Trots att utseendet i Windows 8 anpassats mer för surfplattor har Google gått i motsatt riktning med den senaste versionen av Chrome OS. Chrome OS är Googles satsning på ett operativsystem för netbooks, eller så kallade Chromebooks.

Hittills har satsningen på Chromebook inte rönt några större framgångar och de enda datortillverkarna som satsat på operativsystemet är Samsung och Acer.

I de tidigare versionerna av Chrome OS var användargränssnittet centrerat kring webbläsaren. Allting utfördes mer eller mindre i ett fönster som endast kunde visas i fullskärmsläge.

chrome os

I den senaste versionen av Chrome OS som släpptes i veckan har Google gjort ett lappkast och anpassat operativsystemet så att det mer liknar Windows och OS X. Nu finns det ett verktygsfält längst ned på bildskärmen som innehåller ikoner för olika program.

En annan nyhet är att det nu även går att ha flera fönster öppna sida vid sida och användaren kan enkelt växla mellan de olika fönstren.

Chromebooks från Samsung och Acer kostar cirka 450 dollar (cirka 3 000 kronor). Google har dock inte avslöjat några säljsiffror för de bärbara datorerna.