inte.

Endast för Windows 7
Musen ansluts med en liten usb-mottagare som sticker ut ungefär en halv centimeter. Den kan med fördel sitta permanent i en bärbar pc. Alla drivrutiner och program installeras automatiskt. Den fungerar dock bara med Windows 7 och kräver att du är uppkopplad till internet vid installation.

Logitech Touch Mouse M600

Förutom standardfunktioner som klick, rull och bläddringsfunktion (svep till höger och vänster med fingret uppe på musen) får du webbläsartillägget Touchflow som fungerar i webbläsarna Internet Explorer, Firefox och Chrome. Den gör att rullning flyter på ett extra smidigt sätt som är lätt att vänja sig vid. Jag saknade faktiskt omedelbart det här när jag bytte tillbaka till min gamla tråkmus.

Pek för sakens skull?
Tyvärr utnyttjar inte Logitech möjligheterna med tekniken fullt ut. Det innebär att en vanlig funktion på standardmöss inte går att få här, nämligen klicket i rullhjulet, ibland kallad mitten-musknappen. Vi hade gärna sett att den varit med på något sätt.

Och varför inte lite fler funktioner som gester för olika ändamål, när man ändå har en pekplatta att leka med? Det verkar som om Logitechs variant är en tekniskt mindre avancerad mus än konkurrenterna. Utan multitouch och med bara två möjliga pek-kommandon, svepningar i höjd- respektive sidled. Och ärligt talat, vad är då poängen? Vi får samma funktion plus mittenknapp, och ofta bättre kontroll, i ett mekaniskt hjul.

Det gör att Logitech Touch Mouse M600 blir en stilig skrivbordsprydnad och väl fungerande vardagsmus, men inte så mycket mer.

Logitech Touch Mouse M600
Tillverkare: Logitech, www.logitech.se
Gränssnitt: Rf 2,4 GHz via usb.
Räckvidd: Cirka 10 meter.
Musteknik: Laser.
Knappar: 1 + pekyta.
Systemkrav: Windows 7.
Batteri: 1 eller 2 aa.
Storlek: 6 x 10,8 x 2,9 cm.
Vikt: 110 g (med 2 aa-batterier).
Garanti: 3 år.
Cirkapris
: 550 kronor.

Plus: Snygg och bekväm. Touchflow-rullning.
Minus: Ingen "mittenknapp". Ingen multitouch. Inga gester,
Betyg (6 av 10)